Blatter trekker seg som FIFA-president

Trakk seg fire dager etter at han ble valgt for femte gang – sitter en stund til

NFF-Hallén: – Overraskende at det skjedde så fort

UEFA-sjef Platini: – En riktig avgjørelse

Bare fire dager etter at han ble gjenvalgt som FIFA-president, kunngjør Sepp Blatter (79) at han trekker seg.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den oppsiktsvekkende meldingen slapp Blatter selv på pressekonferansen i Zürich tirsdag kveld.

Den startet tre kvarter etter at den skulle. Men da den endelig satte i gang, var Blatter umiddelbar i sin tale: Han går av.

Det skjer rett etter at Sepp Blatter ble gjenvalgt for sin femte periode som FIFAs mektigste mann – etter å ha knust sin eneste motkandidat i valget, prins Ali fra Jordan. Han har sittet siden 1998, da han ble pekt ut som arvtager av forgjenger Joao Havelange.

Siden har Blatters posisjon knapt vært truet. Iallfall inntil de siste dagene. I dag kom det frem at sveiterens generalsekretær Jerome Valcke kobles til en millionutbetaling rett før VM i Sør-Afrika i 2010.

– De siste 40 årene av mitt liv har jeg jobbet tett med FIFA og denne flotte idretten som fotballen er. Jeg setter pris på og elsker FIFA mer enn noe annet og vil gjøre det beste for organisasjonen. Da jeg stilte til gjenvalg trodde jeg det var det beste for fotballen. Medlemmene har gitt meg et mandat og valgt meg på ny, men det er ikke støttet av alle i verden når det gjelder både supportere, klubber og spillere. Derfor vil det bli holdt en ekstraordinær kongress, hvor jeg stiller min plass til disposisjon. En ny president vil bli valgt til å følge meg, sier Blatter på pressekonferansen.

Han avsluttet talen sin slik:

– Det som betyr aller mest for meg, er FIFA. Takk for oppmerksomheten, ble den omstridte presidentens siste ord tirsdag kveld.

Til sveitsisk tv etter valget fredag sa han følgende:

– Hvorfor skulle jeg trekke meg? Det betyr at jeg innrømmer at jeg gjorde alt feil, sa Blatter ifølge The Guardian.

Beholder vervet

Tirsdagens kunngjøring blir ikke det siste han sier som FIFA-president. En ekstraordinær kongress, der presidenten velges, blir ikke holdt før mellom desember i år og mars neste år. Det vil si at Blatter forblir i vervet i minst et halvt år til.

– Det må ha skjedd noe. Jeg vet ikke akkurat hva som har utløst dette, men jeg har aldri lagt skjul på hva jeg mener og hilser dette velkommen, sier tidligere visepresident i UEFA Per Ravn Omdal til VG.

Tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord er enig med Omdal i at han tror noe må ha skjedd.

– Jeg tror ikke at han gjør dette frivillig. Ett eller annet har kommet frem i forbindelse med etterforskningen. Enten at han har blitt innkalt i avhør, eller noe sånn. Det får vi vite i løpet av få dager. Noen har nok overbevist ham om at det er bedre å gå av selv, enn å bli hentet, sier han til VG.

FIFA-leder Domenico Scala på talerstolen sier følgende om Blatters overraskende trekk i dag:

– Beslutningen han tok i dag var vanskelig og modig. På nåværende tidspunkt er det den mest ansvarlige måten å sikre en god overgang. Jeg vet at han alltid har handlet med FIFAs interesse og fotball i sitt hjerte. Jeg har stor respekt for presidenten, og rollen han har hatt med å reformere FIFA, melder Scala.

Dermed har Det europeiske fotballforbundet (UEFA) fått det i stor grad som de vil. President Michel Platini sa ifølge BBC dette om Blatters avgang i kveld:

– Det var en vanskelig avgjørelse, en modig avgjørelse og en riktig avgjørelse.

Norges Fotballpresident Yngve Hallén varslet i dagens VG at han ønsket å fjerne 79 år gamle Blatter før tiden (fire år).

Bare dager før valget i forrige uke ble FIFA rystet av en rekke arrestasjoner av profilerte ledere i organisasjonen. FBI og sveitsisk politi slo til på bakgrunn av mistanker om korrupsjon rundt tildelingene av fotball-VM til Russland (2018) og Qatar (2022).

UEFA varslet press

Det har dessuten vært spekulert i om UEFA ville boikotte de to mesterskapene etter gjenvalget av Blatter.

– Jeg visste ikke hva som kom. Det er overraskende at det skjedde så fort, sier fotballpresident Yngve Hallén til VG.

– Var det en merkelig timing for å gå av?

– Ja, altså om det er timing her, vet jeg ikke.

– Burde det heller skjedd i forkant av valget?

– Jeg må se litt på om dette er et taktisk spill eller noe annet. Jeg vil si det hadde vært bedre om han bidro til å finne en løsning på kongressen slik vi ønsket hele veien.

– Ser du på det som en gledelig nyhet?

– Det kan hvert fall gi en helt annen tillit i prosessen videre og det er svært bra. Det trenger FIFA.

– Hva bør skje nå?

– De reformene som er satt i gang må videreføres samt at det må bygges et FIFA med større åpenhet, med mer ekstern kompetanse. Vi skal ikke alltid kreve at det skal være folk utenfra som skal inn, men FIFA som har så stor betydning utover fotballen så er det viktig, sier Yngve Hallén.

– Alle gode krefter må gå sammen

Den mangeåringe fotballpolitikeren Per Ravn Omdal tror FIFA nå har en unik mulighet til å endre seg.

– Nå må alle gode krefter gå sammen. Muligheten er større enn noensinne for å skape et folkestyre og demokrati som involverer hele verden. Det er en enestående sjanse til å skape noe nytt. Både som var for og imot må bidra til det. Vi kan ikke lenger ha et énmannsstyre, men en organisasjon basert på åpenhet om hva som skjer til enhver tid. Det bør være en selvfølge at alle rapporter gjøres tilgjengelige i dagens demokrati. Man kan ikke holde tilbake granskningsrapporter slik de har holdt på med i årevis, sier Omdal til VG.

Han mener mandatfordelingen må endres i FIFA-kongressen. Gjenvalget av 79 år gamle Blatter kaller han «en hån mot barn, ungdom og alle som elsker fotball». Årsaken til sveitserens plutselige tilbaketrekningstog vil han ikke spekulere i.

– Det viktigste er at han trakk seg tilbake, sier Norges tidligere fotballpresident.

VALGETS VINNER: Slik så Sepp Blatter ut etter sist fredags seier i FIFA-valget i Zürich. Nå trekker han seg som president. Foto:Patrick B. Kraemer,Ap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder