Ville jubelscener etter VIFs første seier på 121 dager: – Håper jeg aldri opplever dette igjen

(Vålerenga-Brann 1-0) Vålerenga har vært dårligst i Norge etter sommerferien, frem til Herolind Shala ble helten i klubbens første ligaseier på 121 dager. Trener Ronny Deila forteller at Vålerenga-krisen har preget ham sterkt og at han har mistet nattesøvn.

– Det var fantastisk deilig å se den gå inn. Det har vært mye stang ut, og sist uke traff jeg stolpen, sier matchvinner Herolind Shala til VG etter seieren mot Brann – og legger ut om den tøffe perioden etter forrige seier. Den må vi helt tilbake til juli for å finne.

Siden – og før seieren mot Brann – var Vålerenga Eliteseriens dårligste poengplukkende lag, med 0,5 poeng i snitt på 12 kamper. Før skrekkrekken som begynte 5. juli, lå de på 4. plass med et poengsnitt på hele 1,7 per kamp.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– Det har vært forferdelig. Det har vært tungt for min del, klubbens del og for alle som er glade i Vålerenga. Det har vært tunge tider, men vi viser karakter, sier Shala.

Han var bandasjert og hadde svært vondt etter å ha blitt taklet stygt av Bismar Acosta. Skaden førte til at han måtte bytte ut.

– Det føles ikke bra. Jeg fikk en heftig takling, noe jeg mener er klart rødt kort. Hadde jeg ikke hoppet, så kunne benet brukket. Vi må ta en røntgenundersøkelse og se om det er noe, sier en bekymret Shala.

Seieren mot Brann kom etter en kamp som ble preget av utenomsportslige hendelser på norske tribuner igjen.

Da dommeren blåste for full tid, slapp Vålerenga-spillerne og -fansen jubelen løs. Aron Dønnum løp som en gal mot Klanen-seksjonen og hoppet opp betongveggen som skiller supporterne fra banen. Fansen svarte med å gripe tak i Dønnum og løfte ham opp til seg.

– Det er veldig deilig. Vi har gått lang tid uten seier nå, og når den kommer og du biter negler på benken der, så var det ekstremt deilig da dommeren blåste av, sier Dønnum til VG.

Vålerenga-trener Ronny Deila forteller om en periode som har preget ham sterkt personlig, en periode som har ødelagt sesongen og nesten sendte Vålerenga ned i nedrykksstriden.

– Det har vært steintøft. Det nytter ikke å grave hodet ned i sanden, du må få det opp av sanden. Men det er klart det har vært steintøft etter kamper. Du blir sliten og hodet er langt nede i sorgen. Jeg har løftet meg før og jeg har løftet meg nå også, sier Deila, som kom til Vålerenga i 2016 på en fireårskontrakt.

les også

Kampen stoppet etter bluss på banen – Vålerenga-fansen satte fyr på banner

Deila har vært hardt presset som trener tidligere, blant annet i den skotske mesterklubben Celtic. Den mørke perioden med Vålerenga denne sommeren og høsten har gjort at han også har mistet nattesøvn.

– Er dette den tyngste perioden du har opplevd som trener?

– Ja. Det er ikke tvil om det. Det er utrolig slitsomt. Nå har jeg vært gjennom det, og jeg håper jeg aldri opplever dette igjen, sier Deila til VG.

De seks foregående kampene før møtet mot Brann hadde gitt 2–9 i målforskjell for hjemmelaget – og siden sommeren er det ingen eliteserieklubb som kan vise til et verre poengsnitt (se faktaboks for Engas skrekkrekke).

– Hvordan preger det deg?

– Jeg sover dårlig og jobber mye. Du må prøve å koble av og til og gjøre andre ting, men det er slitsomt. Men i dag koste jeg meg i første omgang, for da spilte vi god fotball og jobbet som svin hele gjengen, sier Deila.

Deila kunne til slutt juble med spillerne. Den avgjørende scoringen kom rett før pause. Vålerengas Herolind Shala la ballen i tverrligger og inn – og da luktet Vålerenga på sin første seier etter 12 kamper på rad uten tre poeng.

Ledelsen var fullt fortjent etter at Vålerenga hadde styrt kampen i første omgang og hatt flere store sjanser. Matthías Vilhjálmsson hadde flere muligheter til å sende ballen i mål. Og en frisk Aron Dønnum kom til farlige innlegg flere ganger på venstrekanten.

NY BLUSS-SAK: Intility Arena søndag. Foto: Berit Roald

Da hadde også kampen blitt stoppet én gang. Det skjedde i første omgang da flere bluss ble kastet inn på banen fra Brann-supporterne og brant ute på kunstgresset. Deretter svarte Vålerenga-fansen med å brenne et stjålet Brann-banner.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder