Stjernene herjet for Hareide – igjen

(Armenia – Danmark 1-4) Thomas Delaney (26) og Christian Eriksen (25) har nærmest på egenhånd sørget for at Danmark har alt å spille for de to siste kampene av VM-kvalifiseringen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

To kamper, to seire og 8-1 i målforskjell mot Polen og Armenia de siste fire dagene er fasiten for Åge Hareides menn.

– Det er sånn det er å være trener. Enten er du idiot eller helt. Jeg har vært med på dette så mange ganger før. Men vi får det til å fungere nå, sier en relativt rolig Åge Hareide til VG – på spørsmål om hvordan det er å være dansk landslagssjef akkurat nå.

Polen vant mot jumbo Kasakhstan i kveld og troner øverst i gruppen med 19 poeng. Montenegro slo Romania 1-0 og har i likhet med Danmark 16 poeng og samme antall plussmål. Det er to kamper igjen for de tre lagene som kjemper om både gruppeseier og play off-plass.

Hareide vil overfor VG ikke spekulere i hva som kan skje utover høsten, men slår fast at «danskene må holde fokus på det de gjør».

Fra fredagens Polen-batalje: Hareides største danske kveld: – En fantastisk kamp

Hyller dansk duo

Det som i hvert fall er sikkert er at ingen kan ta fra Danmark, Christian Eriksen og Thomas Delaney har hatt fire dager i fotballhimmelen.

I dag fortsatte duoen, som spiller i henholdsvis Tottenham og Werder Bremen, å herje. Delaney scoret ett mot Polen på fredag og fulgte opp med et hat trick mot Armenia i dag. Eriksen var en plage for polakkene gjennom hele kampen før helgen. Han noterte seg for to målgivende og en nydelig scoring fra distanse. I dag ble det ny nettkjenning – denne gangen på et frispark.

– Midtbanespillerne våre har vært fantastiske. Christian har scoret ti mål på elleve kamper. Delaney har fire mål på to kamper. Det er godt å ha spillere som kommer seg i boksen og som har et godt distanseskudd. Vi slet med effektiviteten i fjor, men i år har vi vært bedre. Det ser ut som vi har fått sving på det offensive spillet vårt og det er jeg veldig glad for, sier Danmarks norske trener.

Hareide hylles av avis

Delaney fikk naturligvis toppkarakteren seks – som betyr «genial», på Ekstra Bladets børs. Åge Hareide fikk fem, noe som betyr «super» av avisen.

«Landslagstreneren kunne ikke gjøre annet enn å ta ut de samme elleve som knuste Polen. Tidligere kunne den tidlige armenske scoringen ha knukket landslaget, men nordmannen er i ferd med å skape en vinnerkultur», lyder dommen.

Ingen tvil om at Hareide vil gi både Delaney og Eriksen en stor del av æren for at Danmark plutselig har alt å spille de to siste kampene i gruppespillet.

Lest denne? Lewandowski feller brutal dom etter Danmark-ydmykelsen

Sjokkstart

ENGASJERT: Åge Hareide, her i teknisk sone underveis i kampen mellom Danmark og Armenia. Foto: David Mdzinarishvili Reuters

Men det så ikke ut til å bli noen festaften mandag. Hareide ga samtlige elleve som startet Polen-kampen tillit fra start igjen. Det spørs om det ikke stod en angrende nordmann på sidelinjen i Yerevan like etter klokken 18.00 i kveld.

For de første fem minuttene bar bud om at han hadde bommet på laguttaket til denne gangen. Danskene slet med alt av pasningsspill. Armenerne tok initiativet. Og så kom scoringen.

Hjemmelaget satte fart på en kontring. Etter hvert fant ballen veien til Ruslan Koryan. Armenias nummer ni svarte med å banke ballen fra rundt 25 meter over Kasper Schmeichel i gjestenes bur. 1-0 og marerittstarten var et faktum.

– Det er sånn som kan skje. Sånn er det av og til. Når det skjer er det viktig å beholde roen. Det var laget bra på, sier Hareide om det som gikk gjennom hodet hans etter det tidlige Armenia-målet.

Delaney-show

Hareide har helt rett. Hans menn vartet opp med en glimrende respons, kjempet seg inn i kampen igjen og etter hvert ble oppskriften å slå en del tidlige innlegg fra høyreback Henrik Dalsgaard. Det var også slik utligningen kom.

I det 16. minutt svingte Brentford-spilleren ballen i boksen. Danskene viste enorm vilje, hadde like mange mann som Armenia inne i femmeteren, og Delaney stakk hodet frem. Hodestøtet sørget for en viktig og tidlig utligning.

Etter dét gikk lufta ut av den armenske ballongen. Christian Eriksen skrudde inn et frispark fra nærmere 30 meter. I det 82. minutt fikk Thomas Delaney drømmetreff fra distanse før samme mann ble servert av Eriksen på en corner. Nikken fra kort hold var mer enn nok til å sørge for 4-1 og nok en drømmekveld for Danmark.

– Vi spilte oss fint inn i kampen igjen og bestemte oss i pausen for å beholde ballen mer. Så kontrollerte vi kampen i andre omgang. Det var veldig fint å se, sier Hareide til VG.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder