Messi vant Gullballen

– Et veldig spesielt øyeblikk for meg

Lionel Messi har vært i en egen klasse i fotballåret 2015 og ble nær selvsagt kåret til suveren vinner av Gullballen - Ballon d'Or - under FIFA-gallaen i Zürich.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er et veldig spesielt øyeblikk for meg å være tilbake og vinne igjen, etter å ha sett Cristiano (Ronaldo) vinne de to foregående gangene, sa Messi i sin takketale fra podiet i Sveits.

BAKGRUNN: Derfor kåret VG Messi til verdens beste

– Det er utrolig at det er min femte (Gullballen), tilføyde verdens beste fotballspiller - før han understreket at han ikke ville stått der igjen uten «lagkameratene mine» fra Barcelona.

Neymars hat trick

Portugiseren Cristiano Ronaldo (30), brasilianeren Neymar da Silva Santos junior (23) og argentineren Lionel Messi (28) var finalister.

Allerede før den endelige avgjørelsen, hevdet fotballekspert Lars Tjærnås at Neymar - Messis lagkamerat i Barcelona og med hatt på hodet under utdelingen i Zürich mandag kveld - ville være sjanseløs.

Real Madrids Ronaldo ble heller ikke levnet særlig god sjanse til å stikke av med det ettertraktede og prestisjefylte trofeet for tredje gang på rad.

GOD LAGKAMERAT: Brasilianske Neymar var kjapp med å gratulere Messi etter at argentineren hadde mottatt Gullballen for 2015. Foto: Fabrice Coffrini , Afp

De fleste forespurte ekspertene var skjønt enige om det.

VGs lesere var heller ikke i tvil - LES MER

Messi og Ronaldo - begge for anledningen i nesten helt vanlige dresser - har nærmest byttet på å vinne Gullballen hvert år siden 2008, da Ronaldo kunne ta den med seg hjem. Lionel Messi vant deretter Ballon d'Or fire år på rad (2009-2012), før Cristiano Ronaldo i kraft av en kort, liten Messi og Barcelona-nedtur sørget for «double» - men altså ikke var god nok i 2015 til å fullføre hat trick i kongressbygningen i Zürich.

Katten ut av sekken

Visste du at Messi scoret sine mål sesongen 2014/15 slik: Høyre fot: 17 - Venstre: 35 - Hodet: 6 (Totalt 58)

165 personer fra media, kapteiner og trenere stemte på de tre kandidatene til Gullballen for herrene, 136 for kvinnenes kandidater: Carli Lloyd (USA), Aya Miyama (Japan), Celia Sasic (Tyskland).

Etter et langt innledende show av ymse karakter (FIFA er fortsatt god til å sette pris på deg selv), var det endelig tid for å trekke katten ut av sekken. Carli Lloyd mottok sin utmerkelse gråtkvalt - «sorry» - og i rød kjole, før hun takket for Gullballen: «Alle vet at 23 spillere var med på å vinne VM i sommer».

GULLBALL-VINNER: Houston Dash og USAs Carli Lloyd. Foto: Arnd Wiegmann , Reuters

Brasilianske Kaka, vinneren fra 2007, fikk æren av å dele ut herrenes Gullballen til Lionel Messi.

Årets mål - brassespark

LESTE DU DENNE? Kaka kostet Real én milliard

– Takk, det var alt. Ha en hyggelig kveld, avsluttet Messi fra scenen - med samboeren Antonella Roccuzzo og sønnen Thiago (født 2012) blant publikum i salen i Zürich.

PS! Årets mål - Puskas-prisen - ble tildelt brasilianske Wendell Lira (27) fra Vila Nova for et spektakulært brassespark.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder