Kommentar

Katastrofe for Koteng

Av Leif Welhaven

I FARTA: Ivar Koteng og Rosenborg må nok en gang på trenerjakt. Foto: Ole Martin Wold, NTB SCANPIX

Styreleder Ivar Koteng la alt han har av pondus og prestisje i «prosjekt Horneland». Nå er spørsmålet hvordan hans posisjon påvirkes av fiaskoen.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Så sent som 14. april valgte Rosenborg å benytte seg av en opsjon i kontrakten med Eirik Horneland, og forlenget kontrakten med en trener som aldri har klart å få form og fasong på Norges mest ressurssterke klubb. Når det så er game over etter tre runder av sesongen, er det grunn til å stille både ett, to og tre spørsmål ved om problemene i klubben stikker dypere enn at Horneland ikke klarte å gjøre jobben sin godt nok.

Hva med ansvaret og vurderingsevnen til alfahannen på toppen?

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

les også

Trond Henriksen leder Rosenborg mot Brann søndag

Det er nok et og annet medlem i Rosenborg Ballklub som angrer litt i dag på det som skjedde i februar. Du vet, den gangen årsmøtet valgte å trosse valgkomiteens innstilling om å bytte styreleder, og godt hjulpet av Nils Arne Eggen endte med å gi Ivar Koteng fornyet tillit.

Nå er nemlig klubben i en temmelig kinkig situasjon. Det var til slutt selvsagt en nødvendig konsekvens at Rosenborg og Eirik Horneland skilte lag etter et usedvanlig lite vellykket samarbeid. Men hvordan lever man videre med at toppsjefen har hatt en så fremtredende rolle i et veivalg som fungerte stikk motsatt av intensjonen?

Etter fem av seks titler ble Kåre Ingebrigtsen sparket av Koteng på regelrett cowboy-manér, angivelig fordi klubben ikke hadde hatt den ønskede utviklingen. Men under mannen Ingebrigtsen ble erstattet med, har Rosenborg havnet i et nært uvirkelig uføre. Dette skiftet er altså et valg som Ivar Koteng frontet og forsvarte tungt,

Selv om det var moral å spore etter pause, viser vel egentlig førsteomgangen mot Bodø/Glimt med all tydelighet hvor stor forskjellen er på et lag med en plan og et som famler og fomler. Og en klubb med Rosenborgs ressurser skal selvsagt ikke bli utspilt på hjemmebane på den måten.

les også

Strand ber om «4–3–3-trener» til RBK: – Må ha det i blodet

Det som har skjedd med det som skal være norsk fotballs flaggskip, er både trist og flaut. Eirik Horneland har åpenbare kvaliteter, men havnet bakpå fra start da han ville forme noe på en lite «rosenborgsk» måte, og virket å mangle en gjennomtenkt plan B da det ikke fungerte. For ham er dette selvsagt kjipt, men så brutal er toppfotballen.

For Rosenborg er det nå kritisk at de treffer med den neste treneransettelsen, og at de får på plass en løsning som gir et tilstrekkelig løft til at det er mulig å få kontinuitet på trenersiden. Åge Hareide er et navn mange snakker om, og han kan fort være aktuell når helsen tillater det, men nå er det viktig å bruke tid og tenke seg grundig om.

Eirik Horneland er ferdig i Rosenborg. Foto: Ole Martin Wold

Klubben tåler ikke nok en skivebom.

Samtidig kan man jo undres litt over hvem som bør ta hvilken plass i tenkeboksen, og om Ivar Koteng har noe som engang ligner en faglig autoritet til å skulle ha en mening om spørsmålet.

Når du sparker en trener med resultater på ufint vis - og trumfer gjennom et prosjekt som feiler så det synger - kan man jo undres over om styreledere bør ha så mye mer vern enn trenere i norsk toppfotball...

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt77003072321
2Molde76101971219
3Brann74121211113
4Vålerenga73311010012
5Rosenborg7322116511
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les også

 1. Horneland er ferdig som Rosenborg-trener

  TRONDHEIM (VG) Eirik Horneland er ferdig som trener i Rosenborg. Det bekrefter klubben i en pressemelding.

Mer om

 1. Eliteserien
 2. Ivar Koteng
 3. Eirik Horneland

Flere artikler

 1. Mathisen om Koteng: – Må holde seg langt unna

 2. Rosenborg-krisen: Ferten av fallitt

 3. Horneland om presset: – Jeg tenker fuck it

 4. Koteng benekter ikke Hareide-kontakt – Horneland taus etter styremøtet

 5. Rosenborg vil gi Emberland full lønn og fri ut året

Fra andre aviser

 1. Kotengs aller største nederlag

  Aftenposten
 2. «Rosenborg-treneren skader både seg selv og klubben. Lengter han bort?»

  Aftenposten
 3. Han leder Rosenborg inntil videre

  Aftenposten
 4. RBKs styremøte ferdig: – Vi har fortsatt full tillit til Eirik, men vi må vinne fotballkamper

  Aftenposten
 5. «Rosenborg-treneren skader både seg selv og klubben. Lengter han bort?»

  Fædrelandsvennen
 6. Koteng: – Henriksen leder laget

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder