ARRESTERES AV PRESIDENTEN: Fotballpresident Yngve Hallén gjør det klart at A-landslagets «team manager» Jan Åge Fjørtoft pent må respektere at det etter hvert vil bli kunstgress på Ullevaal stadion.

ARRESTERES AV PRESIDENTEN: Fotballpresident Yngve Hallén gjør det klart at A-landslagets «team manager» Jan Åge Fjørtoft pent må respektere at det etter hvert vil bli kunstgress på Ullevaal stadion. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

Fjørtoft varsler aksjoner mot kunstgress på Ullevaal stadion

A-landslagets «team manager» taler fotballpresidenten midt imot

Jan Åge Fjørtoft (48) varsler protestaksjoner mot kunstgress på Ullevaal stadion. Fotballpresident Yngve Hallén (47) ber Fjørtoft være lojal.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

A-landslagets «team manager» mener Norge vil være helt i utakt med resten av fotballverdenen hvis Norges Fotballforbund realiserer prinsippvedtaket fra 2006 om at Ullevaal i fremtiden skal ha kunstgress.

Les også: Iversen vil forby kunstgress i Tippeligaen

Vil lenke seg fast

– Den dagen det blir lagt kunstgress kommer jeg personlig til å være med i lenkegjengen. Hvis vi får en nasjonalarena med kunstgress melder vi oss ut internasjonalt, sier Fjørtoft til VG.

Les også:Slik kom Fjørtoft med i landslagets støtteapparat

Fotballpresident Yngve Hallén gjør det klart at det fremtredende medlemmet av støtteapparatet rundt A-landslaget kan glemme opprørsplanene.

– Han jobber for en organisasjon og må stille lojalt opp rundt det som blir vedtatt, sier Hallén.

Og ifølge idrettspresidenten kjemper Fjørtoft en kamp på lånt tid. Allerede i 2006 fattet NFF et prinsippvedtak om at et fremtidig spilleunderlag på Ullevaal skal være kunstgress. De planene står ved lag.

– Det prinsippvedtaket lever i beste velgående. Det ble tatt før jeg ble president, og vi har hatt mulighet til å reversere det, men det har vi ikke gjort. Sport er litt avventende, og da venter vi å se det litt an, sier Hallén.

Hallén ber Fjørtoft bruke hodet

Han påpeker også at NFF må vente med å legge kunstgress til perioden mellom to kvalifiseringer til EM/VM.

VIL HA KUNSTGRESS: Yngve Hallén tror det er mer sannsynlig med kunstgress på nasjonalarenaen i 2018 enn i 2016. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

– Vi vil ta en runde på dette i høst. Det vil tidligst skje i 2016. Men jeg tror det er større sjanse for at det skjer i 2018 enn i 2016. Dette handler også om markedsmessige ting. Vi kan bruke matta mye mer hvis det er kunstgress.

På hvordan han ser for seg en situasjon der Fjørtoft og andre kunstgressmotstandere vil lenke seg fast ute på Ullevaal-matta, svarer fotballpresidenten:

– Det vil han garantert ikke. Jeg tror mer han tegner det som et bilde ut fra følelsene han har. Følelser er viktig i fotball, men av og til må man bruke hodet også, sier Yngve Hallén.

Les også: Røkke og Gjelsten spleiser på kunstgress i Molde

Blir trist av kunstgress på Brann stadion

Jan Åge Fjørtoft har på sin Twitter-konto vært aktiv i kunstgressdebatten de siste dagene. Han synes det er synd at en så tradisjonsrik klubb som Brann ønsker å bytte ut naturgresset på stadion med kunstig underlag.

– Jeg blir bare trist av tanken på at det blir lagt plast på Brann stadion. For meg er det noen stadioner som aldri skal ha kunstgress. Ullevaal, Brann stadion, Viking, Molde, Lerkendal og Åråsen ha gress. Disse klubbene har så mye historie, de er norsk fotballs ansikt utad og de bør ha ambisjoner internasjonalt, mener Fjørtoft.

Les også: Brann-spiller Demidov ville ikke ha kunstgress i 2010

Den tidligere landslagsspissen understreker at kunstgress har vært en berikelse for norsk fotball, men mener at noen arenaer må holdes hellig.

Ønsker debatt om kunstgress

– Det er viktig å nyansere debatten med å si at kunstgress og ballbingene har vært helt fantastisk for norsk fotball. De har styrket spillerutviklingen og har styrket de tekniske kvalitetene på spillerne våre. Økonomisk skjønner jeg at klubber som trenger kommunal støtte må ha et underlag som kan bli brukt ofte. Og at klubber som Tromsø og Bodø/Glimt av klimatiske grunner må spille på kunstgress. Men alle vi konkurrerer mot spiller jo på gress. Det er helt umulig for oss å bli bedre internasjonalt hvis alle skal spille på kunstgress, påpeker Jan Åge Fjørtoft.

– Jeg synes det er viktig at vi tar en debatt om dette. Min forskning er lite faktaorientert, men hvis du ser en kamp på kunstgress, så er det utrolig mange andre bevegelser enn i en kamp på naturgress. Det scores annerledes mål enn det gjøres internasjonalt. Norsk fotballs ambisjon må være at vi skal hevde oss internasjonalt. Da må vi konkurrere på det samme underlaget. Tenk hvis norske langrennsløpere hadde gått på et annet underlag enn resten av verden, beskriver Fjørtoft med et smil.

Han er ikke alene om å være kritisk til utviklingen. Også lederen i spillerorganisasjonen NISO, Joachim Walltin, er en innbitt motstander av at stadig flere toppklubber legger om til kunstgress.

– Mitt klare inntrykk er at Norge med kunstgress på Ullevaal kan få problemer med å få frigitt utenlandsproffer til privatkamper på hjemmebane, sa Walltin til VG i 2012.

Nå sier Walltin:

– Fallet på UEFA/FIFA-rankingen siste ti år er ikke hyggelig lesning. I samme periode har vi flere og flere kunstgressbaner på toppnivå. Har det noe å si at vi får mindre tid på underlaget konkurrentene spiller på? Jeg mener det er uheldig når de beste gressbanene på toppnivå blir byttet ut på grunn av flerbruk.

Over 1000 kunstgressbaner i Norge

Yngve Hallén ser ingen betenkeligheter med at stadig flere av toppklubbene legger om til kunstgress.

– Kunstgress har vært en fantastisk revolusjon. Vi har nylig åpnet bane nummer 1000 nå. Det har sørget for at vi har kunnet øke aktiviteten enormt, spesielt på jentesiden. At det også har vært en god løsning for mange klubber på topplan er det ingen tvil om. Frem til nå har jeg ment at det har vært viktig at vi har hatt naturgress på Ullevaal, men jeg står fortsatt på at prinsippvedtaket var fornuftig og at det er i den retning det går. Den løsningen som ligger lengst fremme, er den der du kan ha kunstgress, men samtidig legge naturgress over, sier Hallén.

– Du er ikke redd for at det blir vanskelig å få attraktive motstandere til å spille privatlandskamper på Ullevaal med kunstgress?

– Nei. Når det gjelder å få attraktive motstandere på Ullevaal, så handler det ofte om penger, svarer presidenten i Norges Fotballforbund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder