GODE MULIGHETER: Toby Alderweireld sendte Sverige og John Guidetti ut av EM onsdag. Foto: Thanassis Stavrakis AP

Lettet Belgia-stjerne: – Det har vært diskusjoner

Alderweireld innrømmer at de har merket presset

Stjernelaget har plutselig «motorvei» til finale

NICE (VG) De kom til Frankrike som favoritter, men snublet i
første kamp. Etter kritikken har Belgia løftet seg igjen – og ser plutselig ut som en gullkandidat.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

For ved å bli nummer to i gruppen, etter å ha slått Sverige 1-0 i Zlatan Ibrahimovic’ landslagsavskjed, plasserer Belgia seg på den siden av sluttspilltablået der hverken Frankrike, Spania, Italia eller Tyskland – eller for den saks skyld England – inngår.

Norges playoff-overmenn og EMs største overraskelse Ungarn venter i Toulouse i 8-delsfinalen. Om Belgia lurer ballen bak joggebuksene i Ungarn-målet står vinneren av EMs andre «Battle of Britain» – Nord-Irland eller Wales – som motstander i kvartfinalen.

– Ja, men det betyr ikke at blir mindre vanskelig. Alle venter mye av oss. Ungarn er i et slags «momentum» og får masse krefter. Jeg ser Portugal, Kroatia og Wales, som slo oss sist, reagerer Toby Alderweireld (26) når VG viser ham oppsettet.

Salgssuksess: Slik ble Belgia en fotballstormakt

Den tatoverte tøffingen fra Tottenham var Premier Leagues kanskje aller beste midtstopper sist sesong. Forklaringen ligger kanskje i at det er vanskeligere å kombinere en bedre fotballutdanning i Europa: Han lærte å behandle ballen i Ajax da han flyttet dit som 15-åring – og han lærte å forsvare målet av Diego Simeone i Atlético Madrid.

– Venter veldig mye av oss

Med VG snakker han mye om presset som er blitt lagt på Belgia i forkant av mesterskapet. De reiste til Brasil-VM som en outsider for to år siden, tok full pott i gruppespillet, men forsvant i kvartfinalen.

Til Frankrike kom de som finalekandidat. Tross 0–2 for Italia i åpningen og skadeproblemer i forsvar (Kompany, Lombaerts) ser det lysere ut nå for EM-finalisten fra 1980.

– Alle venter veldig mye av oss. I dette europamesterskapet er det ikke svake lag. Men nå synes jeg vi har gjort det bra og forsvarte oss bra mot Sverige og Irland, melder Alderweireld.

På sin flamsk-influert engelsk er Belgias reservekeeper Simon Mignolet (Liverpool) hakket mer dristig enn midtstopperen når han vurderer finaleveien. Uten at han heller tar helt av …

– Vi er fornøyde med å være på «rett» side. Den andre siden er mye tøffere. Men nå må vi roe ned og se mot neste kamp, sier Mignolet – og legger til at Belgias skjema ikke nødvendigvis blir enklere.

Les også: Ekspertenes vurdering av EM så langt

Skuffet mot Italia

Ikke alle var like imponert over hva Belgia maktet mot Italia i første runde:

VG I NICE: Øyvind Herrebrøden. Foto: VG

– Det har vært diskusjoner, sånn blir det når du taper første kamp. Men vi bryr oss om Belgia og vil bare bli bedre. Nå har vi to seirer, to kamper uten baklengs og fire mål. Også har vi kvalitet fremme med Lukaku, Eden (Hazard) og Kevin De Bruyne som skaper en forskjell. Spesielt når vi scorer det første målet er vi veldig gode, fordi vi er kontringssterke. Så vi må score det første, oppsummerer Toby Alderweireld.

De løp Irland i filler i andre kamp og bød på belgisk kontringskonfekt også mot Sverige.

Roma-sentralen Radja Nainggolan startet selv overgangen etter svensk dødball ved å heade ballen ut av eget felt. Noen sekunder senere avsluttet han det samme angrepet ved å feie kula i nettet bak Andreas Isaksson.

– Alle ser oss som favoritter, hevder Alderweireld.

– Men hva forventer du av Belgia selv?

– Forventninger … Sorry! Vi må bare se kamp for kamp. Du kan ikke se for langt frem, smiler Tottenham-forsvareren overfor VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder