IDRETTSGLEDE: Når laget ditt slår Tyskland. I VM. Ikke rart at følelsene tok overhånd for Mexicos Chicharito. Foto: PETER POWELL / EPA

Slik forklarer «Chicharito» gledestårene etter Mexicos sjokkseier mot Tyskland

MOSKVA/OSLO (Tyskland – Mexico 0-1) Regjerende verdensmester Tyskland ble slått av Javier Hernandez og kompani i VM-åpningen. Etterpå strømmet gledestårene på.

Artikkelen er over ett år gammel

– Det er slik jeg er. Noen vil le, andre vil skrike, mens jeg ikke har noen problemer med å felle noen tårer. Jeg var veldig glad og veldig lykkelig, men nå må vi være balanserte, og tenke på neste kamp mot Sør-Korea, sier en opplagt Javier Hernandez, ofte kalt «Chicharito», til VG i pressesonen.

Med ivrige søramerikanske journalister rundt, svarer West Ham-spissen med fortid i Manchester United gledelig på spørsmålet om hendelsen ved kampslutt, på engelsk. Det var ikke tilfellet da mer eller mindre pottesure tyskere passerte noen minutter tidligere.

– Det var mange følelser. Jeg hadde vondt i kroppen, og kramper på steder jeg ikke engang visste at det var mulig å ha kramper. Jeg følte at jeg ikke fikk hjulpet lagkameratene mine nok på grunn av smertene, så det var emosjonelt da dommeren blåste av, sier Mexico-spissen, som er tidenes toppscorer for landslaget med 49 nettkjenninger.

SCORINGSJUBEL: Javier Hernandez jubler etter 1–0-målet. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

37 minutter ut i kampen dyttet han ballen til venstre hvor Hirving Lozano hadde fri bane, og skuddet var akkurat hardt nok til å passere Manuel Neuer:

Den tyske keeperen må ha lurt på hva som har skjedd med spillerne foran ham: Det var noe upresist og seigt over vanligvis solide Tyskland, spesielt før pause.

VM-profeten: Hvordan har du gjort det så langt?

I forsvar var det tidvis vidåpent og fritt frem da Mexico kontret hurtig. Etter pause hevet favorittene seg, og laget var både uheldige og udyktige som ikke fikk stilnet det klare meksikanske overtallet blant supporterne på den enorme stadion i Moskva.

Men stolpetreff fra Julian Brandt, brasse like over fra Joshua Kimmich og et frispark i tverrliggeren fra Toni Kroos ga ikke noenting i målprotokollen.

Tyskland-trener Joachim Löw innrømmer at problemene rundt høyreback Kimmich ble kampavgjørende.

– Jeg er naturligvis klar over problemene de skapte på vår side der.v Vingspillet deres er sterkt, og en mot en har de enkeltspillere som kan få til mye. Derfor sa vi på forhånd at hvis ballen kommer inn i vår halvdel trenger vi to spillere der. I stedet fikk Lozano så mye plass, og da er det ikke enkelt å stoppe. Et reelt problem for oss, rett og slett, oppsummerer Löw, som likevel avfeier spørsmål om tyskerne nå bør endre plan i resten av VM.

– Vi vil definitivt ikke skifte kampplan. Vi har spillerne som kan levere, men i dag lyktes vi ikke.

Mexico jublet naturlig nok som besatt da oppgjøret omsider var ferdig. Etterpå sa landslagssjef Juan Carlos Osorio at han ville at spillerne skulle ha all ære for seieren. Mens han selv tar skyld for tap.

– Vi gjorde en veldig god kamp. Men i stedet for å snakke om gruppeseier vil jeg mye heller si at vi skal hvile og gjør oss klare til den neste kampen mot Sør-Korea, som blir ekstremt vanskelig, sier Osorio.

Han la kampplanen som gikk ut på å styre spillet og utnytte rommene bak Tysklands backer. Etter perioder med kritikk i hjemlandet, er han nå plutselig en folkehelt. For planen lyktes 100 prosent.

VM-analyse: Tyskland er nødt til å tenke annerledes (krever innlogging)

SJOKK: Toni Kroos (midten) og Jerome Boateng under søndagens kamp. Foto: Eduardo Verdugo / TT NYHETSBYRÅN

les også

Kolarov-frispark senket Costa Rica: – Visste at jeg kunne stå frem

les også

Derfor kan Messi eller Ronaldo bli tidenes fotballspiller etter VM

les også

Jada, Hegerberg, nå er du forlovet!

Den vrakede spanjolen Cesc Fábregas var etter kampslutt mest opptatt av å kritisere de kreative spillerne til Tyskland:

– Vi trodde alle Tyskland skulle vinne her, men de manglet virkelig kreativitet og blikk i den siste tredjedelen, sier han til BBC.

Tapet gjør at Tyskland kan møte Brasil i åttendedelsfinalen om laget reiser seg og tar andreplassen i gruppen - hvis de gule og blå ender som vinner av sin gruppe.

Ì RUSSLAND: VGs Øyvind Brenne fulgte Tyskland-Mexico.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder