UTRØSTELIG: Slik føles det å tape en EM-finale på hjemmebane. Blaise Matuidi gråt og gråt med sølvmedaljen rundt halsen. Foto: Carl Recine Reuters

Franske tårer etter finaletapet: – Det finnes ingen ord

(Portugal – Frankrike 1-0 eeo) Frankrike-trener Didier Deschamps (47) og hans spillere var svært skuffet etter tapet mot Portugal i EM-finalen.

Publisert:

Det franske landslaget hadde vunnet de to siste mesterskapene der de var vertsnasjon: 1984-EM med Michel Platini og 1998-VM med Zinédine Zidane. Den tredje gangen skulle det gå galt for «Les Bleus», som var tre centimetere unna seieren på overtid av ordinær tid da André-Pierre Gignac traff innsiden av stolpen.

– Det er forferdelig. Det er et mareritt. Vi kommer til å få en drittferie, sier Gignac, som lå gråtende på bakken og nektet å røre seg etter kampen, til Eurosport.

KNUST: André-Pierre Gignac lå på bakken og gråt etter finaletapet. Foto: Petr David Josek AP

Bakgrunn: Éder sikret Portugal EM-gull med kanonskudd

– Vi gikk glipp av en unik mulighet til å vinne et EM på hjemmebane. Det finnes ingen ord, skuffelsen er der, den er enorm, og det kommer til å ta tid å komme seg over dette. Vi har vunnet sammen, lidd sammen, og i dag tapte vi sammen. Vi er klare over at vi fikk folket til å drømme, det ville vært fantastisk å gi dem dette trofeet på hjemmebane, men dessverre er det ikke tilfelle, sier landslagssjef Didier Deschamps til franske M6.

Den franske landslagstreneren fortsetter i jobben til tross for finaletapet.

– Ja, jeg blir værende, det var planlagt slik. Jeg skal ikke tenke på meg selv. Jeg trenger tid til å fordøye dette, akkurat som spillerne. Og så skal vi ta fatt i det som venter om to år, sier Deschamps til L'Équipe.

Flesteparten av de franske spillerne ble stående, enten uttrykksløse eller med tårer i øynene, da dommeren blåste av finalen på Stade de France. Antoine Griezmann, som hadde reddet franskmennene flere ganger helt til finalen, klarte ikke å skjule sin skuffelse da han møtte fransk TV.

SÅ NÆR: Antoine Griezmann tapte EM-finalen etter å ha tapt Champions League-finalen i mai. Han klarte ikke å holde tårene inne etter kampen. Foto: Michael Sohn AP

– Vi må komme oss så fort som mulig og forberede VM-kvaliken. Dette var ikke vår kveld, vi hadde ikke flaksen med oss. Jeg er stolt av gruppen og veien til finalen selv om vi ikke vant til slutt. Personlig er det min andre tapte finale på en måned, det er noe dritt. Jeg kommer sterkere tilbake. Dette kan bare hjelpe meg, sier Griezmann, som ender som EM-toppscorer med seks mål.

Det er nok mager trøst etter at han ble den andre spilleren i historien som taper Champions League- og EM-finalen i samme sesong, etter Michael Ballack i 2008 (Chelsea og Tyskland).

VG-børsen: Sjekk hvem som ble banens beste

Portugal vant kampen, men VG kåret Frankrikes Moussa Sissoko til banens beste spiller. Newcastle-stjernen var et konstant uromoment med sine sugende raid, men det holdt ikke til seier.

– Det er mye skuffelse og tristhet i garderoben, for vi gjorde en veldig god kamp, skapte en del sjanser og viste positive ting i spillet. Sånn er fotballen, man kan spille bra og tape. Vi må fordøye denne enorme skuffelsen. Vi ville virkelig vinne dette mesterskapet, men dessverre klarte vi det ikke, sier Sissoko til M6.

Møll-invasjon: Arrangørtabbe vekket oppsikt under EM-finalen

Hugo Lloris sier til L'Équipe at de «har gjort mange franskmenn stolte gjennom turneringen», og oppfordrer sine lagkamerater til å holde hodet hevet. Men han er naturligvis langt nede etter tapet på ekstraomganger.

– Vi treffer stolpen i det 92. minutt, men sånn er fotballen, noen ganger er den grusom. Det er viktig å fordøye dette, men nå er følelsene fylt med mye tristhet. Sånn er det, sier Frankrike-kapteinen, som gratulerer Portugal med seieren:

– Selv om de ikke spilt spesielt god fotball, skal de ha skryt for at de var mentalt sterke gjennom hele turneringen. De viste sterke ressurser.

Publisert:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder