IKKE PÅ TALEFOT: Martin Sjögren og Ada Hegerberg fotografert under fjorårets fiasko-EM i Nederland. Etter mesterskapet trakk Hegerberg seg fra landslaget og kom med kraftig kritikk av fotballforbundet. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Hegerberg fikk bare ett poeng fra Norge i kåringen

Ada Hegerberg (23) fikk ikke mye hjelp fra Norge i kåringen av verdens beste kvinnelige fotballspiller.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Under utdelingen i London i går ble brasilianske Marta (32) kåret til «årets spiller».

Stemmeoversikten fra FIFA viser at den norske landslagssjefen Martin Sjögren ikke hadde Hegerberg på topp-3-listen da han delte ut sine ni poeng. De gikk til Pernille Harder (5 poeng), Moroszan Dzenifer (3 poeng) og Sam Kerr (1 poeng).

– Vi skulle stemme på de som er best i verden, og min vurdering er at de tre jeg stemte på har vært bedre enn Ada Hegerberg, sier Martin Sjögren til VG på spørsmål om hvorfor han ikke ga noen poeng til norske Lyon-stjernen.

Landslagskaptein Maren Mjelde hadde derimot sin tidligere landslagsvenninne på «pallen», ifølge TV 2.

Mjelde ga sine ni poeng til henholdsvis Pernille Harder, Maroszan Dzsenifer og Ada Hegerberg.

Den tyske landslagssjefen Horst Hrubesch ga Pernille Harder (Danmark) fem poeng, Wendie Renard (Frankrike) tre poeng og Maroszan Dzsenifer (Tyskland) ett poeng.

Den brasilianske landslagssjefen Fumeiro Alvarez Oswaldo ga sin egen stjerne, Marta, full pott.

Vant for sjette gang

At brasilianske Marta vant kåringen for sjette gang kom som en overraskelse på mange - inkludert VGs landslagskommentator på kvinnefotball.

- Jeg mener Marta vinner mye på grunn av navnet sitt, at hun var den første verdensstjernen fotballen hadde på kvinnesiden. Hun har vunnet fem ganger, men den siste tilbake i 2010. Hennes tall for Orlando Pride er ikke veldig imponerende, ikke det laget har gjort heller, mener Trond Johannessen.

Han har et poeng. 32-åringen fikk i avstemningen «toppscore» fra en rekke nasjoner som ikke spiller fotball, hvor det ikke er aktivitet i landslagene - som Guatamala, Guinea, Mongolia og Vanuatu.

Ifølge Aftonbladet ville tyske Dzenifer Marozsan - Ada Hegerbergs rekkekamerat i Lyon - ha vunnet kåringen hvis man bare regnet med stemmene til de 10 øverste landene på verdensrankingen.

les også

Hegerberg svarer kritikerne: - Jeg blir stemplet som en primadonna

På den listen hadde Marta bare fått seks poeng. Slik hadde listen da sett ut:

1. Dzenifer Marozsan: 45
2. Pernille Harder: 42
3. Sam Kerr: 40
4. Wendie Renard: 30
5. Megan Rapinoe: 27
6. Ada Hegerberg: 18

Landslagssjef Martin Sjögren mener man ikke skal legge for mye i denne kåringen.

– I fjor var det en colombiansk collegespiller som ingen hadde hørt om som var nominert blant de tre beste. Ser man på hvor stemmene til Marta kom fra nå så er det ikke blant de mest fotballsterke nasjonene i verden. Hun er nok verdens mest kjente kvinnelige fotballspiller gjennom tidene og henter mange stemmer på grunn av navnet, men vi som er oppdatert på kvinnefotballen er overrasket over at hun får prisen som verdens beste, sier svensken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder