SKRIBENTER: Fredrik Strømstad (Start) skal skrive bok om klubben i hans hjerte. Christer Falck (innfelt) står bak prosjektet, der blant andre Bernt Hulsker (innfelt) skriver om Molde og Frode Lafton (innfelt) om Hønefoss. Foto: NTB Scanpix, Jan Petter Lynau, VG, Rolf Jarle Ødegaard, VG

Vraket Strømstad skriver bok om Start

Flere fotballspillere bidrar i Christer Falcks bokprosjekt

(VG Nett) Fredrik Strømstad (30) har bare noen få arbeidsdager igjen i klubben som har betydd alt for ham. Nå ønsker han å skrive bok om Start og den tunge avskjeden.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Det blir en kjærlighetshistorie om klubben min. Litt sånn jeg har opplevd klubben gjennom mange år, krydret med noen historier, forteller Strømstad til VG Nett.

I midten av november fikk han beskjed om at han ikke er ønsket som Start-spiller når kontrakten går ut 31. desember. Strømstad skrev på Twitter at han følte at han hadde noen år igjen i bena.

Nå må han isteden fortsette sin Start-historie ved hjelp av fingrene og et tastatur.

- Det er naturlig å komme inn på avskjeden, men det er ikke det som vil være hovedtema, forteller Strømstad.

Wathne om Brann

30-åringens bok inngår i en supporterbokserie om alle de 16 eliteserielagene i 2013. Fotballspillere, forfattere, supportere og journalister skal etter planen skrive om sin egen klubb etter forretningsmodellen «crowdfunding», også kalt folkefinansiering.

Det betyr at bøkene kun blir en realitet hvis det dukker opp et tilstrekkelig antall kjøpere.

- En jazzgitarist som ingen har hørt om, er den ingen vits å «crowdfunde». Men fotball har ganske lojale «followers». Meningen er at hvis du er Brann-fan, så skal du hate å lese de andre bøkene, sier initiativtaker Christer Falck i Falck Forlag.

Se oversikten over de forskjellige bøkene her!

Hønefoss-spiller Frode Lafton skal for eksempel skrive om Hønefoss, tidligere Molde-, VIF-, Start- og Stabæk-spiss Bernt Hulsker om Molde, komiker Håvard Lilleheie og Strømsgodset-spiller Alexander Aas om Strømsgodset, TV 2s sportsanker Davy Wathne om Brann og tidligere RV-leder Aslak Sira Myhre om Viking.

Alle skribentene har fått frie tøyler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TETT PÅ BRANN: TV 2s Davy Wathne i samtale med Brann-trener Rune Skarsfjord under kampen mellom Lillestrøm og Brann (1-4) på Åråsen i april 2011. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

- Davy Wathne er i gang med å skrive sin historie om Brann - etter hukommelsen og det selvopplevde. Gjennom Lilleheie og Aas får man se Godset både utenfra og som spiller. Egon Holstad (musikkjournalist fra Tromsø) kommer nok til å hate alt som ikke kommer fra Tromsø. Bernt Hulskers bok om Molde kommer sikker til å bli morsom. Han er kjapp i replikken og skriver godt. Morten Stokstad (TV 2-reporter) skal komme til bunns i hvorfor Lillestrøm har en så syk vinnerkultur og hvorfor de har vært lengst i eliteserien, forteller Falck.

På klubbjakt

Strømstads bok skal handle om et helt liv i Start. Han er født og oppvokst i Kristiansand og har - med unntak av et toårig opphold i franske Le Mans - vært i Start siden han spilte barnefotball i klubben. Han har vært kaptein for Start og fra 2005 til 2009 fikk han 18 landskamper.

- Blir det spesielt å skrive boken rett etter at du måtte forlate klubben?

- Det kan bli en fin avslutning, svarer han.

- Hva gjør du kommende fotballsesong?

- Jeg er fortsatt i tenkeboksen. Det eneste jeg har funnet ut, er at jeg ikke kommer til å flytte. Da er alternativene i området.

- Du vil fortsette som fotballspiller?

- Ja, det tror jeg. Men på hvilket nivå er jeg fortsatt usikker på.

Disse skal skrive bøkene:
Aalesund - Geir Ove Eikrem/Stormen
Brann - Davy Wathne
Haugesund - Øystein Eide
Hønefoss - Frode Lafton
Lillestrøm - Morten Stokstad
Molde - Bernt Hulsker
Odd Grenland - De anonyme "Dagbokfolka"
Rosenborg - Thomas Myren
Sandnes Ulf - Thore Bauge/Gaukereiret
Sogndal - Saftkokaradn
Sarpsborg08 - Morten Giæver/Sarpsborg08
Start - Fredrik Strømstad
Strømsgodset - Håvard Lilleheie/Alexander Aas
Tromsø - Egon Holstad
Viking - Aslak Sira Myhre
Vålerenga - Mats Ulshagen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder