PÅ LAG MED GUD: Martin Ødegaard, som her samler baller etter treningen på Ullevaal tirsdag kveld, har vokst opp i et kristent hjem og forteller at troen viktig både for han selv og familien. Rune Bratseth tror livssynet vil sørge for at vidunderbarnet ikke mister bakkekontakten. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Martin Ødegaard: – Troen er viktig for meg

Rune Bratseth mener livssynet sørger for at 15-åringen ikke

mister bakkekontakten

Den kristne troen gir Martin Ødegaard (15) styrke til å lykkes på fotballbanen. Tidligere landslagskaptein Rune Bratseth mener det gir supertalentet en viktig ballast i karrieren.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Som en av Europas beste midtstoppere på 1980- og 1990-tallet snakket Bratseth ofte om viktigheten av sitt religiøse livssyn.

Martin Ødegaard kommer også fra et kristent hjem og legger ikke skjul på at troen er svært viktig for ham.

– Jeg er oppvokst med en kristen familie. Det er viktig både for meg og de andre i familien min, sier Martin Ødegaard til VG.

– Hva gir de verdiene deg?

– Det har nok en del å si. Både med seriøsitet og folkelighet. Jeg tror det kommer litt der fra. Det er viktig for meg, svarer 15-åringen – som i kveld kan få sin tredje A-landskamp mot Estland på Ullevaal.

VG DIREKTE:Følg landskampen fra kl. 20.00

Twitter-meldinger

På sin Twitter-konto har han ved et par anledninger videreformidlet sin tro. Tidligere i år har han retweetet meldinger som «GOD IS GREAT.» og «Dreams + Hard work + Dedication + God = Success».

Pappa Hans Erik Ødegaard tror det kristne verdisynet er til stor hjelp for sønnen som har fått voldsom oppmerksomhet både i Norge og i utlandet etter sin sensasjonelle sesong.

– Troen er grunnlaget for det meste. Den er jo viktig, sier senior til VG.

– Gir det Martin en ekstra ballast for å takle oppmerksomheten og forventningene?

– Det er i hvert fall ikke en hemsko. Men det finnes gode hjem uavhengig av religiøs bakgrunn, svarer Hans Erik Ødegaard.

LANDSLAGSHELT: Rune Bratseth. Foto:Robert S. Eik,VG

Rune Bratseth synes naturligvis det er flott at Norges mest omtalte fotballspiller har de samme kristne verdiene som han selv.

– Jeg synes det er fint, selvsagt. For min del er det ingen tvil om at den biten var viktig for fotballkarrieren. Det er selvsagt ikke avgjørende, slettes ikke. Men det å ha noe som er større enn seg selv, og som du kan basere livet ditt på, gjør at du kan sette ting i en sammenheng der fotballen ikke blir helt alfa og omega. Verden raser ikke sammen om det går dårlig på fotballbanen, sier den nåværende Viasat-eksperten til VG.

LES OGSÅ: Her er verdens religiøse fotballstjerner

– God ballast

Vegard Hansen, som trener Mjøndalen sammen med Hans Erik Ødegaard, uttalte til VG 30. oktober at nettopp oppdragelsen og verdiene hjemmefra gjør at han tror at Martin Ødegaard aldri vil miste bakkekontakten. Bratseth er enig og tror ungguttens livssyn har en klar positiv effekt.

– Det er jeg ikke i tvil om. Det å ha et godt verdigrunnlag og god ballast hjemmefra – der du blir fortalt hva som virkelig er viktig i livet – er positivt for Martin. Sjansen blir mindre for at han tar av. Han vet at selv om han er spesiell innenfor et område, så er han ikke mer verdifull enn andre av den grunn, påpeker den tidligere Rosenborg- og Werder Bremen-spilleren.

I morgen er det syv måneder siden Martin Ødegaard Tippeliga-debuterte for Strømsgodset. På den tiden har han blitt A-landslagsspiller og en av Norges mest omtalte personer. Rune Bratseth er mektig imponert over hvordan gutten som fyller 16 år 17. desember takler oppmerksomheten.

– Jeg må si at han imponerer meg med måten han svarer på. Både når det gjelder utførelse og innhold. Forventningene han blir møtt med er helt enorme. Men også Martin Ødegaard kommer til å møte motgang. Da vil det være til stor hjelp å forstå at fotball ikke er det aller viktigste her i livet. Slike påminnelser trenger vi alle innimellom.

Mannen med 60 A-landskamper påpeker dessuten at det kan være like vanskelig å takle medgang som motgang.

– Det å takle den suksessen han har nå kan være vel så vanskelig. Man kan bli høy på seg selv. Derfor er det fint å se at hvor godt han takler det nå. Det er kjempeviktig at han er en så god representant for fotballen. Det gir også motivasjon for dem som kommer etter. Det viser at det er mulig for nordmenn å bli veldig gode i fotball, sier Rune Bratseth.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder