TSJEKKISK HELT: Vaclav Sverkos avgjorde kampen til fordel for Tsjekkia, stikk i strid mot spillets gang. Foto: Reuters

Innbytteren avgjorde for Tsjekkia

...og Sveits' største stjerne gråtende av banen

(Sveits - Tsjekkia 0-1) Sveits dominerte i åpningskampen mot Tsjekkia, men så dukket innbytter Vaclav Sverkos opp og ødela festen.

  • Lars Vestad

Det var spilt 70 minutter da Sverkos knuste vertsnasjonens drøm om å innlede mesterskapet med seier.

Les også:Fyldig referat fra Sveits-Tsjekkia!

Tsjekkia sto igjen med mange spillere etter en corner, og etter litt frem og tilbake ble ballen headet inn i bakrommet bak Philippe Senderos og Patrick Muller.

Les også:Scheie tror på Sveits i åpningen

Der dukket Sverkos opp, og plasserte kula iskaldt nede ved den høyre stolperoten. Dermed gikk tsjekkerne i ledelsen, stikk i strid med spillets gang.

- Det handler om å vinne, og det gjorde vi i dag. Vi er utrolig lykkelige akkurat nå, og fortsetter forhåpentligvis på samme måte i de neste kampene, uttaler Tsjekkia-kaptein Tomas Ujfalusi til svensk TV4 etter kampen.

Sveits-dominans

For det var sveitserne som dominerte kampen på St. Jakob-Park i Basel. I førsteomgang kom ikke Tsjekkia til en eneste sjanse, og den offensive frustrasjonen ble ytterligere understreket da stjernespissen Jan Koller ble tatt av banen etter 55 minutter.

SPESIAL:VG Nett følger fotball-EM!

Sverkos' scoring etter 70 minutter holdt imidlertid helt inn for Tsjekkia og Karel Brückner, som overhodet ikke imponerte i EMs åpningskamp.

I tillegg til at det ble tap i åpningskampen på hjemmebane, er det enda mer som skaper hodebry for Sveits og trener Jakob Kuhn.

Drillo imponert

Sveitsernes stjerne og kaptein, Alexander Frei, ble gråtende geleidet av banen like før hvilen. EM-sluttspillet er etter alt å dømme over for spissyndlingen, som fikk seg en smell i kneet i duell med Zdenek Grygera.

UTE AV EM? Alexander Frei gråt da han ble geleidet av banen etter 42 minutter av kampen mot Tsjekkia. Foto: AFP

Etter hvilen kom han hinkende opp på tribunen på krykker. Frei, som til daglig spiller for Borussia Dortmund, har vært en dominerende figur på det sveitsiske landslaget. På 59 kamper for laget har han 35 nettkjenninger.

- Sveits imponerte meg, og Tsjekkia var dårligere enn jeg hadde trodd. Selv om de tapte i kveld, tror jeg fortsatt Sveits er i stand til å slå både Tyrkia og Portugal, uttaler Egil «Drillo» Olsen overfor TV 2 etter kampen.

Sentral Frei

Frei var sentral da sveitserne tok føringen i førsteomgang. Det var nemlig vertene som sto bak det meste av beholdningen, i en omgang hvor Tsjekkia ikke kom til en eneste skikkelig sjanse.

Valon Behrami var i storslag på vertenes midtbane, og skapte en rekke muligheter offensivt. Petr Cech ble satt på prøve flere ganger, men tsjekkernes sisteskanse var stort sett sikkerheten selv.

37 minutter ut i omgangen brøt Tranquillo Barnetta et tsjekkisk angrep, og tok med seg Frei som kom stormende fremover i retning Tsjekkias 16-meter. Fra nærmere 30 meter smelte han til ballen, og fikk et knalltreff som suste mot Cech.

Chelsea-keeperen måtte bokse ballen ut i feltet, men fikk roet ned situasjonen da Sveits ble avblåst for offside i den påfølgende situasjonen.

Kjempesjanser til Sveits

Kampen fortsatte i samme stil utover i andreomgang, og det kom som en stor overraskelse på de fleste da Tsjekkia gikk i ledelsen etter 70 minutter.

Etter scoringen kriget vertene for utlikning, og sett i forhold til sjansene burde de i hvert fall fått én nettkjenning.

Da det gjenstod ti minutter av kampen, kom de nemlig til flere kjempesjanser. Først ble det ropt på hands inne i feltet, men dommeren forholdt seg rolig.

Deretter fikk Barnetta avsluttet godt fra 16-meteren, men Cech var nede og gjorde en god redning. Returen gikk rett i beina på Vonlanthen, som smelte ballen i tverrliggeren fra kloss hold.

Kampen ebbet imidlertid ut i tsjekkisk seier, og dermed har Karel Brückners menn fått en ufortjent god start på turneringen.

HARD DUELL: Tranquillo Barnetta (t.v.) og Tsjekkias midtbanespiller Jaroslav Plasil i duell under åpningskampen. Foto: AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder