TOPPSCORER: Jonas Goncalves Oliveira har hatt en berg og dalbane-karriere. Men i inneværende sesong har han scoret 30 mål for Benfica. Foto: Hugo Correia Reuters

Denne Benfica-spissen scorer mest i Europa

Jonas har sammen med Napolis Gonzalo Higuain notert 30 mål

Her er tirsdagens oddstips

I 2009 ble Jonas (32) beskrevet som «verdens dårligste spiss» av en avis i hjemlandet Brasil. Nå kjemper Benfica-spissen om Europas gullstøvel-trofé.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Da Jonas scoret fra krittmerket i ligakampen mot Braga fredag kveld var det scoring nummer 30 for sesongen. Samme kveld plusset bursdagsbarnet på til i alt elleve assister på sine 28 ligakamper.

Det har vært en utrolig karriere-reise for Jonas Goncalves Oliveira, som er hans fulle navn. Karrieren begynte sent. Det var først som 20-åring farmasøyt-studenten Jonas gjennomførte sin første profesjonelle trening, ifølge Daily Mail.

Han havnet etterhvert i toppklubben Santos og så Gremio. Det var for sistnevnte klubb under en Copa Libertadores-match i Colombia han misbrukte tre kjempesjanser i samme kamp. Og lokalavisen hjemme i Porto Alegre var ikke nådig i omtalen i sin kampsak: Pior atacante do mundo - verdens dårligste spiss.

Spol frem til 2011 og overgang til La Liga-klubben Valencia.

– Han gjorde det forsåvidt ok for Valencia, men ble aldri helt den superspissen de hadde håpet på. Dessuten hadde den spanske toppklubben nok av spisser på den tiden, og slik ble han frigitt i september 2014, sier Jan Hagen, som følger portugisisk fotball tett gjennom twitter-kontoen PortuBall.

Har tatt helt av

Men i Benfica i karrierens sluttfase har det derimot tatt helt av. I sin første sesong laget Jonas 31 mål på 35 Benfica-matcher. Og i inneværende sesong målt opp mot de seks største europeiske ligaene har 32-åringen scoret flere mål enn langt mer kjente navn som for eksempel Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic, Luis Suárez, Robert Lewandowski og Lionel Messi. Slik er han for alvor med i kampen om Europas Gullstøvel.

– Han er en typisk goalgetter og har en egen evne til å dukke opp på rett sted til rett tid. Han scorer ofte på returer og er god på hodet, beskriver Hagen, som likevel innvender at brasilianeren har en tendens til å forsvinne i storkampene:

– Jonas scorer ofte mot de mindre gode lagene - og nesten ikke mot storlagene. Statistikken viser at på ti ligakamper mot storlagene (Sporting, Porto og Braga) har han to mål og to assists. Mot de mindre gode lagene har han på 45 ligamatcher scoret 48 mål og 14 assists. Det er nesten 1 målpoeng mer i snitt per kamp mot de mindre gode lagene sammenlignet mot topplagene (Braga, Porto og Sporting). Benfica scorer naturlig nok færre mål mot storlagene, men det er klart en tendens her, påpeker Hagen.

LES OGSÅ: Benfica-talentet med den «syke» utkjøpsklausulen

Lisboa-klubben kom skjevt i gang med sesongen. Det var først da den sommeransatte treneren Rui Vitoria la om til en mer offensiv stil og en taktikk mer på linje med forgjengeren Jorge Jesus det ble fart i sakene. Fra 30. november har toppklubben spilt 21 ligakamper med 19-1-1 i fasit. Og dessuten har Ørnene - som Benfica kaller seg - avansert til Champions League-kvartfinale etter å ha slått Zenit St.Petersburg i åttedelsfinale.

VG LIVE: Følg kampen på VG Live

Benfica leder hjemlig liga med fem poeng, og har kun to forfall i kveld. Det gjelder Julio Cesar (k) og Luisao (f).

Bayern München har også høy selvtillit med fem strake kamper uten tap. Sørtyskerne topper bundesligaen fem poeng foran Borussia Dortmund. Og i forrige Champions League-runde var det innbytterne som reddet Bayern etter en vanvittig opphenting hjemme mot Juventus.

Vertene er uten Holger Badstuber og Jérome Boateng (f) i aften. Dessuten er Medhi Benatia (f) og Arjen Robben (kant) tvilsomme.

• Her kan du lese våre vurderinger av dagens øvrige oddsobjekter

Vi forstår at Bayern München er favoritter. Men 1,16-odds i et vanlig HUB-spill er ubrukelig i spillsammenheng. Vi prøver derfor uavgjortoddsen til 6,25. Spillestopp er kl. 20.40 og Viasat 4 viser matchen.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder