Tromsø slo Rosenborg – trønderen Wangberg matchvinner

TROMSØ (VG) (Tromsø – Rosenborg 1–0) Rosenborg tapte for første gang siden 16. mai i Eliteserien. To gamle RBK-ere ble avgjørende i Tromsø.

Rosenborg hadde syv målsjanser mot Tromsø. Det smalt tre ganger i metallet rundt TIL-keeper Gudmund Kongshavn. Men spissen som skulle omgjøre sjanser til mål – Ibrahima Wadji (Hagesund) – blir ikke å finne på Lerkendal.

RBK hadde lagt inn bud. Etter hva VG forstår dreide det seg om syv-åtte millioner kroner. Men det var før Wadji hadde testet positiv på morfin ifølge Antidoping Norge.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Trener Eirik Horneland sier han ikke vil snakke om den saken når VG spør han om Wadji-affæren i kjelleren på Alfheim stadion. Han sier fokus er å få de han har i stallen til å score mål.

SKUFFET: Eirik Horneland måtte skuffet innse at Rosenborg tapte i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Det har imidlertid ikke vist seg enkelt. Rosenborg slipper inn flere mål enn de scorer (11–15 i målforskjell). Fire spillere er toppscorer med to mål hver. Tore Reginiussen, Mike Jensen, Yann-Erik de Lanlay og Alexander Søderlund.

– Jeg har ingen kommentar til om vi jakter ny spiss. Det jeg kan si er at vi er godt fornøyd med de vi har. Men jeg savner at vi er litt mer brutale foran motstanderens mål, sier Horneland.

Søndag fikk Rosenborg smake litt av egen gammel årgang. Tidligere RBK-ere Simen Wangberg (matchvinner) og Morten Gamst Pedersen (målgivende) viste klasse da Tromsø vant for tredje gang på rad i seriesammenheng. Nå er de på 11. plass. Faktisk bare to poeng bak RBK på tabellen.

GLADE GUTTER: Simen Wangberg (t.h.) og Morten Gamst Pedersen feirer etter 1–0. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Det føles utrolig godt. Uavhengig om det er RBK. Det er så deilig å få betal for jobben vi legger ned. Spillemessig gjør vi mye av det samme som da vi tapte fem kamper i vår. Men nå klarer vi å stå imot en hel kamp, sier Simen Wangberg.

Han forlot RBK for syv år siden. Selvkritisk bemerker han i jubelkvelden at han var altfor utålmodig. Han burde holdt seg på Lerkendal. Modnet og ventet til det ble hans tur.

– I Rosenborg må du levere fra dag én. Enten du er trønder eller utlending. Jeg angrer på at jeg ikke hadde litt mer is i magen den gangen da jeg bare var 20 år. Jeg burde gått på utlån, fått kamperfaring, og kommet tilbake som en bedre spiller, sier Simen Wangberg til VG.

Det ble en forrykende kamp i Tromsø i kveld. Men det tok tid. Den offensive viljen var vanskelig å se i de første 45 minuttene. Spesielt hos hjemmelaget. Da var det litt bedre hos gjestene fra Trondheim. Og det var utrolig at de ikke var ett mål foran til pause.

les også

På denne Eliteserien-tabellen er Rosenborg på bunn

Da knappe halvtimen var spilt i gråværet fikk Babajide Akintola servert ballen av Samuel Adegbenro på femmeteren. Avslutningen rotet han utenfor via en TIL-spiller.

Knappe minuttet etterpå headet Alexander Søderlund i tverrliggeren. Den kjempesjansen burde RBK-spissen i stedet stanget i mål.

– Det er vel ikke akkurat min feil at vi ikke vinner, fordi jeg ikke scorer på den sjansen Jeg føler at vi skaper mye, men innleggene og det vi gjør inne i «boksen», er ikke bra nok, sier Alexander Søderlund.

Tromsø som hadde to seiere på rad (Stabæk og Molde) etter en miserabel vårsesong – med fem tap på rad før de nå har innkassert ni befriende poeng – sendte sine muligheter høyt over eller langt utenfor. Helt til Mushaga Bakenga banket til med et skudd i steget. Men André Hansen var nede ved stolperoten og avverget.

les også

Fem RBK-spillere slått ut av sykdom

RBK gikk skikkelig offensivt til verks etter sidebytte. Anders Trondsen banket til med en suser som ble reddet på streken. I neste angrep klinket Gjermund Åsen til. Men Tromsø-keeper Gudmund Kongshavn fikk slått ballen til corner via stolpen.

Tromsø svarte på en elegant overgang. Robert Taylor fant Bakenga. Igjen var Hansen god på det lave skuddet. Samme Hansen avverget en ny Taylor-sjanse etter en drøy times spill.

Tromsø-gjengen jublet og sang med garderoben døren åpen. Helt åpenbart for at lyden skulle høres helt inn til RBK. Og trener Simo Valakari stilte til intervjuer med et glis om munnen.

– Det er ikke noe hokus pokus. Vi har jobbet knallhardt for at vi skulle snu trenden. Foran matchen mot Rosenborg ble det jobbet ekstra hardt. Alt handler om små marginer. Nå er de på vår side. Men jeg vil understreke at vi aldri under den tunge perioden tillot unnskyldninger som skader og uflaks, sier Simo Valakari.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24165354233153
2Bodø/Glimt24146454342048
3Odd24136538281045
4Rosenborg2411763729840
5Viking2410774133837
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder