UT I EUROPA: Den gang da Ola By Rise var sjef og Per Joar Hansen assistent. Rosenborg-trenerne er her på vei til Portugal i 2004. Foto: Fredrik Solstad VG

Tidligere RBK-trenere i konflikt etter By Rises masteroppgave

Forholdet mellom By Rise og Hansen er blitt tema for Trenerforeningen

Etter tidligere Rosenborg-trener Ola By Rises (55) ferske masteroppgave har en ulmende trenerkrangel med eks-kollega Per Joar Hansen (50) tatt fyr. Nå er også Trenerforeningen involvert.

Ekstern lenke

Tilbake til røttene : en sammenlignende studie av RBK i 1999 og 2015

– Ja, vi har fått noen innspill, noen signaler, i trenermiljøet på at «noe er som det ikke bør være» blant enkelte av våre medlemmer. Både Ola By Rise, Per Joar Hansen og Bård Wiggen (tidligere Hansen-assistent) er medlemmer, og vi har hatt en prat med de tre. Det var naturlig å gjøre undersøkelser, sier Trenerforeningens daglige leder Teddy Moen, som opplyser at foreningen kan forfølge saken ytterligere om det kommer en skriftlig, formell klage fra en av partene.

VG har den siste uken snakket med en rekke kilder rundt Norges mestvinnende fotballklubb. Bakteppet for dagens situasjon er denne:

I 2004 ble Åge Hareides assistent i Rosenborg, Ola By Rise, satt til å lede klubben etter at Hareide overtok det norske A-landslaget. By Rise hentet «hjem» sin gamle lagkamerat fra Rosenborg, Per Joar Hansen, som assistent.

Da By Rise fikk sparken mot slutten av 2004, var det Hansen som overtok i 2005. Det gikk dårlig, og Hansen fikk sparken før halve sesongen var spilt.

Før Per Joar Hansen overtok Rosenborg i 2013, var han sjef for U-landslaget mens By Rise var assistent under Drillo på A-landslaget. Samarbeidet skal ha vært bra.

Så krysset deres veier igjen i 2014:

• 27. februar 2014 ble Ola By Rise valg inn som styremedlem i Rosenborg, fem måneder etter at hans avgang som assistenttrener på landslaget.

• 21. juli 2014 ble Per Joar Hansen og hans assistent i Rosenborg, Bård Wiggen, sparket.

Bakgrunn: Dette sa RBK-styret om Hansens avgang

Det er i denne perioden, og i tiden etter, at det skal ha oppstått ondt blod mellom de tidligere lagkameratene.

VG har fått bekreftet fra flere hold at By Rise, som da satt i RBK-styret, tilbød seg å overta jobben til Hansen. Han skal selv, i ettertid, ha sett at dette var dårlig håndtert.

Vil ikke svare

By Rise selv vil ikke svare på spørsmålet om, og på hvilket tidspunkt, han eventuelt tilbød seg å overta trenerjobben i tiden rundt Hansens avgang. I en tekstmelding til VG skriver By Rise:

«Jeg var valgt inn i RBK-styret av klubbens medlemmer. For detaljer om styrets arbeid, må leder Ivar Koteng svare. Slik er reglene.»

INGEN KOMMENTAR: Styreleder i Rosenborg Ballklubb, Ivar Koteng. Foto: Therese Alice Sanne VG

VG spør styreleder Ivar Koteng i Rosenborg:

Ønsket styremedlem Ola By Rise seg jobben som RBK-trener etter Per Joar Hansen?

– Det har jeg ingen kommentar til, svarer Koteng.

Per Joar Hansens reaksjon er ikke til å misforstå:

– Ola By Rise, medlem av trenerforeningen og styremedlem i Rosenborg, bør svare ja eller nei på et enkelt spørsmål, er det så forbasket vanskelig? spør Hansen.

– Ivar Koteng snakker om åpenhet i norsk idrett, men svarer «ingen kommentar» her. Vær nå ærlig og åpen da, fortsetter han.

Bård Wiggen, Hansens assistent i Rosenborg fra 2013-14, hevder han skal ha fått en tekstmelding fra By Rise, der sistnevnte skal ha innrømmet at han var villig til å ta over jobben midlertidig.

– Jeg kan bekrefte innholdet i tekstmeldingen, sier Wiggen til VG når han konfronteres med opplysningen.

Det andre kjernepunktet i striden er:

Det ble allerede før Hansens avgang snakket om at Rosenborg-spillerne var for dårlig trent under det daværende regimet. Etter avgangen ble kritikken gjentatt offentlig fra flere. Også gjennom intervjuer med RBK-aktører i masteroppgaven til By Rise - hvor Perry ikke var blant de spurte.

Men hva er riktig? Var RBK-spillerne for dårlig trent under Hansen og Wiggens ledelse?

FYSISK TRENER: Geir Håvard Hjelde. Her sammen med Brede Hangeland mens han også jobbet med landslaget. Foto: Jostein Magnussen VG

– Nei, svarer Geir Håvard Hjelde, fysisk trener i Rosenborg den dag i dag.

Hjelde har hatt den samme rollen, og kontroll over alle målinger i Rosenborg, siden 2009 og fram til i dag - altså under ledelsen til både Erik Hamrén, Jan Jönsson, Per Joar Hansen og Kåre Ingebrigtsen.

– De fysiske tallene fra kampene, som jeg har via et trackingsystem, har ingen store forskjeller under disse fire hovedtrenerne, sier Hjelde til VG.

– Det hevdes at laget vårt var dårlig trent. De har holdt på med dette i to år nå. Og det er feil. Alle testene viser det motsatte av hva som hevdes. Jeg har holdt kjeft i to år. Men på et gitt tidspunkt blir det for mye, sier Per Joar Hansen.

– Kjenner meg ikke igjen

Da Ola By Rise var ferdig med masteroppgaven sin, som tok ham to år, ba sportskommentator Kjetil Kroksæter i Adresseavisen om å få lese den - noe han fikk. En stund senere ble By Rise oppringt av en journalist fra avisen som ville lage en sak om masteroppgaven.

«- Syltynn treningskultur og lite glede», ble tittelen på saken (bak betalingsmur).

By Rise likte ikke avisens vinkel – en sak som på mange måter satte fyr på RBK-bålet.

– Jeg har behov for å ta til motmæle, siden saken i Adressa ble presentert på en måte som det kunne se ut som jeg var kilden, med en intensjon om å skade eller henge ut personer. Jeg opplever at oppgaven ble brukt i Adressa på en måte jeg ikke kjenner meg igjen i. Selv om Kåre Ingebrigtsen har lykkes, så aksepterer jeg ikke at de som var mellom Eggen og Ingebrigtsen skal henges ut. Det er ikke sånn at det finnes en skurk selv om du finner viktige faktorer for en suksess, sier By Rise til VG.

Feil inntrykk

– Hadde jeg en agenda om å skade en tidligere kollega? Nei. Og jeg aksepterer ikke at oppgaven min blir brukt som slagvåpen mot en tidligere kollega. Jeg aksepterer ikke at det fungerer sånn.

Vinkelen, inntrykket, i avisartikkelen blir feil, mener By Rise - som sier til VG at han personlig ikke har inntrykk av at RBK var dårlig trent.

– Jeg føler at oppgaven blir brukt i Adressa for noe annet enn den burde. Og jeg ville trolig reagert på samme måten selv hvis det hadde blitt antydet ting om meg. Samtidig kan jeg ikke luke bort de tingene i en masteroppgave som eventuelt vil bli brukt i et avis-oppslag. Da ville forskningsrapporter hatt stusselige kår. Men for de som leser oppgaven, den ligger på nettet, de vil se noe helt annet enn artikkelen i Adressa gir et bilde av, mener By Rise.

Per Joar Hansen ble oppgitt over Adressa-artikkelen. Og over By Rise.

Hva er motivet?

