AVGJORDE: Arkadiusz Milik kliner til og sender Polen i føringen mot Nord-Irland, mens Robert Lewandowski følger med. Foto: Valery Hache AFP

Stjerneskudd (22) satte Lewandowski i skyggen

Matchvinneren: – Strålende følelse

Nordirsk spiss: – Vi stilte ikke opp

(Polen – Nord-Irland 1-0) Alle øyne var rettet mot superstjernen Robert Lewandowski (27). I stedet var det hans spisspartner Arkadiusz Milik (22) som sikret polsk seier.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er en strålende følelse, sier målscorer Milik ifølge TV 2.

Nord-Irlands landslagstrener Michael O'Neill sparte ikke på lovordene da han skulle beskrive Lewandowski på pressekonferansen før kamp. Han sammenlignet polakken med Zlatan Ibrahimovic, kalte ham en talisman, og sa:

– Han er en av verdens to beste spisser. Spør hvilken som helst klubb om de vil ha ham, og de vil takke ja.

Les mer: Harry Kane-valget som ingen forstår bæret av

O'Neill sa også at han ikke fryktet Lewandowski, og at han trodde den nordirske Premier League-stoppertrioen hans skulle klare å hamle opp med ham. Det gjorde de, forsåvidt. Men kanskje fokuserte de på feil spiss.

– Vi er skuffet over resultatet. Vi gikk for å holde buret rent og å stjele noe, innrømmer en skuffet McAuley etter 1-0-tapet.

Det var Milik, med en presis avslutning i sekstenmeteren, som senket Nord-Irland. 22-åringen er ikke i nærheten av like berømt som sin fem år eldre spisspartner. Men for de som har fulgt nederlandsk fotball denne sesongen, er det ingen overraskelse at han scoret. Han har allerede gjort det hele 21 ganger for Ajax i nederlandsk Eredivise denne sesongen.

Nå har han scoret målet som skaffet Polen sin første seier i et EM-sluttspill noensinne.

– Jeg er veldig glad for scoringen. Som spiss skal jeg score mål, men det viktigste er seieren. Vi spilte en veldig god lagkamp. De hadde ingen sjanser, sier Milik.

VG Live: Les kampreferatet i vår splitter nye livetjeneste

Enveistrafikk

Det var ofte enveistrafikk på Allianz Riviera i første omgang av kampen, men til tross for dominansen skapte ikke Polen en stor målsjanse før det hadde gått en halvtime. Dortmund-høyrebacken Lukazsz Piszczek leverte strålende forarbeid til Arkadiusz Milik, men spissens avslutning fra kort hold gikk både over og utenfor mål.

Unggutten Bartosz Kaputska (19) – som var livlig og god i store deler av kampen – prøvde seg også, på volley, men ble stoppet av en en god redning av Michael McGovern i det nordirske buret. Det ble med de to sjansene i en ikke altfor underholdende førsteomgang.

Men på den tredje muligheten skulle det skje for polakkene. Jakub Blaszczykowski (slapp av, bare kall ham «Kuba») ble spilt fri på høyre og slo et innlegg tvers inn i feltet til Milik, som skjøt lavt i hjørnet forbi McGovern.

Den 22 år gamle Ajax-spissen, som scoret sterke 21 nederlandske seriemål denne sesongen, er ikke like kjent som sin spisspartner Lewandowski, men viste at Polen har flere klassespisser å by på.

Les også: Modric lovprises etter magisk scoring

Lafferty: – Vi møtte ikke opp

Den anerkjente Times-journalisten Rory Smith mener at også flere polakker enn Lewandowski og Milik fortjener oppmerksomhet.

– Lewandowski får oppmerksomheten, Milik har fått sjansene, men Grezegorz Krychowiak har virkelig dominert denne kampen, skriver han på Twitter.

Den polske midtbanebautaen Krychowiak, Europa League-mester med Sevilla denne sesongen, leverte en solid forestilling til tross for at han var usikker til kampen på grunn av en kneskade.

Så skal det sies at Nord-Irland ikke var den helt store trusselen heller. VGs sjansestatistikk ved full tid viser 4-0 i favør Polen. Faktisk ble nordirene de første til å spille en hel EM-kamp uten et eneste skudd på mål siden Romania mot Frankrike i 2008, melder statistikktjenesten Gracenote.

– Dette var ikke det laget som tok oss til Frankrike. Vi møtte ikke opp i dag, lyder den nådeløse dommen fra Nord-Irland-spiss Kyle Lafferty etter kampen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder