EN AV DEM GÅR VIDERE: Malis Seydou Keita (t.h.) i duell med Guineas Ibrahima Conte onsdag kveld. Foto:Khaled Desouki,Afp

Fotballens ukjente regel avgjør kvartfinaleplass

Loddtrekning sender Guinea eller Mali videre i Afrikamesterskapet

Ett Kamerun-mål hadde sørget for det komplette kaos i gruppe D

Max Gradel sendte Elfenbenskysten til kvartfinale i Afrikamesterskapet på bekostning av Kamerun, mens loddtrekning avgjør om Guinea eller Mali slår følge.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Alle fire lag var på delt førsteplass i gruppe D før onsdagens avsluttende gruppekamper, og dersom begge kampene hadde endt fått samme uavgjortresultat ville det blitt loddtrekning mellom hele fire lag torsdag.

Dersom Kamerun hadde utliknet og spilt 1-1 mot Elfenbenskysten ville utrolig nok alle kampene i samme pulje endt 1-1. Nå blir det «kun» loddtrekning for å avgjøre om det er Guinea eller Mali som går videre.

Gradel avverget kaos

Saint-Étienne-spilleren Max Gradel avverget det komplette kaos han med scoring i det 35. minutt ga Elfenbenskysten 1-0-seier over Kamerun, som dermed er utslått.

– For et lag som mitt starter Afrikamesterskapet i kvartfinalen. Å ryke ut før ville vært fiasko, sa Elfenbenskystens landslagssjef Herve Renard.

– Vi trengte ingen ekstra motivasjon før kampen mot Kamerun, særlig etter å ha tapt 1-4 for dem i kvalifiseringen i september.

Kameruns landslagssjef Volker Finke måtte innse at det blir tidlig hjemreise.

– Elfenbenskysten utnyttet en feil vi gjorde og scoret målet som avgjorde. Vi misbrukte sjansene våre, og derfor er vi ute, sa han.

– Gutta ga alt. Det er skuffende at vi ikke gikk videre, men dette er et ungt lag, og det beste står igjen, sa lagkaptein Stéphane Mbia.

Helt likt

Kevin Constant ga Guinea 1-0-ledelse over Mali med scoring på straffespark etter et kvarter. Tre minutter senere kunne Seydou Keita ha utlignet, men han misbrukte sjansen han fikk fra straffemerket.

I stedet var det Modibo Maïga som gjorde 1-1 med sin scoring tidlig i annen omgang. Flere mål ble det ikke, og de to lagene endte på delt 2.-plass etter at begge spilte 1-1 i alle sine tre kamper.

I stedet for å fortsette med ekstraomganger eller straffesparkkonkurranse, har Det afrikanske fotballforbundet bestemt at loddtrekning i Malabo torsdag ettermiddag avgjør hvilket av lagene som får møte Ghana i kvartfinale søndag.

Tøft å takle

– Slik er reglene, så da blir det slik. Likevel synes jeg kanskje de burde se reglene igjen til neste gang, sa Malis landslagssjef Henryk Kasperczak.

– Jeg er sikker på at jeg får sove i natt, for jeg er ganske utmattet. Uansett hvem som ryker ut vil det være tøft å takle. Begge lag er ubeseiret, og ingen av oss fortjener å bli slått ut, sa Guineas landslagssjef Michel Dussuyer.

Elfenbenskysten møter Algerie i kvartfinalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder