SUKSESSDUO: Kjell Jonevret har glist seg gjennom fem cupkamper denne sesongen, som her mot kvartfinalen mot Molde i august. Til venstre assistent Ian Burchnall, som beskrives som svært viktig for Vikings gode resultater denne sesongen. Foto: Jan Kåre Ness , NTB scanpix

Suksess-Jonevret kuttet 25 prosent av lønnen

Vikings «uår» kan ende med cupfinale

VGs oddtips før semifinalen mot Sarpsborg

Lokale stjernespillere forsvant, ledere sluttet og økonomien er
plassert i rød sone av Norges Fotballforbund. Forutsetningene i Viking er dårligere enn på lenge. Resultatene bedre enn på åtte år.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I kveld kan sesongen se enda bedre ut, hvis det blir seier i hjemmesemifinalen mot Sarpsborg i cupen – og i så fall en historisk første cupfinale mot Rosenborg, som tok seg til Ullevaal etter dramaet mot Stabæk onsdag kveld.

– Det har vært en hel del rot også, men på fotballbanen har vi lyktes bra. Siden jeg kom hit i 2012, har vi egentlig vært gode hele tiden. Minus høsten i fjor. Da slet vi, med skader og tynn tropp, sier Viking-trener Kjell Jonevret til VG.

Han avsluttet ligasesongen i fjor med å bli nummer 10 etter én seier på de siste ti kampene, deriblant syv tap. Med ett år igjen av kontrakten innrømmer at han forberedte seg på å reise videre. Blant annet solgte svensken leiligheten. Om Jonevret skulle løses fra kontrakten før tiden, var garantert et tema i Viking-styret.

– Viking har blitt nummer 10 i serien før, vi vil antageligvis bli det igjen, men det som er gjort i Viking når det skjer, er at vi har sparket treneren og byttet ut flere spillere. Det ble gjort noe annerledes i evalueringen nå. Vi begynte å se på hvordan hverdagen hadde vært for trener og spillere, sier styremedlem Egil Østenstad, tidligere sportsdirektør og spiller i klubben.

Oddstips: Les VGs vurderinger av dagens oddsobjekter

Endret spillesystem

Vikings nedtur på høsten i fjor ble gjerne forklart med at Jonevret-assistent Kåre Ingebrigtsen dro til Rosenborg-jobben på sommeren uten å bli erstattet.

Ikke før den unge, hardtarbeidende briten Ian Burchnall (32) kom fra nettopp semifinalemotstander Sarpsborg før årets sesong.

Samtidig begynte klubbens angripere å score mål da Viking endret fra 4-3-3 til klassiske 4-4-2. På tross av systemskiftet og at de vekk fra «RBK-tankegangen», mener Østenstad likevel at det er litt Nils Arne Eggen og «go'fotteori» over Vikings trenerduo.

– De har skapt trygghet og tro, noe som reflekteres på banen. De to skal ha masse kreditt og får gjøre det de hver for seg er best på, beskriver Østenstad.

Utenfor treningsfeltet og kamparenaen har det vært mer turbulent. Styreleder Geir P. Solstad forsvant, det samme gjorde klubbdirektør Arne Larsen Økland, utviklingssjef Kjell Inge Olsen og markedssjef Arild Gjerde i løpet av relativt kort tid.

Dessuten plasserte Norges Fotballforbund den vanligvis pengesterke klubben fra oljebyen i såkalt «rød sone». Det har krevd en økonomisk opprydning og heftige kutt. Det inkluderte trener Kjell Jonevret.

Etter at han ventet en stund med å forlenge kontrakten Viking tilbød, og uttalte i media at han var usikker på om han ville bli, endte han med et kutt på 25 prosent av fastlønnen, et absolutt krav fra Viking-styret. I Jonevrets tilfelle bør det ha betydd minst 500 000 kroner.

– Trygge spillere

– Jeg var med og bidro. Uten at jeg skal klage som fotballtrener, sier Jonevret.

Også spillerlogistikken har talt mot Viking-suksess. Klubbens to unge, fremadstormende rogalendinger Veton Berisha (Greuther Fürth) og Yann-Erik de Lanlay (Rosenborg) forsvant midt i sesongen. De beste erstatterne var i klubben allerede.

– Det forteller om trygge spillere, mener Østenstad.

– Vi var tvunget til det. Vi hadde ikke penger, og kortsiktig kan sånt bli bra. På lang sikt kan man ikke klare seg slik, men gruppen responderte bra. Det var litt «nu jävlar, nu kör vi», melder svensken.

I kveld kjører han for Vikings 11. cupfinale – den ene av dem var han selv med å vinne som spiller for 26 år siden.

VG Live: Vi følger semifinalen Viking-Sarpsborg her!

Viking med lavest odds

Slik vurderer VGs oddsekspert oppgjøret: Viking spiller om sin første cupfinale på 14 år, og er med oddsen 1,42 - 4,20 - 5,96 utropt til klare favoritter av Norsk Tipping.

Det er til en viss grad forståelig med tanke på at vertene er med i medaljestriden, har vunnet fire av seks seneste seriekamper og har ikke tapt hjemme siden juli.

Men også Sarpsborg 08 har spilt på seg selvtillit. For med bare ett serietap på fem har sarpingene syv poengs pusterom til nedrykkskvalik, og er slik ikke så stresset før torsdagens flomlys-match.

I den tilsvarende seriekampen i juni vant Viking 3-1. Og i inngangen til dette oppgjøret har siddisene to dagers mer hvile. Men slik oddsen er satt, kan vi ikke gå for et spill til 1,42. Vi foreslår uavgjort til 4,20. Spillefrist er kl. 19.55 og NRK 1 sender kampen.

Les også

 1. RBK halverer tilskuertallet i cupen

  Nesten 20 000 tilskuere jublet da Anders Konradsen senket Stabæk i serien forrige søndag.
 2. Perfekt Sarp-regi fra Barry Maguire

  (FK Haugesund - Sarpsborg 08 1-1) Husker du filmen om sportsagenten Jerry Maguire?
 3. Jonevret: - Ingen som nevner oss i medaljekampen

  STAVANGER (VG) (Viking–Sandefjord 2-0) Viking vant sin 13. seier for året.
 4. Viking solgte seg til suksess

  STAVANGER (VG) (Viking – Molde 3-0). Viking solgte unna profilene Yann-Erik de Lanlay og Veton Berisha – og fikk et lag…
 5. Innbytter Nisja sikret Viking-seier: – Det kan ikke bli bedre

  (VIKING STADION) (Viking – Bodø/Glimt 2-1). Det ble med…
 6. Viking øyner endelig Europa

  VIKING STADION (VG) (Viking – Bodø/Glimt 2-1). Syv magre år uten europacupspill i Stavanger får være nok, synes Kjell…
 7. Viking-kapteinen ba Edvartsen smile - fikk gult kort

  SKIEN (VG) (Odd - Viking 1-0) Viking-kaptein Indridi Sigurdsson ba dommer Svein-Erik Edvartsen om å smile etter…
 8. Dommersjefen: – Full støtte til Edvartsen

  Svein-Erik Edvartsen angrer slettes ikke på at han ga Indridi Sigurdsson det gule kortet etter kampslutt.
 9. Bradley og Hoftun fortsatte kampen
  etter cupdramaet

  LERKENDAL (VG) (RBK – Stabæk 3–2 e.e.o.) 120 minutters drama var ikke nok.
 10. Annan tilbake: – Et overfall som grenser til det straffbare

  LERKENDAL/OSLO (VG) (Rosenborg - Stabæk 3-2 eeo.) Anthony Annan (29) er tilbake i norsk fotball.
 11. Jonevrets stikk til konkurrentene: – De investerer ganske tungt

  (Sarpsborg - Viking 0-2) Viking er med i medaljekampen for fullt, men Kjell Jonevret (53) noterer seg at lagene rundt…
 12. Viking herjet med Molde - lekte seg til semifinale

  VIKING STADION (VG) (Viking – Molde 3-0) Viking kvalifiserte seg for semifinale i NM for første gang siden 2001, mens…

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder