Her i Al Wakrah-leiren sover arbeiderne i køyesenger i rom med plass til fire, seks eller åtte personer. Foto: Amnesty International

Amnesty med rapport fra VM-forberedelser i Qatar: «Utsatt for systematiske overgrep og tvangsarbeid»

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty har intervjuet en
rekke fremmedarbeidere som jobber med anleggene i VM-arrangørlandet Qatar. Resultatene er nedslående.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I rapporten kalt «Den stygge siden av et vakkert spill: Utnyttelse på en arena for fotball-VM i Qatar 2022», slår Amnesty fast at migrantarbeiderne har blitt utsatt for systematiske overgrep og i noen tilfeller tvangsarbeid.

– Utnyttelsen av migrantarbeidere er en mørk flekk på samvittigheten til verdensfotballen. For spillere og fans er et VM-stadion et sted for drømmer. Men for noen av arbeidere som snakket med oss, føles det som et levende mareritt, sier generalsekretær i Amnesty, Salil Shetty, til organisasjonens hjemmeside.

Et bilde viser byggearbeidene som gjøres på Khalifa stadium for bare fem dager siden. Foto: Naseem Zeitoon Reuters

Kunne ikke forlate landet

Amnesty har intervjuet 132 migrantarbeidere som jobber med et av prestisjeprosjektene, nemlig Khalifa Stadion. I tillegg har de snakket med 99 andre migranter som har jobbet med grøntarealene i sportskomplekset Aspire Zone.

Ifølge Amnesty er målet til Qatar at stadionanlegget Khalifa skal være det første som står klar i bruk før mesterskapet i 2022. Gartner- og konstruksjonsarbeiderne her mener blant annet at de har levd under trange og usle boforhold og har måttet betale store summer til rekrutterere i hjemlandet for i det hele tatt å få en jobb hos den kommende VM-vertsnasjonen.

I tillegg listes det opp fem andre forhold som ikke holder mål:

• Arbeiderne ble lurt når det kom til betaling eller type arbeid

• Arbeiderne fikk ikke betalt på flere måneder, noe som forårsaket betydelig økonomisk og følelsesmessig press på arbeidere som allerede var tynget av mye gjeld

• Arbeidsgivere som verken ga eller fornyet oppholdstillatelser, noe som gjør at arbeiderne risikerer å bli anholdt og deportert

• Arbeidsgivere konfiskerte arbeideres pass og unnlot å utstede utreise-tillatelser, slik at de ikke kunne forlate landet

• Arbeiderne ble truet for å ha klaget på forholdene

«Tetter hull dag for dag»

Ifølge NRK sier sjefen i arrangementskomiteen for VM i 2022, Hassan Al-Thawadi, at Amnesty har pekt på feilgrep som har gått ut over noen av de 5100 bygningsarbeiderne som jobber på anlegg.

– Vi har alltid anerkjent at vi ikke har en tryllestav som kan fikse problemet helt fra starter. Vi tetter hull dag for dag, sier han.

Skrekktall fra 2012 og 2013

I konkurranse med Australia, Japan, Sør-Korea og USA ble Qatar tilbake i 2010 overraskende tildelt VM i 2022. Siden den gangen har både Amnesty og utenlandske medier avslørt store mangler på VM-arbeidernes rettigheter.

I 2014 skrev engelske The Guardian at det dør én fremmedarbeider fra Nepal annenhver dag. Avisen skrev også at 964 mennesker fra Nepal, India og Bangladesh skal ha mistet livet i 2012 og 2013.

LES OGSÅ: Qatar slår tilbake: Hevder ingen VM-arbeidere har mistet livet

– Personer som jobber lange dager i høy temperatur er ekstra utsatt for å pådra seg hjerteinfarkt med fatale utfall, sa Nicholas McGeehan i Human Rights Watch til The Guardian.

I fjor vår skal et team fra den tyske TV-kanalen WDR har blitt arrestert og ribbet for kamerautstyr, bærbare datamaskiner og mobiltelefoner mens de gjorde opptakk til en VM-dokumentar.

LES OGSÅ: Tysk TV-kanal: Journalister arrestert mens de filmet VM-arbeidere

Slakter FIFA

Amnesty International ber nå store VM-sponsorer som Adidas, Coca-Cola og McDonald's om å legge press på FIFA for å ta tak i utnyttelsen av arbeiderne.

Menneskerettighetsorganisasjonen mener FIFA bør få Qatar til å legge frem en omfattende reformplan før arbeidet trappes opp for alvor i 2017. Antall personer som da jobber med å få verdensmesterskapet opp og stå vil trolig telles 36.000

Shetty i Amnesty er skuffet over de nye funnene.

– På tross av fem år med løfter, har FIFA nesten totalt mislykkes i å forhindre at verdensmesterskapet regelrett bygges på menneskerettighetsbrudd, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder