Odd-veteranen Ruud om sjokkformen: – Tror aldri jeg har vært bedre

SKIEN (VG) (Odd – Vålerenga 3-2) Odd har ikke tapt på åtte kamper. Det kan de takke Espen Ruud (34) og Torgeir Børven (26) for.

 • Bjørn Arne Johannessen
 • Bjørn S. Delebekk (foto)
 • Eirik Nesset Hjelvik

Artikkelen er over ett år gammel

Børven var spisstalentet som var avskrevet av ekspertene. Mot Vålerenga – hvor han spilte i perioden 2012 til 2013 – viste han litt av god gammel klasse og scoret to.

Ruud er kanskje formspiller nummer én i eliteserien for øyeblikket. Veteranen er i sitt livs form. Backen har syv scoringer så langt i sesongen. Han scoret 1–0-målet, mens Torgeir Børven sto for de to siste Odd-fulltrefferne.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

KANONGOD: Espen Ruud har banket inn 1–0, og jubler sammen med Joshua Kitolano, Vebjørn Hoff og Torgeir Børven. Vålerengas Felipe Carvalho (t.v.) fortviler. Foto: DELEBEKK,BJORN S.

– Jeg har alltid ligget mellom to og fem mål i karrieren, men dette er det beste jeg har gjort. Jeg har fått voldsom tro på meg selv nå. Tror aldri jeg har vært bedre, selv om det kanskje er litt feil å si det når du er 34 år, sier Espen Ruud, og gliser godt.

Det handlet om Ruud og Børven på Skagerak Arena i den svært underholdende matchen med totalt fem scoringer. Vålerenga var god. Men Odd var best.

– Det er lett å unne Torgeir Børven to scoringer. Han har vært avskrevet og slitt fælt i flere perioder. At han i dag blir matchvinner er moro for en som har jobbet hardt for det, fastslo Eurosport-kommentator Tor-Ole Skullerud rett etter kampen.

Etter en glimrende 2011-sesong i Odd, ble Børven hentet til nettopp Vålerenga. De siste årene har imidlertid Børven slitt med å få ut sitt fulle potensial i nederlandske Twente og Brann før han returnerte til Odd.

– Deilig kveld

– Det var en deilig kamp og en deilig kveld. Folk må få mene hva de vil om meg. Det er litt av sjarmen med fotball. Men det gjelder å høre på hva treneren sier, og ikke supportere og synsere, sier Torgeir Børven.

Lørdag satte han inn sitt fjerde og femte mål i Eliteserien hittil i år. Men han har hatt det tøft inntil nylig, og blitt tatt av til pause i to kamper av Odd-trener Dag-Eilev Fagermo.

– Torgeir har jogget for mye og spurtet for lite offensivt og defensivt. Jeg har vist ham video, og forklart hvordan det skal være. Han var god sist mot Sarpsborg, derfor startet han mot Vålerenga, og var gledelig god, sier Dag-Eilev Fagermo.

VIF-trener Ronny Deila (43 år fredag) var en skuffet mann etter kampen. Han er en legende i Odd med 320 kamper her. Og han hilste på gamle venner med et smil, men det var åpenbart surt å tape, 2–3 for annen gang på seks dager i seriesammenheng.

– Den var surere den mot Rosenborg hjemme på søndag (2–3). Men dette var ikke bra nok. Odd var litt bedre enn oss, men vi kan ikke drive på å slippe inn seks baklengsmål på to kamper. Odd hadde ikke så mange sjanser at de skal få score tre på oss, sier Ronny Deila.

Ruud herjet

Odd har ikke tapt siden 1. juli (mot Tromsø). Det er åtte kamper siden. Poengfangsten er 16. Bare serieleder Rosenborg (en kamp mindre spilt) kan matchen telemarkingene.

– Det er ikke overraskende. Vi har måtte bygge nytt lag, og nå kommer kontinuiteten. Og så har vi et strålende forsvarsspill, sier Fagermo.

Odd-bossen roser Espen Ruud, og sier han har vært strålende siden «han var 12 år». Banens bestemann elsker åpenbart å score mot Vålerenga. Spesielt hjemme i Skien. Fire ganger har han banket ballen i mål mot hovedstadslaget.

Det ferskeste – etter 39 spilte minutter på Skagerak Arena – var en perle. Den angrepsvillige Odd-backen samspilte med Bilal Njie. Med ballen tilbake i beina fyrte han løs fra rundt 15 meter vakkert plassert ute i hjørnet for Vålerenga-keeper Adam Larsen Kwarasey.

Se intervjuet han gjorde med Eurosport etter kampen her:

Ruud har nå scoret fire mål på de tre siste eliteseriekampene for Odd. Totalt er han oppe i syv. Sterkt av en forsvarsspiller. Han reddet ett poeng mot Molde (1–1). Og i forrige runde mot Sarpsborg var han fantastisk (2–1). Hans matchavgjørende scoring var det klasse over.

Men det tok tid før det ble noe som minnet om fyrverkeri i Skien lørdag kveld. Etter en drøy halvtime var hjemmelaget farlig frempå. Ruud var pasningslegger – men Torgeir Børven kom bakpå da han ble presset inne i feltet – og skjøt over.

les også

RBK-matchvinner Jebali ble «scoutet» i over et år

I neste angrep var det Vålerengas tur. Men Odd-forsvaret ryddet unna. Det gjorde de ikke to minutter etter pausen. Samuel Adekugbe kom fri på venstrekanten, og crosseren klinket Chidera Ejuke i mål.

les også

Ekspertene: – Disse rykker ned fra Eliteserien

Odd svarte med en voldsom offensiv etter utligningen. Etter 66 minutter tok de ledelsen. Igjen var det silkefoten til Ruud som hadde regien. Ballen havnet på foten til Torgeir Børven inne i feltet. Scoringsjobben var enkel.

Men Vålerenga svarte to minutter etterpå. Daniel Fredheim Holm fant Bård Finne. Han glemte til. Hardt og kontant til 2–2.

les også

RBK-supportere humrer av Deila-utsagn: Imponerende at han er blitt Brann-supporter

Trolig i offside

Men Odd kom tilbake – for tredje gang – og siste gang for kvelden i den svært underholdende kampen. Elbasan Rashani gjorde forarbeidet. På bakerste stolpen lurte Torgeir Børven. Uten å nøle feide han inn seiersmålet.

TV-reprisene viste i ettertid at Børven var i offside da innlegget fra Rashani gikk. Riktignok var det Jonatan Tollås Nation som stusset ballen videre til Børven på bakerste stolpe, men ballen endret ikke særlig retning.

Men det kunne lett endt 3–3. Ejuke traff tverrliggeren på overtid.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt13112045172835
2Molde14101340152531
3Odd138142114725
4Vålerenga136521817123
5Rosenborg1363422111121
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Odd
 2. Vålerenga Fotball
 3. Eliteserien
 4. Ronny Deila

Flere artikler

 1. Tabber og Børven-hat trick spolerte Fagermos gjensyn med eksen

 2. To mål av Espen Ruud - og Sarpsborg gikk på sitt fjerde strake tap

 3. Børven sikret tre poeng i snuoperasjon: – Det var en tålmodighetsprøve

 4. Storspilte i toppkampen: – Nå har vi troen på gull!

 5. Haugesund tapte uten Wadji – Nordkvelle med dobbel i «comebacket»

Fra andre aviser

 1. Ny Vålerenga-nedtur: Senket av gammel kjenning

  Aftenposten
 2. Nå er Børven toppscorer i Eliteserien

  Aftenposten
 3. Odd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp

  Aftenposten
 4. Ny hjemmeseier til Odd. Fagermo avventer gullsnakk.

  Aftenposten
 5. Odd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp

  Bergens Tidende
 6. Ny hjemmeseier til Odd. Fagermo avventer gullsnakk.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder