VAKKER SLUTT: Bastian Schweinsteiger har vært en bærebjelke i Joachim Löws landslag i ti år. Etter 121 landskamper er det over. Foto: REUTERS

Kommentar

Dette krever Löw av Tyskland på Ullevaal

Det handlet lite om Norge, mest om Bastian Schweinsteiger (32), da et svært B-preget tysk lag slo Finland 2-0 i Mönchengladbach.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det føltes ikke akkurat som en generalprøve.

Det føltes ikke som om tyskerne hadde behov for å finsikte formen foran VM-kvalstarten på Ullevaal.

FØLELSESLADET: Det var umulig for Bastian Schweinsteiger å holde tårene tilbake da han ble hyllet foran kampen. Foto: AFP

Det føles som om tyskerne har ro på det som skal skje på søndag.

Derfor var det mest stolte tårer og store smil da 30.000 på Borussia Park hyllet en følesesladet «Schweini» i hans 121. og siste landskamp. Etter 66 minutter og jubel for hver eneste pasning var det over for en av tysk landslagsfotballs største, med minst semifinale i seks mesterskap på rad.

Nå vil landslagssjef Joachim Löw videre. Nå vil han se nye ting av spillerne sine.

Löw var en frustrert mann etter semifinaletapet for Frankrike i juli. Tyskland dominerte banespillet i lange perioder, som i de fleste EM-kampene, men slet forferdelig med uttellingen, som i flere av EM-kampene.

Les også: Reagerer på fransk kosttilskudd

Derfor har landslagssjefen hatt to hovedpunkter på taktikktavlen foran møtet med Norge, «zwei zentrale Themen», to sentrale temaer: Bedre utnyttelse av det spillemessige overtaket, skape flere sjanser – og ikke minst; snu om kjappere når ballen vinnes, angripe raskere i lengderetningen. Löw mener ballen har gått for mye på tvers.

Det var vel ikke fullklaff på noen av de to punktene mot Finland, men det ble også ganske trangt, fordi finnene ble spilt veldig lave. Slik vil det nok se ut på Ullevaal på søndag også.

Likevel: Dette var ikke de samme spillerne som skal møte Norge. Löw så ikke ut til å føle noe stort behov for en gjennomkjøring, akkurat nå virker han mer opptatt av dyrke frem den nye generasjonen. Han har allerede varslet at mange av de unge vil få sjansen i neste sommers prøve-VM.

Hoffenheims Niklas Süle (20) debuterte på stopperplass, mens Leverkusen-trioen Karim Bellarabi (26), Julian Brandt (20) og Kevin Volland (24) og Schalkes Max Meyer (20) fikk sjansen fremover på banen – og særlig Meyer var god. Han skled inn det første målet, etter at Volland vakkert hadde sluppet innlegget fra Götze videre.

Se også kommentaren: Derfor er Ronaldo «untouchable»

Götze hadde ellers en ny frustrerende kveld; han misbrukte to enorme muligheter, av typen sjanser Joachim Löw er opptatt av at tyskerne sette.

Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball.

På benken satt keeper Manuel Neuer, Thomas Müller, Toni Kroos, Mesut Özil, Benedikt Höwedes, Sami Khedira, Mats Hummels og det ble meldt at Julian Draxler var plaget med influensa.

De aller fleste av dem ble sittende gjennom hele kampen. Özil fikk en halvtime og sto bak 2-0 (selvmål), mens Müller slapp innpå i sluttminuttene, med bindet rundt armen. Kanskje som et tegn på at han overtar som kaptein etter Schweinsteiger, selv om Löw ikke ville offentliggjøre sitt valg onsdag kveld.

Les også: Den usannsynlige helten

Tyskland hadde en uvanlig svak start på EM-kvalifiseringen for to år siden, med fire poeng på de tre første kampene. Da var det ikke så farlig, siden veien til EM var så bred. Den er trangere denne gangen, og tyskerne vil garantert unngå å havne litt bakpå igjen.

De fleste av de store vil være tilbake i startoppstillingen på Ullevaal. Hva kan da Norge håpe på?

Trolig ingenting.

Det er selvsagt mulig å drømme om et mirakelpoeng, at tyskerne misbruker en haug med sjanser igjen.

Men det er nesten umulig å se for seg noe annet enn en borteseier.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder