SOLGT: Strømsgodsets Iver Fossum (til venstre) og Gustav Wikheim (nummer to fra høyre) er solgt. Her feirer de en scoring mot Sarpsborg sammen med Øyvind Storflor og Marcus Pedersen (til høyre). Foto: Jon Olav Nesvold , NTB scanpix

Kommentar

VGs fotballjournalist mener: Godset selger seg ut av tittelkampen

Strømsgodset har vært det nest beste laget i Tippeligaen de fire siste sesongene, bak Rosenborg. Det kan fort få en brå stopp nå.

  • Knut Espen Svegaarden (kommentar)
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

1,2,2,4 har SIF siden 2012. Rosenborg har 1,2,2,3 i samme periode. Molde har 1-1-6-6, så Strømsgodset har ikke bare vært det nest jevneste og beste laget i Tippeligaen, det er også den jevneste og beste perioden deres i historien (1,3,3,5 fra 1969-72 var det beste fra tidligere).

34 målpoeng

Men med salgene av Gustav Mendonca Wikheim (22) og Iver Fossum (19) må den allerede genierklærte treneren, Bjørn Petter Ingebretsen, regne med at oppturen denne høsten fort kan stoppe i 2016.

Fordi Wikheim og Fossum var Strømsgodsets to beste spillere forrige sesong. Totalt sørget de for 34 målpoeng (mål pluss assist) for Godset. Og de ble henholdsvis nummer fem (Fossum) og seks (Wikheim) på VG-børsen totalt.

LES OGSÅ: Slik skal Godset erstatte supertalentene

Kapteinen, Jørgen Horn (28), er også borte, uten at jeg tror det får så stor betydning. Horn har kun spilt en tredjedel av kampene de to siste sesongene (20 av 60 seriekamper) på grunn av skader.

Mistet mange spillere

Men Ingebretsen må på mange måter begynne på nytt igjen i 2016, uansett, etter en gedigen opptur fra sommeren 2015 og ut sesongen. Strømsgodset har pengene, og de vil garantert finne erstattere. Men neppe av samme kaliber som Wikheim, som endelig fikk gjennombruddet sitt, og Fossum, som i en alder av 19 år viste hvor moden han allerede er i spillet sitt.

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG-sporten. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Og om de finner dem, så vil det ta tid å få dem integrert i spillet og systemet sitt. Og etter den fantastiske høstsesongen, der Strømsgodset tok flest poeng av samtlige lag i Tippeligaen, vil forventningene naturlig nok være store til laget – selv om det har forsvunnet spillere.

Det har SIF vært vant med de siste årene, Mohammed Abu, Mohamed Keita, Stefan Johansen, Adam Larsen Kwarasey, Ola Kamara – alle har forsvunnet og blitt erstattet de siste sesongene.

Sånn er livet for de mindre klubbene i europeisk målestokk. Gjør de det bra, så blir spillere attraktive for større klubber. Det er logisk, og de klubbene som har en plan for at det faktisk kan skje, de fikser dette. De som ikke har det, og som stadig ligger i bakkant, de vil slite. Strømsgodset har vært veldig flinke på spillerlogistikk de siste årene.

Noe sier meg likevel at det kan bli verre nå. Ekstreme Wikheim og ekstremt stabile Fossum vil bli vanskelige å erstatte. Det er de to verste spillerne klubben kunne miste.

Og i øyeblikket er i hvert fall ikke Strømsgodset noen tittelkandidat.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder