HER HAR HUN AVGJORT: Lene Mykjåland jubler for en uhyre viktig scoring for LSK Kvinner onsdag kveld - i Sveits. Foto: EQ Imaages/Digitalsport ,

Mykjåland-mål avgjorde: - Dødsdeilig

Reddet LSK Kvinner i Champions Leage

Trosset store smerter i foten mot FC Zürich

(FC ZÜRICH-LSK KVINNER 1-1 e.e.o, 1-2 sammenlagt) Først reddet keeper Gudbjörg Gunnarsdottir ekstraomganger for LSK Kvinner i Champions League. Så sendte Lene Mykjåland (28) laget til åttedelsfinale.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hun ble stusset fri snaut ti minutter ut i første ekstraomgang i Sveits onsdag kveld. Og alene med keeper var 28-åringen iskald:

Mykjåland, som har vært skadeplaget i lang tid, sendte ballen behersket i lengste hjørnet - og jublet for det som senere skulle vise seg å være et helt avgjørende mål på bortebane i Champions League.

For idet 28-åringen scoret, var FC Zürich avhengig av to scoringer for å gå videre. Det var de ikke i nærheten av å makte.

– Det føltes ut som et minutt fra jeg skjøt til ballen lå i mål. Jeg var veldig, veldig redd for at det skulle bli stang-ut. Men heldigvis spinte ballen inn. Dette var dødsdeilig, sier Mykjåland til VG.

Norges suverent beste kvinnelag fulgte opp 1-0 på hjemmebane med 1-1 på bortebane. Dermed er avansementet fra 16-delsfinalen i Champions League et faktum - selv uten utestengte Isabell Herlovsen (27) på banen.

Mykjåland har slitt med en støtskade under foten i lengre tid. Overfor VG bekrefter 28-åringen at hun spilte med smerter mot FC Zürich onsdag:

– Foten er ikke bra. Det er veldig kjipt, og jeg må få fikset det på en eller annen måte. Det er snakk om en betennelse, og da blir man ikke bedre av å spille. Jeg må ta en prat med det medisinske apparatet igjen. Både kortisonsprøyte og annen type behandling er aktuelt, sier hun.

– Hvor mye har du trent før denne kampen?

– Jeg trente i går. Før det har det bare vært altnerativt. Jeg har knapt spilt fotball på tre uker.

Tøff motstand

For to år siden røk LSK Kvinner ut i første runde. I fjor gjorde Stabæk det samme. Men nå er altså lista lagt høyere.

SCORET TO: Ada Hegerberg for Lyon. Her er hun i Oslo ved en tidligere anledning. Foto: Frode Hansen , VG

– Nå vil vi videre til kvartfinale. Det ligger mange store ulver, som Lyon, i den gruppa vi kan trekke lag fra. På papiret blir det kjempetøft, men jeg tror vi kan klare et nytt avansement, sier Mykjåland til VG.

VG LIVE: Vi fulgte kampen direkte. Les referat.

At hun - og LSK - nå er klare for åttedelsfinale bør imidlertid romerikingene takke sin egen målvakt for. Tre minutter på overtid hostet Gudbjörg Gunnarsdottir opp en helt avgjørende redning da Fabienne Humm kom seg helt fri.

Hadde Zürich spilleren scoret der, hadde det vært «game over» for LSKs del.

Sjansesløsing etter pause

Alt var likevel ikke prikkfritt. LSK kunne - og burde - scoret flere mål.

– Vi er altfor innefektive. Å bomme så mye som vi gjorde i dag, holder ikke på dette nivået, sier også Lene Mykjåland.

Etter en jevnspilt førsteomgang, der de norske jentene avsluttet klart best – så kom man til flere gedigne muligheter etter pause:
## Først vendte Marte Berget vekk en spiller og skjøt stolpe-ut fra 18 meters hold.

## Deretter hamret Emilie Haavi ballen i nettveggen fra upresset hold inne i straffeboksen til Zürich.

## Og så, den største sjansen av dem alle: Mimmi Löfwenius var plutselig helt alene med keeper. Avslutningen ble imidlertid av det puslete slaget.

Likevel var de norske kvinnene altså på vei mot avansement. Helt til de ble straffe knallhardt for sjansesløsingen med bare tre minutter igjen av ordinær spilletid. Da fikk Zürich slått et lavt innlegg foran mål.

Der ventet Fabienne Humm (28) og bredsiden ballen enkelt i mål fra tre meter.

At det gikk mot ekstraomganger var selvsagt skuffende sett med norske fotballøyne. Det hele endte likevel godt for laget som skal ut i cupfinale senere i høst, ligger an til seriegull - og nå kan forberede seg på åttedelsfinale i Champions League.

Les også: Rettferdig? LSK taper på å spille i CL.

Flere norske scoringer

FC Zürich var et lag LSK mente burde være overkommelig på forhånd. Nå venter trolig langt tøffere motstand i en åttedelsfinale.

For lag som Wolfsburg og Lyon er blant dem som også tok seg videre i Champions League onsdag kveld.

For Wolfsburg scoret Caroline Graham Hansen to ganger i firemålsseieren over serbiske Spartak Subotica. Lyon vant på sin side 3-0 - og 9-0 sammenlagt, etter to scoringer av innbytter Ada Hegerberg.

Liverpool, med norske Ingrid Ryland og Line Smørsgard, ble slått ut mot Brescia, mens Bayern München, med Nora Holstad Berge i stallen, røk mot Twente.

PS! Turneringsformatet til Champions League på kvinnesiden er som Serievinnercupen var i gamle dager: Med dobbeltoppgjør og utslagsrunder, ikke gruppespill. Finalen spilles 26. mai i Reggio Emilia i Nord-Italia.

Neste runde i Champions League spilles 11. og 12. november. Returkampene går 18. og 19. november.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder