FAVORITTER: Mauricio Pochettino og Ole Gunnar Solskjær de to managerne som kobles sterkest til den permanente Manchester United-jobben. Foto: Getty Images

VG vurderer Pochettino vs. Solskjær: Hvem er best for United?

MANCHESTER/LONDON (VG) Ole Gunnar Solskjær (45) har en lang vei å gå hvis han skal bygge et like sterkt kandidatur til Manchester United-jobben som Mauricio Pochettino (46).

 • Arilas Berg Ould-Saada
 • Trond Johannessen

Artikkelen er over ett år gammel

Nordmannen og argentineren er for øyeblikket oddsfavorittene til å bli klubbens neste permanente manager.

Søndag ettermiddag møtes de til Premier League-duell på Wembley mellom Tottenham og Manchester United.

les også

Solskjær om rivalen for United-jobben: – Det er en grunn til at det spekuleres

I den anledning har VG vurdert de to managerne etter hvem som vil passe best som United-manager til sommeren. Vurderingen består av syv forskjellige kategorier der Pochettino og Solskjær får en karakter fra 1 til 6.

Managererfaring på toppnivå 5–2

I løpet av ti år som La Liga- og Premier League-manager har Pochettino nesten alltid overprestert. Å ta Tottenham til tre strake topp tre-plasseringer, med mindre ressurser enn de andre i topp seks, er nesten som trofeer å regne. Men han har til gode å lede en klubb der trofeer er et krav. Solskjær er helt fersk på dette nivået, men lærte mye av Cardiff-fiaskoen.

les også

Tviler på Solskjær-shopping: – Kan ikke forvente noe

Spillererfaring på toppnivå 4–5

Pochettino var en tøff og god midtstopper på ganske høyt nivå, med 22 landskamper og VM-deltagelse med Argentina samt en lang karriere i spanske Espanyol. Han har ikke omgitt seg med like mange stjerner som superinnbytteren Solskjær, som avgjorde en Champions League-finale og har garderobeerfaring med noen av verdens beste i over ti år.

GYLLEN KARRIERE: Ole Gunnar Solskjær vant Champions League i 1999. Her sammen med Ronny Johnsen og Teddy Sheringham. Foto: REUTERS

Spillerutvikling og spillestil 6–3

Her er det få som når opp til Pochettino. Med begrenset budsjett har han utviklet Tottenham til å bli et offensivt underholdende lag – en stil som stemmer overens med hvordan United alltid har likt å fremstå. Solskjær har vært en forkjemper for frittflytende angrepsfotball i United, men har enn så lenge ikke utpreget seg som noen nyskapende taktiker med egne ideer.

United-kjennskap 1–6

Solskjærs store mulighet. Han er en stor favoritt blant fansen, har et nært forhold til Sir Alex Ferguson og nyter stor tillit i systemet. Men selv om klubben er hans «hjem», kan han ikke vite hvordan det er å styre en så gigantisk klubb når det virkelig blåser. Pochettino har ingen tilknytning til United annet enn at Ferguson har snakket varmt om ham i pressen.

Anseelse som manager 6–2

Pochettino er et etablert toppnavn som alltid kobles til de største jobbene som blir ledige, enten det er Real Madrid eller Manchester United. Med den store respekten han nyter vil han trolig få ro av pressen selv med en svak start. Solskjær er på sin side populær nå, men man har i realiteten ingen referanser på om han er i stand til å levere på dette nivået over tid.

Talsperson utad 6–4

Det er stadig viktigere for klubbene, sponsorene og fansen at manageren fremstår skikkelig. De er klubbene utad. Her vet alle at Pochettino er svært solid: Han kan være underholdende når det trengs, tøffere andre ganger, men alltid for å forsvare lagets interesser. Solskjær har så langt sagt alle de riktige tingene i United, men hvordan vil han reagere på motgang?

POPULÆR: Mauricio Pochettino har blitt en populær mann i England, blant annet på grunn av måten han kommuniserer på under pressekonferanser. Foto: Tottenham Hotspur FC

Seierserfaring 2–4

Pochettino vant to titler som spiller i Argentina, og to cuptitler med Espanyol, men ingen på sine ti år som manager. Har samtidig aldri ledet en klubb der ressursbruken tilsier at titler bør være et krav. Solskjær har som spiller en lang rekke serie- og cupmesterskap i tillegg til Champions League. Som manager har han vunnet to seriegull og ett cupmesterskap – riktignok med Molde i Norge.

Egenskaper som leder 6–3

Pochettino fremstår som en mann som klarer å være både bestemt og vennlig, og har skaffet seg autoriteten som trengs for å håndtere de største stjernene. Solskjær har fortsatt et «snill gutt»-rykte. Han har vist at han kan være tøff, men er han tøff nok når det drar seg til? Foreløpig fungerer friheten han gir spillerne, men han må passe seg så de ikke overtar makten.

STYR PÅ STJERNENE: Mauricio Pochettino har vist at han kan håndtere Harry Kane og de andre Tottenham-stjernene. Foto: DYLAN MARTINEZ

Totalt: 36–29

Pochettino har et klart forsprang, og hvis kategoriene hadde vært vektet forskjellig avhengig av viktigheten til de enkelte, ville avstanden vært enda større.

Argentineren har langt større erfaring som manager på toppnivå, er en dyktigere fagmann og spillerutvikler, har langt større anseelse i fotballverdenen, fremstår som en enda mer solid talsperson utad og en sterkere leder. Solskjærs sterkeste kort er United-fortiden og til en viss grad erfaringen som toppspiller.

les også

Solskjær: Har ikke «tatt praten» med sjefen

Styrkeforholdet kan selvsagt endre seg betraktelig: Hvis Solskjær leder United til topp fire-plass, Champions League-avansement og kanskje en FA-cuptittel, så kan det bli veldig vanskelig for ledelsen å overse ham.

PS! Det er verdt å være klar over at man ikke vet om Solskjær virkelig er aktuell for den permanente jobben, at det på ingen måte er sikkert at Pochettino vil til United, og at det finnes flere aktuelle kandidater. Blant dem er for eksempel Zinédine Zidane.

Premier League

SVUTMP
1Leicester City22007256
2Everton22006246
3Arsenal22005146
4Liverpool22006336
5Crystal Palace22004136
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Mer om

 1. Premier League
 2. Tottenham Hotspur FC
 3. Ole Gunnar Solskjær
 4. Manchester United

Flere artikler

 1. Thorstvedt om United: Ville valgt Pochettino «klokkeklart» foran Solskjær

 2. Pochettino til VG: – Vil ikke felle noen dom over Ole

 3. Pochettino om Solskjær: – Uetisk å snakke om hva han gjør

 4. Ole Gunnar Solskjær tar over Manchester United: – Fantastisk å komme tilbake i denne rollen

 5. Engelsk avis: Solskjær får kjempebonus for Champions League-plass

Fra andre aviser

 1. Da Solskjær scoret seiersmålet på Camp Nou, satt Pochettino på tribunen og ropte

  Aftenposten
 2. «Selv ikke triumf i Europa er noen garanti for at Solskjær får fortsette»

  Bergens Tidende
 3. «Selv ikke triumf i Europa er noen garanti for at Solskjær får fortsette»

  Fædrelandsvennen
 4. ESPN: – Solskjær blir United-manager om Molde lar ham gå

  Bergens Tidende
 5. ESPN: – Solskjær blir United-manager om Molde lar ham gå

  Aftenposten
 6. Solskjær tror på United-trofeer

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no