– Spør du en spillergruppe, i både Rosenborg, Real Madrid eller Grorud, så finner du alltid noen som ikke liker treneren. Du har noen, sju-åtte mann som liker treneren fordi de spiller hver uke. Så har du det jeg kaller «followers», som slenger seg med hvis de spiller mye, og så har du de sju-åtte som ikke spiller noe særlig, og vil ha ny trener.

Kvinnelangrennstrener Egil Kristiansen vant 50 medaljer med skilandslaget, men det var misnøye med han også, sier Per Joar Hansen til VG – og spør:

– Hva er motivet til By Rise med masteroppgaven? Jeg har mine tanker, men han må svare på det.

Hansen har fått nok:

– I lang tid har jeg prøvd å beskytte han som har skrevet dette. Som kollega ville ikke jeg gjort det samme som han har gjort. Det er mange trenere som gjør alt de kan for å sverte andre trenere, sier Hansen, og hevder at det gjennom masteroppgaven gis et «inntrykk av at det ikke var et smil, ingen glede» da han var hovedtrener – og i tillegg var de dårlig trent…

– Da ville ikke jeg ansatt meg heller. Det er skapt en myte som det er veldig vanskelig å komme vekk fra. Du kan ikke forsvare deg mot dette, sier Hansen.

Konfrontert med Hansens uttalelser om motiv, og inntrykket Perry har av oppgaven, svarer By Rise:

– Målet med masteren min har vært å dokumentere suksessfaktorer hos RBK i 1999 og 2015. Jeg mener den er et viktig forskningsprosjekt, som ikke handler om å kritisere enkeltpersoner, og som folk bør lese før de gjør seg opp en mening. Jeg beklager at den utløste en negativt vinklet sak i Adressa, som urettmessig rammet Perry. Jeg har ikke hatt skjulte motiver om å kritisere noen, og har stor respekt for både Perry og Bård som trenere og personer.

TRENER-LEDER: Teddy Moen, her fotografert ved en tidligere anledning. Foto: Nicolai Prebensen VG

Trenerforeningens leder, Teddy Moen, sier følgende:

– Jeg har lest meg litt opp på masteroppgaven til Ola By Rise, og jeg ser jo at det ligger noe kritikk mot det gamle regimet på Lerkendal der. Så det er lett å forstå reaksjonene. I utgangspunktet er dette en sak som det definitivt er verdt å diskutere. Det handler om tidspunkt, rollen du har, historikken, det er helt avgjørende her. Du skal være uhyre påpasselig overfor kolleger.

Ønsker et godt forhold

Etter artikkelen i Adresseavisen, følte By Rise et behov for å forsvare sin tidligere kollega Per Joar Hansen. Han skrev et leserinnlegg i den samme avisen med tittelen «Jo da, Perry duger».

– Artikkelen skapte et ødeleggende inntrykk av masteroppgavens innhold og intensjon. Perry må få være i fred nå. Han har fått mye kritikk, og det er ikke fortjent. Jeg ønsker å ha et godt forhold til Perry, en mann jeg har den største respekt for og som er en svært kunnskapsrik mann. Jeg har absolutt ingen vonde følelser for ham, sier By Rise.

Leder av sportsavdelingen i Adresseavisen, Tomas Kothe-Næss, forklarer at de vurderte hva som var den beste nyhetsvinklingen ut fra journalistiske kriterier, og at de kom til at det var kritikken fra 2015-spillerne mot regimet før Kåre Ingebrigtsen.

– Selv om vi har omtalt temaet før, bidrar det som kommer frem i By Rises oppgave til å gi et enda tydeligere bilde av spillernes oppfatning av Ingebrigtsens trenerregime, sammenlignet med forgjengerens. Dette er et tema som er blitt diskutert heftig over lang tid i Trøndelag. Det er helt uproblematisk at noen er uenige i dette, sier Kothe-Næss, og legger til at By Rise fikk saken opplest før den ble publisert, og at det også ble laget en sidesak hvor han fikk komme til orde.

PS. Ola By Rise gikk ut igjen av Rosenborgs styre i februar i år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder