Bjarnason om støtten: – Utrolig kjekt!

ETTERTRAKET: Birkir Bjarnason og de islandske spillerne er blitt EMs kjæledegger. På treningsfeltet i Annecy ønsker mange å intervjue den tidligere Viking-spilleren. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Et lite stykke Norge i EM - disse islendingene er «norske»

ANNECY/OSLO (VG) Birkir Bjarnason (28) smiler når VG viser ham det ti år gamle bildet fra Tippeliga-debuten for Viking. Det er fjernt fra pressekaoset rundt ham og lagkameratene før gigantkampen mot Frankrike.

 • Per Opsahl
 • Geir Juva
 • Bjørn S. Delebekk

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg husker debuten min glimtvis, men det har skjedd mye siden den gang, sier Bjarnason til VG.

Fra VG-arkivet: Bjarnason (17) snublet fra drømmedebut

Han ble belønnet med 4 på VG-børsen, og beskrivelsen «Uredd og full av vilje. Men ikke like heldig med alt han prøver på.»

Beskrivelse passer også godt til hele det islandske landslaget i disse dager. Spillerne har i alle fall vært både gode og heldige resultatmessig, og viljen og tøffheten er enorm.

Se oversikten over alle spillerne i Island-troppen som har spilt i Norge nederst i artikkelen.

BRANN-PROFIL: Birkir Mar Sævarsson koser seg på treningsfeltet i Annecy. Backen har flere sesonger bak seg i Brann. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Stor interesse

Det er det tydeligvis mange som har lagt merke til. På treningsanlegget i idylliske Annecy er det småkaotiske tilstander rundt EMs store overraskelseslag.

Kommentar: De er få. Men de er sterkest i verden.

Internasjonal presse har tatt turen fra «alle kanter» for å få en bit av Bjarnason og lagkameratene før de franske superstjernene står på motsatt banehalvdel på mektige Stade de France i kveld.

VG får noen få ord med nøkkelmannen Bjarnason før han blir dratt videre til ventende journalister fra de fleste europeiske nasjoner som har en viss fotballinteresse.

Det er nemlig ikke bare de 8000 islendingene som er ventet å se kvartfinalen fra tribunen som har forelsket seg i Bjarnason og resten av de islandske krigerne.


– Jeg har så klart fått med meg at nordmenn støtter oss veldig. Det er jo naturlig når Norge ikke er med. Hele Skandinavia er veldig opptatt av oss, og det er utrolig kjekt, sier Bjarnason på klingende Stavanger-dialekt.

Hans kobling til Norge er ekstra sterk. Som 11-åring flyttet han sammen med foreldrene og to søsken til Norge og Figgjo.

– Familien min bor fortsatt der, så jeg er regelmessig på besøk, sier Bjarnason som nå spiller i sveitsiske Basel.

Les også: Island er tømt for drakter: – En kollega solgte sin brukte drakt for trippel pris

Trent av Hodgson

Av mangel på norske spillere i mesterskapet, må norske fotballfans pent ta til takke med de ti islendingene i EM-troppen som på et eller annet tidspunkt har vært innom norsk fotball.

Prøv VGs navnegenerator: Hva er ditt islandske navn?

Bjarnason kom tidlig i Vikings søkelys på starten av 2000-tallet, og balltalentet ble tatt opp i A-stallen da Roy Hodgson ironisk nok var trener i klubben i 2005. Mandag kveld var Bjarnason med på å sende England ut av EM, og Hodgson sa umiddelbart opp som England-trener.

Den samme Hodgson hadde veldig tro på unge Bjarnason for 11 år siden:– Han har skaffet seg respekt blant de andre spillerne. Han er veldig ung, men har et stort potensial. Birkir er atletisk, dyktig med ballen og har en fin innstilling. Han har ingen direkte svakheter, og er god både defensivt og offensivt. Jeg har stor tro på at karrieren hans skal fortsette å gå framover i Viking og på landslaget, sa Hodgson til Stavanger Aftenblad den gangen.

UNG OG LOVENDE: Birkir Bjarnason (t.v.) i duell med HamKams Tommy Øren på Briskeby 9. april 2006. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Bjarnason var 17 år gammel da Hodgsons etterfølger, svenske Tom Prahl, plasserte lysluggen på høyrekanten mot HamKam i serieåpningen på Briskeby. Bjarnason misbrukte en kjempesjanse til å avgjøre det målløseoppgjøret til Vikings fordel. Han tråkket på ballen da han skulle skyte. Likevel vanket det skryt etterpå:

– Han er veldig komplett til å være så ung, og jobber knallhardt hele tiden. Han er god defensivt, skrøt Viking-trener Prahl den gangen.

Bjarnason var mer stødig i avslutningen da han bredsidet inn1-1-målet i åpningskampen mot Portugal i EM-sluttspillet. Scoringen sørger for at han alltid vil stå i historiebøkene som Islands første målscorer i et sluttspill. Mamma Halla og pappa Bjarni satt på tribunen i St. Etienne.

Mammas gledestårer for Island-helten: – Fikk gåsehud

90 islendinger i norsk toppserie

Karrieren i Norge tok aldri skikkelig av, men Bjarnason fikk over 100 seriekamper for Viking før han dro til Standard Liege i 2011. Han var også én sesong på lån i Bodø/Glimt.

På det islandske A-landslaget debuterte han i 2010 – året før Lars Lagerbäck tok over som Island-trener og startet eventyret som fortsatt KAN ende med EM-gull.

Siden Vålerengas Kristinn Björnsson ble første islending i norsk fotball i 1981, så har totalt 90 landsmenn av ham fått toppseriekamper for en norsk klubb. Lillestrøm har hatt flest med 15, deretter følger Brann og Viking med henholdsvis 12 og 11.

Drøbak-Frogns islandske trener, Teitur Thordarson, tror trenden med mange islendinger i norsk fotball bare vil fortsette også etter EM-suksessen.

– Det er jo fordi kvaliteten på Tippeligaen er og har vært en del bedre enn toppligaen på Island. Det er en jevn strøm av spillere fra Island og til klubber ute i Europa, men de er ikke så interessert i spillere som er 20-22 år gamle fordi de vil hente dem yngre og utvikle dem selv. Men det er likevel snakk om veldig store talenter, og det finnes mange eksempler på at de kan utvikle seg i Norge, sier Thordarson til VG.

MÅLMASKIN: Vidar Örn Kjartansson (t.v.) feirer en scoring mot Brann sammen med Ghayas Zahid. Han scoret 25 ganger for Vålerenga i 2014-sesongen. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Den tidligere Brann-treneren trekker frem Vidar Örn Kjartanson som et prakteksempel. Han signerte for Vålerenga fra Fylkir som 23-åring, og ble toppscorer i Tippeligaen med 25 mål på 29 kamper før han forsvant til kinesiske Jiangsu Sainty. Nå er han i Malmö FF, og kom noe overraskende ikke med i EM-troppen.

– Det at han gikk til Kina handlet nok først og fremst om økonomi, men han er en spiller som jeg er ganske sikker på hadde spilt for en klubb i en stor Europeisk liga hvis han hadde tatt et litt annet valg, sier Thordarson.

– Jeg tror det blir mange islendinger i norsk fotball også i fremtiden, og jeg tror det hadde vært sunt for alle parter om det var endra flere. Det er nok ikke mange norske klubber som har vært misfornøyde med sine islandske spillere, mener Thordarson.

Utelukker ikke Norge-retur

Birkir Bjarnason understreker at han har det fint i Basel. Han har dårlig tid hvis han skal sette islandske rekorder i norsk fotball. Indridi Sigurdsson er islendingen med flest norske toppseriekamper – 298 i tallet. Og Veigar Páll Gunnarsson har flest mål med 71. Bjarnason svarer følgende når VG lurer på om han kanskje reiser kommer til å spille for en norsk klubb igjen – om ikke annet på slutten av karrieren:

– Hehe - jeg er bare 28 år gammel, og tenker ikke så langt som til tampen av karrieren ennå, men det er ikke helt umulig, sier Bjarnason som har spilt fra start til slutt i alle de fire EM-kampene.

Han er i alle fall nesten norsk…

Her er de ti islendingene med bakgrunn fra norsk fotball:

Hannes Tor Halldorsson

(Brann, Sandnes Ulf, Bodø/Glimt)

GLIMT-KEEPER: Hannes Halldórsson vokter buret til Island i EM. Han har en fordig i Brann og Sandnes Ulf, men har det siste halvåret stått mellom stengene for Bodø/Glimt. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Keeper, 32 år. Spiller i Bodø/Glimt på lån fra nederlandske NEC.

Islands førstekeeper har tidligere vært innom Brann på lån, og var førstekeeper i Sandnes Ulf i 2014-sesongen da laget rykket ned fra Tippeligaen. Skal etter planen tilbake til Nederland i midten av juli.

Birkir Mar Sævarsson

(Brann)

Back/kantspiller, 31 år. Spiller nå i svenske Hammarby.

Hadde flere sesonger i Brann fra 2008 til 2014, og er fast høyreback på landslaget.

Sverrir Ingi Ingason

(Viking)

Midtstopper, 22 år. Spiller nå i belgiske Lokeren.

Hadde én sesong i Viking i 2014, og ble solgt til Lokeren med god fortjeneste. Har foreløpig bare fått fem minutter som innbytter i EM.

Birkir Bjarnason

(Viking, Bodø/Glimt)

Midtbanespiller, 28 år. Spiller nå i sveitsiske Basel.

Debuterte i Tippeligaen for Viking i 2006. Var på lån i Bodø/Glimt før han kom tilbake for Viking og spilte der frem til høsten 2011. Har senere spilt for belgiske Standard Liege, italienske Pescara og Sampdoria før han havnet i Sveits. Er en nøkkelmann for Island, og scoret mot Portugal i åpningskampen.

Ingvar Jonsson

(Start, Sandnes Ulf, Sandefjord)

Keeper, 26 år. Spiller nå for Sandefjord.

Er én av tre keepere i Island-troppen. Har vært i Start og Sandnes Ulf (på lån), før han kom til Sandefjord før denne sesongen, og der var han førstekeeper før EM.

Jon Dadi Bödvarsson

(Viking)

Spiss, 24 år gammel. Spiller for tyske Kaiserslautern.

Hadde tre sesonger i Viking fra 2013 til 2015. Slo aldri skikkelig til, men en brukbar sistesesong førte til at Kaiserslautern hentet ham til nivå to i Tyskland i januar. Scoret to mål på 15 kamper. På landslaget har han kommet inn tre ganger i EM, og scoret mot Østerrike.

Theodor Elmar Bjarnason

(Start, Lyn)

Midtbanespiller, 29 år. Spiller for danske AGF.

Spilte aldersbestemt fotball i Start – sammen med blant andre Jesper Mathisen. Var i islandske KR og skotske Celtic før han havnet i Lyn i 2008. Da Lyn rykket ned dro han til IFK Göteborg, og senere til danske Randers og AGF. Har blitt byttet inn i tre av fire EM-kamper.

Emil Hallfredsson

(Lyn og Bodø/Glimt)

Midtbanespiller, 32 år gammel. Spiller for italienske Udinese.

Fikk én kamp for Lyn og én cupkamp for Bodø/Glimt i 2007 før han ble solgt til Reggina i 2007. Har senere vært i Barnsley og Hellas Verona før han kom til Udinese sist sesong. Ikke startet noen kamper i EM, men byttet inn mot Ungarn i gruppespillet.

Arnor Ingvi Traustason

(Sandnes Ulf)

Midtbanespiller, 23 år gammel. Spiller nå for østerrikske Rapid Wien.

Spilte en halv sesong på lån i Sandnes Ulf høsten 2012. Gikk tilbake til Keflavik før han havnet i IFK Norrköping i januar 2014. Skal nå spille for Rapid Wien. Scoret vinnermålet mot Østerrike fire minutter på overtid.

Eidur Gudjohnsen

(Molde)

Spiss, 37 år gammel. Spiller for Molde.

Den største islandske stjernen gjennom alle tider. En imponerende klubbkarriere, og har vært innom Bolton, Chelsea, Barcelona, Monaco, Tottenham og Fulham – for å nevne noen. Ble klar for Molde før sesongen, og er en joker i EM-troppen. Fikk syv minutter som innbytter mot Ungarn.

Mer om

 1. Fotball-EM
 2. Islands herrelandslag fotball
 3. Tippeligaen

Flere artikler

 1. Mammas gledestårer for Island-helten: – Fikk gåsehud

 2. Island-profil om norsk treningskultur: – Det var et stort sjokk

 3. Tre millioner vil være «islendinger»

 4. Heltens søster: – Han har en liten nordmann i seg

 5. Her er Eliteserie-gjengen som skal stoppe Messi

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder