LEGENDEKAMP: David James i aksjon i en kamp mellom gamle stjerner i Liverpool og Manchester United i 2017.
LEGENDEKAMP: David James i aksjon i en kamp mellom gamle stjerner i Liverpool og Manchester United i 2017. Foto: Robert Prezioso / Getty Images AsiaPac

Premier League-stjernen tjente over 200 millioner. Likevel gikk han konkurs.

FOTBALL

David James (48) er blant dem som har aller flest kamper i Premier League.
Han spilte for Liverpool, Aston Villa, West Ham United, Manchester City og Portsmouth på øverste nivå og gjorde trolig godt over 200 millioner kroner i sin karriere. Likevel gikk han personlig konkurs.

Betalt innhold
Publisert:

Noen fotballspillere har bedre rådgivere enn andre og forvalter sine millioner bedre. For David James gikk det dessverre ikke så bra.

Etter omtrent 25 år i toppfotballen, så skulle en tro at økonomien ikke var noe problem. Men for fem år siden måtte David James gå til retten og søke om konkurs.

En skilsmisse fra sin mangeårige kone Tanya i 2005 skal ha kostet ham over 30 millioner kroner. Den gang skal paret ha eid syv eiendommer og hatt en solid bankkonto. Retten bestemte eks-kona også skulle få sin del av James’ fremtidige inntekter.

Paret fikk fire barn sammen, noe som selvfølgelig gjorde skilsmissen ekstra vanskelig for alle.

David James spilte fotball - på ulike nivåer - helt fram til for fire-fem år siden. Men han har alltid vært opptatt av å ha et liv utenfor fotballen. Fire barn gjør selvfølgelig sitt, men James har også brukt mye tid på veldedighet, ikke minst i det afrikanske landet Malawi, der han har vært opptatt av blant annet jordbruk og kampen mot AIDS. Han er også ambassadør for Special Olympics, et idrettsarrangement for mennesker med utviklingshemning.

Målvakten er også glad i kunst, maler selv, og har solgt disse maleriene til inntekt for veldedige formål.

Moter og hår er noe annet vi forbinder med David James. Han var modell for både Giorgio Armani og H&M, og vi husker også hans mange oppfinnsomme frisyrer og hårfarger.

Hans farvel med fotball på aller øverste nivå kom under VM i 2010, da David James ble den aller eldste VM-debutant i historien, 39 år og 321 dager gammel.

I alt spilte David James 572 kamper i Premier Leauge. Han var først i Watford, som den gang var på nivå to. Så ble han kjøpt av Liverpool sommeren 1992, og James proklamerte at han skulle bli førstekeeper både i Liverpool og på landslaget i løpet av to år.

Men etter å ha sluppet inn 20 mål på 11 matcher i første del av sesongen, ble han satt på benken til fordel for veteranen Bruce Grobbelaar - men kom tilbake og reddet straffespark da han igjen fikk sjansen mot Arsenal i januar 1993.

Da Bruce Grobbelaar ble skadet i februar 1994, var tiden for alvor kommet for David James. Han spilte 213 kamper på rad før Brad Friedel tok plassen hans den 28. Februar 1998. Han kom tilbake på laget i 1998-99, men det skulle bli hans siste i Liverpool - der det gikk både opp og ned. Det gikk så langt at han fikk tilnavnet «Calamity James», som spiller på en engelsk tegneseriefigur som har mye uflaks.

Til tross for tabbene, skulle David James’ karriere fortsette i mange år til, og den 14.februar 2009 ble han spilleren med flest Premier League-kamper i historien. Med 536 kamper passerte han Gary Speed og beholdt rekorden inntil den ble slått av Ryan Giggs i 2011.

Etter å ha vunnet ligacupen med Liverpool midt på 1990-tallet, kom hans største tittel da han vant FA-cupen med Portsmouth så sent som i 2008. Det var hans tredje forsøk etter å ha tapt med Liverpool mot Manchester United i 1996 og med Aston Villa i 2000.

Han kom til Portsmouth etter å ha vært noen sesonger hver i West Ham og Manchester City. Skilsmissen i 2005 gjorde at han ville nærmere de fire barna, som bodde i London. City aksepterte et bud fra Portsmouth.

Etter noen sesonger med Bristol City på nivå to og med Bournemouth på nivå tre, endte David James opp som spillende trener i islandske IBV Vestmannaeyjar, der hans tidligere lagkamerat i Portsmouth, Hermann Hreiðarsson, var sjef. Han kunngjorde at han la opp etter en sesong på Island, men som så mange andre lot James seg lokke av indiske penger til å spille i den nye ligaen der.

Han har mange ganger sagt at han vil bli trener på toppnivå og også tatt kurs, og allerede i 2010 hintet James om at han var klar til å overta for Avram Grant som Portsmouth-manager - samtidig som hans egen spillerkontrakt gikk ut.

Portsmouth sa nei, og det har de fleste andre klubber også gjort. Indiske Kerala Blasters er de eneste som har gjort seg nytte av ham som trener, først spillende trener i årene 2014-15 og deretter som utelukkende trener fra januar 2018 - med nevnte Hreiðarsson som assistent. Han var også ekspert på en indisk TV-kanal under VM sist sommer.

Og i India tjener han trolig nok til å unngå flere konkurser …

Flest kamper i Premier League:

1. Gareth Barry 653 (Aston Villa, Manchester City, Everton, West Bromwich).

2. Ryan Giggs 632 (Manchester United).

3. Frank Lampard 609 (West Ham, Chelsea, Manchester City).

4. David James 572 (Liverpool, Aston Villa, West Ham, Manchester City, Portsmouth).

5. Gary Speed 535 (Leeds, Everton, Newcastle, Bolton).

6. Emile Heskey 516 (Leicester, Liverpool, Birmingham, Wigan, Aston Villa).

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om