EM-drømmen knust: – Vi må beklage

Høgmo startet uten en ren spiss i Ungarn - byttet to mann i pausen

Fotballpresidenten freder landslagssjefen: – Han beholder jobben

OSLO/BUDAPEST (Ungarn - Norge 2-1, 3-1 sammenlagt) Da Markus Henriksen (23) reduserte, var det allerede for sent. EM i Frankrike neste sommer spilles uten Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Scoring etter syv minutter og ytterligere en nettkjenning syv minutter før slutt senket Norge i Budapest. Per-Mathias Høgmos gutter måtte vinne etter 0-1-nederlaget på Ullevaal, men var aldri i nærheten av å snu playoff-duellen.

Det var derfor 39 år gamle Gabor Kiraly og ungarerne som kunne feire EM-plass for første gang på 44 år søndag kveld. Playoff-forbannelsen fortsetter for Norge som valgte å starte uten en ren spiss i Ungarn.

VG LIVE: Vi fulgte kampen minutt for minutt her!

– Det er bare å gratulere Ungarn. Over to kamper slo de oss og er for tiden bedre enn oss. Vi må beklage at vi ikke rekker opp, sier Høgmo til TV Norge og svarte et kontant «nei» på spørsmål om han nå er usikker på sin egen stilling.

– Vi har hatt et brennende ønske om å komme til EM. Det målet har stått der siden 2000, men i åtte kvalifiseringer på rad har vi ikke lyktes. Vi har gjort en veldig god playoff med et ungt lag. Vi har mye å utvikle, men vi har et godt ståsted å ta med oss inn i VM-kvalifiseringen. Vi er ikke fornøyd med gjennomføringen her, men kjører videre som vanlig, sier Høgmo.

Markus Henriksen bekrefter til TV Norge at han søndag spilte spiss for aller første gang. Det var en tydelig nedbrutt trønder som snakket med kanalen kort tid etter kampslutt.

– Ufattelig trist. Det gikk ikke vår vei denne gangen heller. Jeg er helt tom akkurat nå. Jeg må bare si beklager til hele Norge. Dette er for dårlig, sier Markus Henriksen.

NFF har tidligere uttalt at EM-spill i 2016 er et krav, men nedturen vil likevel ikke få noen konsekvenser for Høgmos jobb.

– Vi er svært, svært skuffet. Utover det vil det ikke ha noe å si for Per-Mathias’ stilling. Jeg er sikker på vi skal greie å stake ut en kurs videre. Han beholder jobben, sier fotballpresident Yngve Hallén.

Nektet for gambling

Han fikk flere spørsmål om det mye diskuterte laguttaket som flere eksperter har slaktet, men nektet selv for at han ganblet.

– Man kan alltid diskutere det, men nå er ikke tiden for store analyser. Vi ønsket å åpne dem og spille gjennom dem, men det lyktes vi ikke veldig godt med i første omgang. Derfor la vi om. Det var ingen gambling. Vi satset på spillere som er formspillere, og vi hadde laget en strategi vi trodde på, sier Høgmo.

Stefan Johansen sier til TV Norge at spillerne står fullt og helt bak landslagssjefen og kaller temaet «tull».

PÅ VEI HJEM: Høgmo i bussen sammen med Jarl Torske. Foto: , Bjørn S. Delebekk

– Det er vår feil at vi ikke kommer opp på nivået vi skal være på. Det er bare å beklage til det norske folk. Vi hadde en bra mulighet, men de kjempet oss ut av EM. Det er bare å rykke opp hånden å si unnskyld til det norske folk. De kjempet oss ut av stilen. Vi har ikke noe å gjøre i Frankrike når vi ikke klarer å slå de her, så vi får være ydmyke å si vi ikke er gode nok nå, sier Johansen.

– Vi ble tatt litt på sengen. De trykket til litt mer enn oss og vant de fleste duellene. Da ble det tungt for oss, sier Martin Ødegaard.

Allerede etter syv minutter kom scoringen som ikke måtte komme. Tamas Priskin, født i Tsjekkoslovakia og med ungarsk pass fra 2005, løp fra Vegard Forren, vendte opp og dro seg inn i feltet. Forren og Even Hovland kom ikke opp i press og Slovan Bratislava-spissen feide kula i hjørnet.

– Det var en litt for enkel scoring. Vi var høyt i banen og de slo en lang ball i bakrom. Jeg og Even kom oss på rett plass, men han fikk avslutte for enkelt, sier Forren.

Norge hadde ballen mye mot et Ungarn som la seg lavere etter det tidlige målet, men slet med å skape sjanser. De som kom var derimot store.

27 minutter ut i kampen spilte Mohamed Elyounoussi vegg med Markus Henriksen, men ble taklet da han skulle avslutte fra god posisjon. Ballen falt perfekt ned i bena på Haitam Aleesami som skjøt i kroppen på Gabor Kiraly.

Les også: Høgmo totalslaktes for mislykket «gambling»

Hovland i stolpen

I første omgangs siste minutt fikk «joggebuksekeeperen» hjelp av stolpen i sin 101. landskamp. Martin Ødegaards corner traff Even Hovlands som nikket i treverket.

Allerede ved pause valgte Per-Mathias Høgmo å gjøre to endringer på laget. Ut med Martin Ødegaard og Mohamed Elyounoussi - inn med Pål André Helland og Marcus Pedersen.

– Vi spiller 4-3-3 med Henriksen litt ut mot venstre. Det har vært en tam første omgang hvor vi var mye på etterskudd, tapte dueller og hadde dårlig balltempo. Vi må opp i kvalitet på alt vi gjør, sa toppfotballsjef Nils Johan Semb til TV Norge i pausen.

BYTTET UT: Martin Ødegaard spilte bare de første 45 minuttene. Foto: , Bjørn S. Delebekk

Han svarte «det kan du gjerne si» på spørsmål om dette var en erkjennelse av et feilaktig laguttak. TV Norge-ekspert Lars Tjærnås fulgte opp med å kalle det «en skivebom».

Byttene så ut til å gi umiddelbar effekt da Hellands gode frispark suste mot bakre stolpe, men ingen av nordmennene kom på ballen som lurte seg like utenfor.

Henriksen-redusering

Norge hadde ballen mest også innledningsvis etter pause, men Ungarn kom nærmest mål det første kvarteret da Balazs Dzsudzsak skjøt i tverrliggeren fra omtrent samme posisjon som Laszlo Kleinheisler ble matchvinner fra på Ullevaal torsdag.

Dzsudzsak har et strålende venstreben, men brukte det høyre da han 18 minutter før slutt dro seg fri og sikret mot hjørnet. Kun en strålende redning av Ørjan Håskjold Nyland hindret 2-0 og definitivt «game over».

Et kvarter før slutt datt ballen etter litt tilfelighter ned i bena på Marcus Pedersen som befant seg helt alene med Kiraly. Nok en gang kom målvakten ute og reddet glimrende.

Med syv minutter igjen på matchuret var det gjort. Markus Henriksen misset og styrte en corner i egen stolpe. Ballen traff keeper Nyland og forsvant over streken.

Da hjalp det lite at Markus Henriksen reduserte etter en retur tre minutter før slutt. Det var for lite, for sent.

– I pausen hadde alle troen på at vi skulle klare dette, men det ble ikke sånn og det er kjedelig, sier keeper Nyland.

– Dette er historisk suksess for oss. Jeg er veldig overrasket. Vi har gjort en fantastisk jobb. Dette var en topp forestilling av oss. Vi var godt forberedte. Det var en nøkkel til suksessen, sier Ungarn-sjef Bernd Storck til TV Norge.

MÅL! Her smeller Tamas Priskin inn 1-0 for Ungarn i Budapest med Vegard Forren og Even Hovland som tilskuere. Foto: , Bjørn S. Delebekk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder