SERIEMESTERE: Elfsborg-spillere feirer en scoring i Europa League i fjor. Foto: Ap

Norske Joackim seriemester i Sverige

Elfsborg med Joachim Jørgensen på laget ble svensk seriemester etter 1-1 mot Åtvidaberg søndag.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Jørgensen spilte en halvtime i søndagens serieavslutning. Elfsborg tok sitt sjette seriegull og det første siden 2006. Borås-laget var tydelig innstilt på å ikke rote bort gullet. Vertene var aggressive i presset og jaget på alt. Stefan Ishizaki sendte Elfsborg i føringen etter 30 minutter. Han ble servert en flott ball fra høyrebacken Johan Larsson i forveien.

Det var nervøs mumling blant hjemmepublikummet da Viktor Prodell utlignet for Åtvidaberg i det 76. minutt, men 1-1 holdt seg. I ettertid viste det seg også at Elfsborg uansett ville blitt seriemester med tap.

GULL: Joackim Jørgensen rykket ned med Sarpsborg 08 i fjor, men tok seriegull i Sverige i år. Foto: Ole Kristian Strøm, VG

«Berg-og-dalbane»

I løpet av ett år gikk dermed trener Jörgen Lennartsson fra et Stabæk-lag i krise til å lede sin nye klubb til topps i Allsvenskan. Veien mot gullet var riktignok som en berg-og-dalbane for Elfsborg.

- Vi har klart å takle forventningene som ble bygget opp i løpet av våren. Det som kjennetegner en vinner er måten man håndterer motgang, sa en stolt Lennartsson.

Klubben fikk en lysende seriestart, men virket i sommerperioden å falle av i gullstriden. I innspurten var Elfsborg med for fullt igjen, men tre serierunder før slutt var laget nummer tre på tabellen bak både Malmö og Häcken. Seirer mot Gefle og Mjällby ga Borås-klubben initiativet før siste runde.

Kenneth Høie sto i Elfsborg-målet i seriestarten før han senere gikk til Djurgården. 33-åringen sto nok kamper til å bli seriemester. Søndag spilte han hele kampen da Djurgården tapte 0-1 borte mot IFK Göteborg med Kjetil Wæhler på laget.

Råsunda-farvel

AIK vant 2-0 mot Malmö i det som var Stockholm-klubbens siste hjemmekamp på Råsunda. Mohammed Bangura (33.) og Viktor Lundberg (62.) scoret målene for vertene i det som ble et vakkert farvel med en ærverdig hjemmebane. Fra neste sesong spiller AIK på den nye svenske nasjonalarenaen som kan ta 50.000 tilskuere.

Åge Hareide ledet Helsingborg til 2-2 borte mot Gefle. Forrige sesongs seriemester endte på sjetteplass og ni poeng bak Elfsborg. Klubben var en stund med i gullkampen da Hareide kom i juni, men en dalende form ødela for Helsingborg.

GIF Sundsvall må gjennom kvalifisering mot Halmstad for å beholde plassen i Allsvenskan neste sesong. Det ble klart etter 1-2-tapet mot Häcken.

Allsvenskan fotball søndag, 30. og siste runde:

AIK - Malmö FF 2-0, Elfsborg - Åtvidaberg 1-1, Gefle - Helsingborg 2-2, IFK Göteborg - Djurgården 1-0, Norrköping - Mjällby 2-1, GIF Sundsvall - Häcken 1-2, Syrianska - Kalmar 3-0, Örebro - GAIS 4-0.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder