Jonevret: – Snart tar Premier League slutt, og da kan man kanskje forlate sofaen litt…

MORO UANSETT: Stabæk-spillerne hylles av egne supportere etter 1-0 over Viking. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

12 av 14 klubber med publikumsnedgang

NADDERUD (VG) Viking-trener Kjell Jonevret (53) vil gjerne hylle tilstanden i norsk fotball, men han ser at klubbene sliter – og at svenskene lykkes langt bedre.

 • Sindre Øgar

Artikkelen er over fire år gammel

12 av 14 klubber som også spilte i Tippeligaen i fjor har så langt lavere publikumssnitt enn fjorårssnittet. Bare Tromsø og Lillestrøm opplever en økning – så langt.

Viking og Vålerenga hadde over 10.000 tilskuere i snitt på sine hjemmekamper forrige sesong. Nå er tallet henholdsvis 8790 og 8612, viser VG-børsen.

– Hvor står norsk fotball nå?

– Jeg vet ikke. Begynner vi å prate ned norsk fotball, så blir det aldri bedre. Vi må forsøke å hylle det. Snart tar Premier League slutt, og da kan man kanskje forlate sofaen litt…

Les også: Lillebror Riise: Trakassering og mobbing

– Pengene fløy

Viking-treneren smiler skjevt til VG i pressesonen på Nadderud – stadionet som ble vraket i norsk fotballs oppgangstider, og tatt tilbake da smellen kom.

– Det var noen år, kanskje før jeg kom, i hvert fall til Viking, da pengene bare fløy rundt og man betalte lønninger som man knapt tror er sant. Det var noen år med en voldsom hype på alt. Nå sliter vel ganske mange klubber. Rosenborg og Molde, og kanskje noen til, har det bra, men de fleste har sine utfordringer, sier Jonevret.

Han erkjenner:

– Det er klart det er en «down» nå. Kanskje har kvaliteten gått ned på noen spillere, men jeg synes Tippeligaen er en veldig trivelig liga. Det er veldig uvisst hva som skjer når man går ut i kamp.

Sett denne? Asante: – Jeg visste at min tid ville komme

Rosenborg er klubben med klart best publikumssnitt. RBK har så langt dratt 17.229 tilskuere i snitt, og 16. mai-kampen mot Lillestrøm er utsolgt (Lerkendal-kapasiteten er 21.300) vanlige billetter.

Skal du på Lerkendal dagen før 17. mai, må du kjøpe VIP-billett til minst 500 kroner.

– Vi er kjempegodt fornøyd. Vi jobber langsiktig og har ulike aktiviteter rundt kampene. Vi inviterer kommuner, har tema-kamper, familiekampen og studentkampen. Vi tror folk kommer tilbake til Lerkendal, sier RBKs daglige leder Tove Moe Dyrhaug.

– I tillegg har vi veldig segmenterte priser, og det tror jeg er en suksessfaktor. Og vi selger artig og angrepsvillig fotball, sier hun – og opplyser at klubbens billettinntekter er på rundt 30 millioner kroner i året.

Det er en sum andre klubber kan se langt etter.

FRIR TIL PUBLIKUM: Viking-trener Kjell Jonevret håper folk i Stavanger nå kjenner sin besøkelsestid. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

I tillegg til publikumssvikt sliter flere klubber fortsatt med trang økonomi. Viking ble nylig tilført 15-20 millioner i friske penger fra sine eiere, men situasjonen er ikke spesielt oppmuntrende: Klubben har store kuttplaner.

– Vi har drevet med underskudd før, men likviditeten har aldri vært så presset. Før hadde vi kontantene, men svidde dem dessverre av på spillerkjøp som ikke betalte seg, har nyvalgt styreleder i Viking AS Ole Rugland uttalt til Stavanger Aftenblad.

– Er det profiler man skriker mest etter?

– Jeg vet ikke. Det finnes jo en del profiler i alle lag, men mange gode spillere har forlatt klubbene. Sånn er det. Se på Stabæk og hva de hadde med Diomande og noen til i fjor. De var veldig, veldig gode – og nå har de dratt. Kanskje gjelder det også Viking, som mistet Berisha og De Lanlay, sier Jonevret.

– Vi mistet ni-ti spillere. Da får vi gi andre sjansen. Og kanskje er det positivt med ungdommer på sikt, legger han til.

Jonevret tror riktignok at «lokale unggutter=større interesse» er en slutning som er sterkt overdrevet.

– Selv om supportere helst vil se laget vinne, så prater man veldig mye om at så lenge man har unge og lokale spillere, så er det okay. Jeg vet ikke om jeg tror på det. Jeg tror de heller ser et lag som vinner.

– Publikum kommer først og fremst for artisteri, seirer og profiler?

– Ja, jeg tror det.Men der har vi trenere litt ulike syn. Jeg tror supporterne kommer når laget vinner. I Norge er det sånn. I Sverige er det mer en hype å gå på et arrangement, ha det kult – og synge. De har virkelig løftet publikumstallene i Sverige, mens i Norge er vi kanskje litt bortskjemte med at det har vært mange gode profiler.

Hør mysteriet rundt Jørn Andersens Nord-Korea-jobb, hvordan Norges EM-tropp burde sett ut og hva i all verden hockeygutta mener med «naken i slottet» og lignende i vår nye podcast under:

Mer om

 1. Norsk fotball
 2. Viking FK
 3. Stabæk Fotball

Flere artikler

 1. Publikumskrise i Viking: 4 av 10 sesongkort ikke brukt i går

 2. Asante stoppet på 841 målløse minutter: – Jeg visste at min tid ville komme

 3. Flere klubber på trenerjakt –
  her er noen gode kandidater

 4. Steen Jensens oppgjør med «suverene» RBK: – De har hatt kjempeflyt

 5. Jonevret angriper NFF etter utsettelse av RBK-kampen

Fra andre aviser

 1. Jonevret: - Nei, vi bommet ikke med taktikken

  Aftenposten
 2. Rosenborg-kampen viste hvor langt bak Viking er

  Aftenposten
 3. Slik skal Viking slå Brann

  Aftenposten
 4. Jonevret: - Ambisjonene må ned

  Aftenposten
 5. RBK-treneren: - Uten Viking ville jeg fortsatt solgt biler på Lillestrøm

  Aftenposten
 6. Jonevret mener Viking kan være stolt over sesongen hvis de slår VIF

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no