STJERNESKUDD: Strømsgodsets Gustav Wikheim lovprises av trener Ronny Deila. Her er Wikheim i aksjon mot Hønefoss i eliteserien i fjor. Foto: Erlend Aas, NTB scanpix

Deila mener Wikheim er i egen klasse

Men SIF-spilleren viser det for sjelden

LA MANGA (VG) (Strømsgodset - Costuleni 4-0) Ronny Deila (38) vet at han har en ny toppspiller som vil dominere norsk fotball - hvis han får det beste ut av Gustav Mendonca Wikheim (20).

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Gustav har et nivå som ingen andre i norsk fotball har. Her ute var han i egen klasse, sier Deila til VG, etter å ha sett Wikheim og Strømsgodset knuse moldovske Costuleni på La Manga i dag.

Nå går det ikke an å legge for mye i en kamp mot et lag, som ikke holdt bedre nivå enn de nest beste i norsk 1. divisjon.

Men Wikheim, som har vist tendenser og deler av potensialet sitt gjennom mange år, herjet i perioder mot laget fra Moldova. Hans bevegelser med ball, hvor hurtig det går, og hvor teknisk riktig det gjøres, er sjelden i norsk fotball. I går scoret han to mål og hadde en målgivende. Peter Kovacs og Thomas Lehne Olsen svoret de andre målene.

Venter på gjennombruddet

SKRYTER AV WIKHEIM: Ronny Deila mener Gustav Medonca Wikheim er et unikt talent. Foto: Vegard Grøtt, NTB scanpix

Det store gjennombruddet for Wikheim har likevel ikke kommet, selv om det er blitt mer og mer spilletid. Åtte kamper i 2011 ble til 10 kamper i 2011 og til 16 i gullsesongen.

- Jeg tror det kommer nå, sier Deila-assistent Bjørn Petter Ingebretsen. Han pleier å være flink til å se hva som skjer, og det kan være Wikheims gjennombrudd kommer denne sesongen.

Selv er hovedpersonen kledelig beskjeden da VG snakker med han etter kampen. Han ser det samme som oss: Det har tatt tid å slå skikkelig gjennom.

- Gjennombruddet? Det skulle vel kommet i fjor også... Jeg kan ikke gjøre annet enn å jobbe hardt videre. Og jeg tror jeg er på rett vei nå. Jeg har hatt mange gode samtaler med Ronny Deila, og jeg skjønner mye mer hva som skal til nå, sier Wikheim.

Ustabil

Deila mener det er viktig at Wikheim selv forstår hva som skal til. Noe han antyder at 20-åringen ikke helt har klart å «ta» foreløpig. I tillegg mener han at Wikheim må spille i flere roller.

- Det går fortsatt for mye opp og ned. Jeg må få mer stabilitet inn i spillet mitt. Og jeg må bli mer lagspiller enn jeg har vært, er Wikheims egen innrømmelse.

- Det er veldig mye om til Gustav selv nå, mener Ronny Deila som i går så et SIF-lag han var godt fornøyd med. Deila sendte på banen et lag, med en blanding av veteraner og de helt unge. Og fikk mange svar.

Men det mangler en sjef på midtbanen. Det merkes at Stefan Johansen er borte. Og Deila vet at det ikke holder med de midtbanespillerne han har - om SIF skal ha noen mulighet til å forsvare seriegullet fra 2013.

- Vi må ha inn 1-2 midtbanespillere, sier Ronny Deila.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder