Ønsker seg Ødegaard-besøk i Amsterdam før jul

Skal ha sendt akademi-sjef til Norge for å lokke 15-åringen til Nederland

FRA MARIENLYST TIL...: Martin Ødegaard, her etter trening i Drammen tirsdag, har en travel vinter foran seg. Spørsmålet er om han velger å bytte klubb nå eller å vente en stund til. Foto:Terje Pedersen,NTB Scanpix

Slik vil Ajax overbevise Ødegaard

Real Madrid gjør det meste for å sikre seg underskriften til Martin Ødegaard (15), men i Nederland jobber Ajax hardt for å få stortalentet til å velge dem.

  • Øyvind Knoph Askeland

Artikkelen er over fem år gammel

Klubbens manager Frank de Boer (44) har overfor VG gjort det klinkende klart at Strømsgodset-spilleren bør velge bort Real Madrid til fordel for Ajax.

Representanter fra klubben har vært i kontakt med pappa Hans Erik Ødegaard jevnlig denne høsten. Nå ønsker Ajax, etter det VG erfarer, å invitere Martin Ødegaard ned til Amsterdam i slutten av november eller i begynnelsen av desember - senest.

For foreløpig er det kun Real Madrid, som har hentet 15-åringen med privatfly for å vise ham sitt treningsfelt.

Fikk besøk av landslagslegende

Ajax har så langt valgt å gjøre ting litt annerledes. Ifølge Valentijn Driessen, sportsredaktør i Nederlands største avis De Telegraaf, sendte klubben Wim Jonk (48) til Norge tidligere i høst.

Jonk er manager i klubbens talentakademi og ble sendt nordover for å lokke Ødegaard-familien til Nederland.

– Ajax vet at de ikke er de eneste som har invitert Ødegaard, at det er knallhard konkurranse og at det er flere klubber som kommer til å få besøk av ham, sier Valentijn Driessen til VG.

Trolig ville Jonk prøve å overtale Ødegaard til å komme til Amsterdam 10. desember. John Arne Riises Apoel kommer da til Amsterdam ArenA for å spille siste kamp i gruppespillet i Champions League. Ajax ønsker å ha Ødegaard på tribunen i det oppgjøret.

Frem til han la opp i 2001, var Jonk en av Nederlands beste midtbanespillere. Den nå 48 år gamle akademi-manageren spilte for Ajax, Inter og PSV før han avsluttet karrieren i Premier League-klubben Sheffield Wednesday. I tillegg fikk han 49 kamper for det nederlandske landslaget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VM-JUBEL: Patrick Kluivert (fra venstre), Marc Overmars og Wim Jonk feirer målet til Dennis Bergkamp (under) under kvartfinalen mot Argentina i VM i 1998. Alle de fire har spilt i Ajax og jobbet der etter karriereslutt. Overmars er i dag sportsdirektør i klubben, mens Bergkamp er assisterende manager og Jonk er manager for ungdomsakademiet. Kluivert var assistentmanager for Nederland under Louis van Gaal. Foto:Rabih Moghrabi,AFP

Handler ungt

Dennis Jansen, i sportsredaksjonen til nederlandske Algemeen Dagblad, tror Ajax vil kjempe med nebb og klør mot rivalene om Ødegaard.

– Ja, jeg tror det. Frank de Boer har latt seg sjarmere av ham. De Boer har også sagt at Ødegaard bør velge Ajax fremfor Real Madrid. Men jeg er jo ikke helt sikker på at de kjøper ham, sier Jansen til VG.

FIKK SJANSEN: Som 16-åring forlot Christian Eriksen dansk fotball til fordel for Ajax. 21 år gammel gikk han videre til Premier League og Tottenham, hvor han nå er en nøkkelspiller for Nord-London-laget. Foto:Franck Fife,AFP

Etter Ajax' 0-2-tap hjemme for Barcelona onsdag, gjentok de Boer hvor sterkt han vil ha Ødegaard til klubben. Driessen er ikke overrasket over at Ajax markerer sin interesse så tydelig.

– Dette gjør de med alle spillerne de vil ha. De ønsker å hente dem når de er 15-17 år gamle, og er villige til å gi ungguttene god lønn og betale høye overgangssummer. Klubben vet nemlig at når de største talentene er 19-21 år, har de ikke råd til dem lenger, sier Driessen.

Dennis Jansen trekker frem at skandinaviske spillere ofte lykkes i Ajax. Christian Eriksen (22), som nå er i Tottenham, er kanskje det beste eksempelet.

– Ajax har et fantastisk ungdomsakademi som produserer gode spillere. Se på Christian Eriksen, Nicolai Boilesen (fortsatt Ajax), Toby Alderweireld (Southampton), Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain) og Daley Blind (Manchester United) som alle er gode spillere som fikk en reell sjanse i klubben. Real Madrid har gitt noen unggutter sjansen, men har ikke en lang tradisjon for å gjøre det. Ajax har det, sier Jansen.

Men på én viktig ting skiller Martin Ødegaard seg fra andre stortalenter Ajax har jaktet:

– Hvis han velger Ajax, kommer han til å gå rett inn på førstelaget. Det er det ingen andre under 18 år som har gjort, sier Driessen.

PS: VG har forsøkt å få en kommentar fra Ajax til denne artikkelen, men har ikke fått svar på våre henvendelser.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder