VM-ekspert om Spania-sjokket: – En av de mest dramatiske avgjørelsene i VM-historien

Spania-sjefens avgang sjokkerer fotballverdenen bare to dager før lagets VM-åpning mot Portugal.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Dette er på linje med at en av de største profilene i VM hadde blitt tatt i doping. Det er noe man overhode ikke hadde sett komme. Det er helt vilt, sier Jesper Mathisen, som er på plass i Russland i rollen som VM-ekspert for TV 2.

les også

Julen Lopetegui sparket som landslagssjef med umiddelbar virkning

– En av de mest dramatiske avgjørelsene i VM-historien, sier VGs journalist på internasjonal fotball, Trond Johannessen, som selv skal til Russland under mesterskapet.

– Skrur du klokken 24 timer tilbake, ante man fred og ingen fare. Plutselig kom det en pressemelding fra Real Madrid, og før man visste ordet av det, var Spania uten trener rett før VM. Dette er noe som kommer til å ha et eget kapittel i historiebøkene om spansk fotball om 100 år, sier Petter Veland, som har fulgt spansk fotball i en årrekke.

De snakker om Julen Lopeteguis avgang som spansk landslagssjef. Mannen med 14 seirer, seks uavgjort og null (!) tap ble sparket bare én dag før VM braker løs.

Bakgrunnen er at han forhandlet frem en kontrakt med Real Madrid under VM-forberedelsene, og at dette ble offentliggjort tre dager før mesterskapet.

Fotball-VM 2018: Program, VM-profeten og statistikk

Det tok Spanias fotballpresident Luis Rubiales på sengen, og på den over én time forsinkede pressekonferansen onsdag fortalte han at han ikke kjente til forhandlingene med Real Madrid.

Bare fem minutter før Real Madrids pressemelding skal han han fått beskjed.

– Slik jeg tolker avgjørelsen og ser hva han (Rubiales) har sagt, så er respekt et nøkkelord. Det handler om at Real Madrid ikke kan gjøre som de vil fordi de «eier» spansk fotball. Det spanske fotballforbundet synes det er viktigere å markere at de ikke kan køddes med enn å ta et VM-gull. Det handler om å sette seg i respekt, sier Johannessen.

– Jeg tror Luis Ruibiales (sjef for Det spanske fotballforbundet) følte at han ikke hadde noe valg. Han kom inn som president i forbundet for tre uker siden nettopp på å renske opp i systemet og at ingen skulle settes høyere enn forbundet. Han følte at dersom han fortsatt skulle ha integritet, så måtte han gjøre det, sier Veland.

les også

Fotball-VM 2026 til USA, Canada og Mexico

På tross av det smått salige kaoset, mener både Veland og Johannessen det er for tidlig å avfeie VM-gullsjansene til Spania.

– Alle tips om at Spania vinner VM, kan ikke dyttes under teppet. Det er mulig sjansene blir noe mindre, det som har skjedd er selvfølgelig negativt, men Spania er så gode at jeg ikke tror det blir helt krise. Spillerne er såpass rutinerte. De vet at de er der for å kjempe for Spania, sier VGs ekspert.

– Kampen mot Portugal på fredag har alltid vært viktig, men nå har betydningen økt. Et dårlig resultat der, og så kommer «alle» til å skylde på situasjonen, sier Veland.

Det var altså forbundspresident Rubiales som tok den endelige beslutningen om å la Lopetegui gå. Det selv om flere sentrale spillere, med Sergio Ramos og Andrés Iniesta i spissen, skal ha ytret et ønske om å beholde Lopetegui.

– Det er helt uvirkelig at en av de største favorittene opptrer på denne måten før den første og viktigste kampen i gruppespillet i VM. Presidenten i forbundet sier at han ikke har kjent til fremgangsmåten, og det kan forstås, men det er samtidig merkelig å ta en sånn avgjørelse hvis spillerne har sagt at det ikke påvirker dem, sier Mathisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder