STEMMER I DAG: Yngve Hallén i Zürich i forbindelse med FIFA-kongressen. Foto:ATLE JØRSTAD,VG

Hallén tror ikke VM-boikott blir aktuelt

NFF-presidenten synes situasjonen er uoversiktlig, tror på jevnt valg

ZÜRICH (VG) NFF-president Yngve Hallén (47) sier Norge vil diskutere sitt standpunkt om Sepp Blatter (79) blir gjenvalgt som FIFA-sjef.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er veldig uoversiktlig akkurat nå. Det er meldinger som går begge veier, og vi vet at de som snakker om hvor mange stemmer de har av og til er litt positive til sine egne sider. Så jeg tror det blir to valgomganger, sier Yngve Hallén til VG i drosjen på vei til FIFA-kongressen i Zürich.

Kongressen avsluttes med presidentvalget, hvor sittende president Sepp Blatter stiller til gjenvalg mot kandidaten Norge støtter - prins Ali av Jordan. Det skjer i lys av arrestasjonene av en rekke FIFA-topper, og etterforskninger i både Sveits og USA.

Les også:«24 år lang plan som skulle gjøre dem rike gjennom korrupsjon i fotballen»

– Lengst inne

I forbindelse med UEFAs støtte til den jordanske prinsen, gikk UEFA-president Michel Platini i ut og sa han ikke vil utelukke noe dersom Blatter blir gjenvalgt. Heller ikke at UEFA trekker seg fra FIFA.

Yngve Hallén tror et boikott av VM er det som sitter lengst inne for UEFA-nasjonene.

– Jeg tror det er helt andre ting som er aktuelt, sier han.

Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, som også fikk plass i drosjen, utfyller:

– Dersom Norge skal ut av VM på grunn av boikott, hva skal Norge drive med i de to årene da? Bare vennskapskamper? Hvor blir det av inntektene da? Man skal opprettholde aktiviteten i Norge, også. Det er ikke bare å si at dette gidder jeg ikke være med på.

– Ingen trussel

Dæhli kommenterer:Dette er begynnelsen på slutten

– Hvor reell er trusselen om å trekke seg?

– Det er ingen trussel. Han sier bare at alt er åpent. Platini kan ikke utelukke noe fordi han må følge rådet fra sine medlemsland. Det er det han sier. Trusselen kommer først og fremst fra media, som har lyst til å ha enkle konflikter. Folk forstår boikott av VM. Men det er mye annet som ligger der, som forundrer meg at media ikke har grepet fatt i.

– Som hva da?

– Hvordan vi skal forholde oss til FIFA, sitte i styrer, hvordan vi skal kreve endringer av etisk kode, en del sånt.

Lobbyvirksomhet

Hallén sier Norge ikke har tatt noe standpunkt til hva som burde skje om Blatter blir gjenvalgt.

– Vi vil diskutere det. Det vil skje store endringer etter dette valget uansett, både prosessene internt i den etiske komiéen, hvor jeg sitter, og eksternt i forbindelse med politietterforskningene. Så må vi se hvordan UEFAs forhold til FIFA skal være. Det blir endringer der. Men Platini var ganske forsiktig, og ville ikke komme med trusler, sier han.

Hallén forteller at det var mye lobbyvirksomhet på åpningsseremonien og middagen som fulgte torsdag kveld.

– Det er ingen som har prøvd å endre vår mening. Det er sikkert at hele Norden står samlet rundt dette. Det var klart i går kveld, sier Hallén.

– Hva synes du om Blatters tale?

– Jeg tror det var en del som var lettet over at han gikk inn i problematikken, ikke bare hoppet over det på grunn av at det var åpningsseremoni. Han sa også at han tar ansvar selv, og det har han ikke vært så tydelig på før.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder