BESTEMT: Dommer Tom Harald Hagen (nr to fra v) gir gult kort til Vålerengas Herman Stengel (t.h.) under Tippeligakampen i fotball mellom Vålerenga og Rosenborg på Ullevaal stadion i juni. Foto:Jon Olav Nesvold / NTB scanpix,

Hagen gir seg som internasjonal toppdommer

Norges nest høyest rangerte FIFA-dommer, Tom Harald Hagen (37), har bestemt seg for å slutte med internasjonal dømming.

Hanne Skjellum Mueller
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

37-åringen fra Hedmark vil prioritere Tippeligaen fremfor internasjonale fotballkamper i fremtiden.

– Det er en krevende arena, både internasjonalt og her hjemme og etter en totalvurdering har jeg landet på at jeg ønsker å konsentrere meg om hjemlig dømming. Det var helt klart en vanskelig avgjørelse, og jeg måtte ta noen runder, for man vet at man ikke kommer tilbake når man først har sagt nei, sier Tom Harald Hagen til VG.

– Det tar tid og koster krefter, fordi den internasjonale sesongen ikke går samtidig som her hjemme, og da man må være dommer 24 timer i døgnet, fortsetter Hagen, som har dømt internasjonalt i sju år.

LES OGSÅ:Dommer utestengt etter å ha tillatt scoring ni (!) minutter på overtid.

– Venner seg til hetsen

– Hva husker du best?

– Jeg husker godt debuten på San Siro i Milano. Det har vært en morsom reise, med turer i Europa, VM-kvalik og fjerdedommer under forrige EM, mimrer Hagen.

– Hvordan har du opplevd hetsen som dommere ofte blir utsatt for?

– Det er noe man venner seg til, og som kommer i perioder. Det har vært like mye av det her hjemme, men det kommer i bølger. Noe som også avhenger av egne prestasjoner. Det har vært en ålreit hverdag, så det er ikke det som gjør at jeg gir meg. Det kan rett og slett anbefales å være internasjonal dommer.

SETT DENNE?Dommerprofilene støtter hvitt kort-idé.

Ble overrasket

Hagen har vært plassert i UEFAs first class group og har vært Norges nest høyeste rangerte FIFA-dommer, etter Svein Oddvar Moen. Han har dømt en rekke gruppespillkamper i Europa League, og også i Champions League, skriver fotball.no. Nå skal ha bruke den lille ekstra fritiden i jobben i indre østland fotballkrets, hvor han skal lære opp nye dommertalenter.

– Det er ikke noen selvfølge at Norge har dommere på alle nivåer i Europa, så det har man litt i bakhodet når man bestemmer seg. Men skal man representere Norge på en god måte, må man være 100 prosent klar og innstilt på det, men det følte jeg ikke jeg var nå, sier Hagen.

HUKSER DU?Skulle gi rødt kort - ble slått ihjel.

Avgjørelsen kom overraskende på dommersjef i NFF, Terje Hauge.

– Tom Harald har tatt dette valget selv. NFF ønsker å legge forholdende til rette for at vi skal utvikle flest mulig toppdommere som hevder seg internasjonalt. Derfor beklager vi at en av våre beste toppdommer gir seg internasjonalt i en så ung alder, men vi respekterer selvfølgelig hans avgjørelse og er glad for at vi får glede av han i norsk fotball i flere år fremover, sier Hauge til fotball.no.

I helgen dømmer Hagen toppkampen i Obos-ligaen mellom Sogndal og Brann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder