AaFK-direktør: – Det er vel media eller pressen som har oppfattet dette som en krig

TILBAKE SOM SPILLER: Her stråler John Arne Riise under åpningen av Color Line stadion i Ålesund i 2005. 11 år senere er han tilbake i moderklubben som spiller, men veien dit har vært mildt sagt svingende. Foto: Rolf Jarle Ødegaard , VG

Den utrolige hjemkomsten - 17 år med Riise vs. AaFK

ÅLESUND/OSLO (VG) Det er over 17 år siden John Arne Riise (35) forlot Aalesund til fordel for Monaco. Siden da har det ikke manglet på konflikter og drama mellom AaFK-ledelsen og Riise-familien. Nå blir de gjenforent.

 • Per Opsahl
 • Christer Sævig

Artikkelen er over fire år gammel

Det er januar 2003, og 19 år gamle Bjørn Helge Riises har lenge vært klar på at han aldri vil spille for Aalesund igjen. Han føler seg urettferdig behandlet etter at overganger til Leeds og Manchester City har gått i vasken på grunn av uenighet om pris.

Spillselskapet trekker Riise-reklamene

Nå er han kontraktsløs, men Aalesund vil ha utdanningskompensasjon for å la ham signere for Cardiff. Da koker det over for mamma Berit Riise:


«De skal være glad for at jeg ikke jobber i Forsvaret, for da hadde jeg i hvert fall hatt AG3,» freste hun til representanter for pressen på vei til et intervju med NRK.

VG i 2003: Mamma Riise varsler søksmål

Historien om Aalesund Fotballklubb og familien Riise er lang, intens og alt annet enn kjedelig - uansett hvilket ståsted man ser det fra. AaFK-direktør Henrik Hoff startet sin jobb i klubben da John Arne Riise var ti år gammel og spilte lilleputt-fotball i Aalesund.

25 år senere har Hoff nå stått i bresjen for å hente klubbens mest kjente spiller tilbake. Hoff plukket opp storebror Riise og mamma Berit på flyplassen i går, deretter ble den medisinske testen gjennomført. I dag ble Riise klar for Aalesund.

GOD STEMNING: Berit Riise og John Arne Riise ble hentet av AaFK-direktør Henrik Hoff (i bakgrunnen) på flyplassen i går. Foto: Christer Sævig , VG

Det er rett og slett en oppsiktsvekkende gjenforening, som virket helt usannsynlig for under et år siden.

– Hadde du spurt da, så er det ikke mange som hadde trodd at begge Riise-brødrene skulle spille i Aalesund sammen. Det er en drøm vi har hatt begge to. Vi har vært på Fulham og landslaget sammen, men å komme hjem hit det startet er ganske stort, sier Riise til VG.

Mente Hoff burde fjernes

I april i fjor ville det gitt meget høy odds at Hoff i løpet av det kommende året skulle hente brødrene Riise hjem til moderklubben.

Riise om Hoff: – Han har gjort så mye skade for denne klubben

John Arne hadde nemlig følgende utbrudd mot Hoff og ledelsen i gamleklubben da Harald Aabrekk fikk sparken som trener etter fire seriekamper i fjor:

«Det er bare helt latterlig å se hva som skjer i den klubben nå. Det er tydelig at de har gjort en drittjobb på forhånd når du gir en anerkjent trener jobben, men sparker han etter 4 kamper? Har han da fått nok tid??? Da sier det seg selv at det er dårlig research!!!» skrev storebror Riise i bloggen sin og langet ut mot Hoff:

TILBAKE DER DET STARTET: John Arne Riise landet på flyplassen i Ålesund i går ettermiddag. Foto: Christer Sævig , VG

– Jeg skrev noe på Twitter om at nå må Henrik Hoff være neste, det står jeg fast ved. Han har gjort så mye skade for denne klubben siste årene. Skjønner bare ikke hvordan en så flott klubb ikke ser at de må ha inn noe nytt i styret! Kan ikke ha folk der som enda ligger mange år bak når det kommer til hvordan man skal drive en klubb.

I dag er ikke Hoff særlig opptatt av beskrivelsene som kom fra storebror Riise den gangen, og han bagatelliserer også konfliktene som har vært opp igjennom årene.

– Det er vel media eller pressen som har oppfattet dette som en krig. Det har vært ordvekslinger som har blitt tolket litt negativt, det er det ikke noe tvil om. I fotball så er det litt sånn at det kan falle noen ord, så dagen etter er man like gode venner, sier Hoff til VG.

Starten på forsoningen skjedde da Bjørn Helge Riise signerte for Aalesund i fjor sommer. Nå blir han nøkkelspiller i klubben sammen med storebror John Arne.

– Det stikker ikke så dypt som pressen av og til drar det til å være. Jeg har snakket med John Arne, Bjørn Helge og Berit, og det har jeg gjort stort sett hele tiden. For meg er ikke dette noe problem for meg eller familien Riise. Vi er ute etter gode fotballspillere, Bjørn Helge har vi blitt positivt overrasket over. Han imponerer oss, både på og utenfor banen, legger Hoff til.

– Det har vært over for lenge siden. Dette er ikke noe problem. Det har ikke vært behov for noen forsoningssamtale. Det har vært en drøm å komme tilbake. Det blir nok det samme for John Arne, sier Bjørn Helge Riise som er kaptein i klubben.

Problemene startet i 2002

Uansett hvordan man beskriver årene som er gått etter at John Arne Riise ble solgt fra Aalesund til Monaco i august 1998, så skal det godt gjøres å unngå ordet «turbulent».

Stemningen var riktignok idyllisk da John Arne signerte for den franske toppklubben. Han hadde som 16-åring debutert på A-laget til Aalesund, som på den tiden var et lite profilert lag i 1. divisjon.

Monaco betalte ni millioner kroner i overgangssum, og AaFK sikret seg 25 prosent av videresalg. Alle virket fornøyde, og det rant mer penger inn i AaFK-kassa da stortalentet ble solgt videre til Liverpool for 55 millioner kroner sommeren 2001.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STARTEN PÅ EVENTYRET: John Arne Riise kom til Monaco som 17-åring. Han fikk umiddelbart sportslig suksess. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

De store problemene startet i mars 2002 da lillebror Bjørn Helge havnet i en bitter strid. 18-åringen sykemeldte seg da AaFK-ledelsen stoppet mulige overganger til Leeds og Manchester City fordi de angivelig krevde for mye i overgangssum.

Spilleren selv nektet å spille mer for AaFK og forsøkte seg i Viking uten å få spille på noe annet enn reservelaget i Stavanger.

– Jeg kommer aldri til å spille for Aalesund igjen. Da tar jeg heller et år
som klubbløs før jeg blir Bosman-spiller, sa Bjørn Helge sommeren 2002.

Pengekrav fra begge parter

TRENTE MED VIKING: Bjørn Helge Riise nektet å spille mer for Aalesund, og jaktet på ny klubb. Han var blant annet lånt ut til Viking, men fikk bare reservelagskamper i Stavanger. Her er han i duell med en ung og lovende Brede Hangeland på A-lagstrening. Foto: Hugo Bergsaker , VG

I september samme år smalt det skikkelig igjen da AaFK-ledelsen sendte et purrebrev der de avkrevde John Arne Riise 331.000 kroner for et lån som var gitt fra klubben slik at han skulle komme i gang i Monaco fire år tidligere. John Arne Riise svarte med et motkrav på mellom 800.000 og 900.000 for det han mente han hadde krav på ti prosent av det AaFK tjente da Liverpool kjøpte ham fra Monaco.

– Jeg forholder meg kun til den kontrakten jeg har skrevet under på, hvor det
heter at jeg har krav på ti prosent av overgangssummen, sa Johan Arne til VG den gangen.

– Aalesund har tjent 22 nettomillioner på John Arne. Da er det rimelig
usmakelig at de opptrer på denne måten. De kan ikke bare sitte og motta og
motta og på den andre siden kreve og kreve! tordnet Berit Riise.

Saken endte med et forlik, i oktober 2002.

«Våpenhvilen» varte i tre måneder. Da strandet en ny overgang for Bjørn Helge Riise, denne gang til Cardiff. Selv om han var uten kontrakt, så krevde moderklubben utdanningskompensasjon. Mamma Riise fyret løs AG3-sitatet som er nevnt innledningsvis.

Hun beklaget senere uttalelsen, og understreket at det var ment som en fleip. Omtrent samtidig var Berit Riise gjest i TV 2-programmet «Tabloid» for å snakke om problemene rundt Cardiff-forhandlingene.

Beskyldte AaFK-treneren for sex-trakassering

BLE BESKYLDT PÅ DIREKTE: Daværende Aalesund-trener Ivar Morten Normark ble beskyldt for sex-trakassering av Berit Riise direkte på TV 2 - uten at han selv var til stede. Normark ringte Riise rett etter at sendingen var ferdig. Foto: Rolf Jarle Ødegaard , VG

I programmet kom mamma Riise overraskende med påstander om at hun var blitt sextrakassert av daværende AaFK-trener Ivar Morten Normark i et møte i 2001.

– Han kom med flere saftige bemerkninger, av seksuell karakter. Det er viktig å si at dette kun var verbalt. Det var ingen fysiske tilnærmelser. Men jeg følte det svært krenkende at den mannen som hadde ansvaret for A-stallen som min sønn var med i, satt og sa dette til meg, sa utdypet mamma Riise til VG.

– Jeg satt og freste hjemme i sofaen. Det er helt utrolig at min trener (Normark) kan si det han gjør, og det er minst like skuffende at AaFKs styreleder (Arne Aambakk) lyver på TV. Jeg blir helt kvalm av dette. Jeg skjønner godt at mamma sprakk, sa Bjørn Helge.

Normark: – Jeg kunne gjort ting annerledes

Nye trusler mot Berit Riise - fikk hvitt pulver i posten

Sex-sjikane-saken fikk enormt med oppmerksomhet i Norge, og ble plukket opp i engelske aviser. Aalesund-ledelsen bestemte seg for ikke å gå videre med saken.

Berit Riise fikk for øvrig munnkurv av kjendisadvokat Tor Erling Staff som representerte agentmammaen i den svært betente saken. Hun understreket flere ganger at hun angret på at hun navnga Normark.

Kort tid etter at det verste oppstyret hadde roet seg, signerte lillebror Riise for belgiske Standard Liege.

Det holdt seg rimelig rolig frem til åpningen av nye Color Line stadion i april 2005. Samtidig som AaFKs nye storstue ble tatt i bruk fikk også statuen utenfor, til forveksling lik John Arne Riise, mye oppmerksomhet.

Berit Riise og ektemannen Tormod var spesielt invitert, og det var mye smil og glede.

– Vi er blitt enige om å skvære opp og legge bak oss alt det vonde. Jeg skal møte AaFK-ledelsen for å snakke ut, sa Berit Riise til VG og la til:

– Det var tøft å komme hit etter alt som har skjedd. Nå er jeg bare utrolig stolt og glad. Dette er et solid plaster på såret.

Statue til besvær

LANG HISTORIE: John Arne Riise har datteren Ariana på armen og står foran statuen utenfor Color Line stadion i Ålesund i forbindelse med åpningen i april 2005. Nesten 11 år senere skal 35-åringen spille for moderklubben igjen. Foto: Rolf Jarle Ødegaard , VG

Også John Arne Riise var til stede på åpningsfesten etter å ha kommet med privatfly fra England fordi han spilte Liverpool-kamp mot Tottenham tidligere på dagen.

– Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Det er helt fantastisk som 24-åring å bli hedret på denne måten. Selvfølgelig har jeg bidratt med penger i klubbkassa, men jeg er veldig ydmyk, sa en stolt Riise.

Alle var ikke like fornøyde. AaFK-trener Normark slaktet statuen som først hadde fått navnet «Idrettsglede» og så «Fotballspilleren». Kunstneren Tore Bjørn Skjølsvik var klar på at John Arne Riise var «modellen».

Les også: «Riise-statue» ikke av Riise

Normark på sin side mente det var dumt at ikke kollektivet ble fremmet.

– Dette er bare teit og lite gjennomtenkt. Det kan du sitere meg på, sa Normark til VG mens de fleste andre var i festhumør.

– Jeg har sagt at jeg er prinsipielt imot statuer, spesielt av mennesker som er i live. Jeg er fan av kollektivet og ikke individet. Det er et spørsmål om verdier, utdypet Normark noen år senere.

Flyttet fra Ålesund

Sommeren 2006 flyttet Berit Rise med ektemannen Tormod til Nøtterøy.

GOD STEMNING: Berit Riise foran statuen utenfor Color Line stadion i forbindelse med åpningen i 2005. Her står hun sammen med investor og AaFK-patriot Olav Nils Sunde. Året etter flyttet Berit Riise fra byen. Foto: Rolf Jarle Ødegaard , VG

– Jeg kommer aldri til å bo i Ålesund igjen. Vårt forhold er over, slo Berit Riise kategorisk fast overfor Sunnmørsposten.

– Janteloven står forferdelig sterkt i denne byen. Men jeg har vært sterk også, og jeg har aldri vært redd for å si at sønnene skulle lykkes på fotballbanen. Dersom noen skal senke hodet når vi nå forlater Ålesund, må det være dem som har kritisert det vi har drevet med, sa mamma Riise.

I den samme perioden levde statue-saken videre. I mai 2007 lå det an til at John Arne Riise likevel skulle få navnet sitt på «Fotballspilleren».

– Jeg har allerede takket dem som satte i gang dette personlig. Dette går nå rette veien. Jeg har aldri skjønt poenget med at statuen ikke har hatt mitt navn, sa John Arne.

– De fleste ser jo hvem det er uansett, men jeg vil bli både stolt og glad om navnet kommer på nå. Det blir spennende å følge med, la han til.

VG-kommentator om Riise: «En selvforherligende tufs»

Navnet hans kom aldri på statuen, men saken blusset opp igjen da John Arne Riise var i ferd med å sette norsk rekord i antall A-landskamper i september 2012. Kvelden før sin 105. landskamp fyret storebror Riise løs på Twitter - tydeligvis fordi han føler seg oversett moderklubben og sin gamle hjemby:

«Kanskje Ålesund setter pris på noen neste gang en spiller setter rekorder. #arrogantefolk»

«Kan jo henge Ålesund fotball tar tilbake stjernen Ivar Morten.. La oss kalle statuen "fotballspilleren". Stakkars mann»

– At jeg dras inn i dette år ut og år inn er ikke overraskende, men det er rart, for jeg var ikke med i planleggingen av statuen, ikke tok jeg imot den og ikke var jeg involvert i navnevalget, sa Normark til VG. Han sluttet for øvrig som AaFK-trener etter 2005-sesongen.

ISFRONT: John Arne Riise (t.v.) ble nærmest karakterdrept av daværende VG-kommentator Truls Dæhli (t.h.) i september 2012. I midten skimtes Joshua King, , Mini Jakobsen og Brede Hangeland. Foto: Lise Åserud , NTB scanpix

I kjølvannet av Riises utbrudd på Twitter i forbindelse med rekordkampen, så ble han i etterkant voldsomt kritisert av daværende VG-kommentator Truls Dæhli.

Med tittelen «Å hylle seg selv er en vrienøvelse» skrev blant annet Dæhli om Riise:

«Det går sikkert an å mene at John Arne Riise burde ha blitt hyllet mer for sine 105 kamper for Norge, både av folk i Ålesund og ellers i landet, men det er en vrien øvelse å påpeke slikt selv. Ingen har klart det uten å avsløre seg selv som en selvforherligende tufs, og slik gikk det naturligvis med John Arne Riise også.» Les Dæhlis kommentar her.

Lena Riise på banen

I mai i fjor meldte en ny aktør i Riise-familien seg på. Da skrev nemlig Bjørn Helge Riises kone, Lena, et blogginnlegg der hun tok et voldsomt oppgjør med Aalesund i forbindelse med overgangstvistene i 2002 og 2003.

– Det var helt grusomt. AaFK hadde ingen utgifter på Bjørn Helge, men nektet å slippe han for de millionene som Manchester City ville betale. AaFK valgte å ødelegge drømmeovergangen for Bjørn Helge, forklarte Lena Riise i dette VG-intervjuet.

GIKK HARDT UT: Lena Riise (t.v.) mente hun sparte de verste historiene da hun fortalte om ektemannen Bjørn Helge Riises Aalesund-fortid. Like etterpå signerte lillebror Riise for AaFK. Foto: Robert S. Eik , VG

– Akkurat det kan jeg kommentere: City ville betale 25 000 pund i overgangssum (cirka 315 000 kroner etter daværende kurs), pluss 25 000 pund ved en eventuell A-lagsdebut for City. I tillegg krevde vi 100 000 pund om han spilte ti kamper, og 200 000 pund om han spilte 20 kamper. En totalpakke på 350 000 pund (cirka 4,2 millioner kroner med valutasnittkurs i 2002) – hvis han altså spilte 20 kamper. Hvis noen kaller det urimelig, vet ikke jeg, sa Henrik Hoff til VG.

– Som 18-åring satt jeg med en følelse av at de ville ødelegge karrieren min der og da. Det var en veldig tøff periode, for jeg hadde nettopp kommet meg gjennom et år med beinbrudd og opptrening. Så fikk jeg den i trynet, sier Bjørn Helge Riise.

To måneder senere gikk han gratis fra Lillestrøm til Aalesund.

Allerede da lanserte Henrik Hoff at det var aktuelt å hente John Arne Riise tilbake også. I dag ble den utrolige gjenforeningen fullbyrdet, og nå er det bare smil og glede mellom Riise-familien og AaFK-ledelsen.

Det har i alle fall ikke vært kjedelig i de 17 årene...

Les også

 1. NFF bekrefter: Riise rekker ikke serieåpningen

  ÅLESUND/OSLO (VG) John Arne Riise (35) har landet i Ålesund og har gjennomført den medisinske sjekken for AaFK.
 2. Riise på plass i Ålesund: – Det er fantastisk!

  ÅLESUND/OSLO (VG) John Arne Riise (35) har stor tro på at han blir klar for AaFK i løpet av få timer.
 3. Lillebror Riise synes NFF-ledelsen er «ufattelig dobbeltmoralsk»

  ÅLESUND (VG)  Han brenner inne med mye han skulle sagt om Norges Fotballforbund.
 4. Kommentator: – Ingen grunn til å synes synd på Riise

  John Arne Riise (35) har fortsatt et håp om å bli Aalesund-spiller i løpet av dagen.
 5. Du blir brukt, Riise

  John Arne Riise retter all frustrasjon mot…
 6. Aalesund rådes til å droppe veteranbacken: Fortvilet Riise: – Føles som om de gjør alt for at jeg ikke skal spille hjemme

  Tirsdag kveld fikk Aalesund-ledelsen beskjed om at John Arne Riise (35) ikke kan spille Tippeliga-fotball denne våren.
 7. John Arne Riise i konkrete AaFK-forhandlinger

  John Arne Riise (35) har ikke lagt skjul på at han har det tungt som klubbløs, men nå kan den perioden gå mot en slutt.
 8. Riises enkle valg

  De siste dagene har vist at det er mye å rette på i NFF. Behandlingen av John Arne Riise er et tema…
 9. Spillselskapet trekker Riise-reklamene

  Siste hinder for John Arne Riises comeback i norsk toppfotball er nå borte.

Mer om

 1. Aalesund FK
 2. John Arne Riise

Flere artikler

 1. Riise: – Gleder meg til å vise henne at hun har en far som er til stede

 2. Endelig får Riise navnet sitt på statuen: – Utrolig rørt og stolt

 3. Spillselskapet trekker Riise-reklamene

 4. Sportskommentatorer: Dette må du tåle, Riise

 5. Riise på plass i Ålesund: – Det er fantastisk!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder