DÅRLIG START: Vålerenga og trener Kjetil Rekdal har kommet skjevt ut av hoppkanten så langt i år. Så langt står de med null poeng. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Bengt Eriksen om Vålerenga: Dårlig fotball og et grått lag å se på

– Null poeng sier seg selv. Det er ikke bra nok, erkjenner Rekdal

Kjetil Rekdal har gjort ekstremt mange endringer i stallen siden comebacket i Vålerenga, uten å løfte klubben til gamle høyder. Nå har laget åpnet med to tap for første gang på 20 år.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er en forklaring når du bytter ut så mye folk. Så er spørsmålet hvorfor i all verden har de byttet ut så mange, du får ikke noe slagkraftig fotballag av å holde på sånn, sier fotballekspert i Max, Bengt Eriksen, dagen etter Sogndal slo Vålerenga.

– Jeg vet at det er noen ting de har måtte gjøre på grunn av økonomi, men det trøbler klubber som har tatt noen steg fremover med også. Jeg tror det hadde vært lurt å anerkjenne på Valle Hovin at de sliter med å bygge et lag, fortsetter Eriksen.

Ifølge Aftenposten har Rekdal gjort 93 endringer i stallen siden han tok over hovedstadslaget før 2013-sesongen. Klubben har kvittet seg med 71 spillere siden åttendeplassen i 2012. Rekdals tre sesonger har endt med ellevte-, sjette- og syvendeplass. Etter 180 minutter av årets Tippeliga har Enga fortsatt til gode å ta poeng og score mål.

Rekdal om eget lag: – Pinlig svakt

– Motivasjonen min for å løfte Vålerenga til toppen av norsk fotball igjen, der klubben hører hjemme, er enorm, sa Rekdal i en pressemelding da han ble klar for Vålerenga 8. mars 2013.

Han trente Vålerenga til seriesølv i 2004 og gull i 2005, før han ga seg året etter.

– Jeg føler vel egentlig ikke at vi nærmer oss et nytt gullag ennå. Vi har vært gjennom enorme nedskjæringer, og vi må være tålmodige. Det er lag rundt oss på tabellen som har betraktelig større ressurser, et annet lønnsnivå og større bredde i stallene sine når det gjelder kvalitet på sine beste spillere, sa Rekdal til Aftenposten før seriestart.

TV 2-sjef om Rekdal: – Så lavt trodde jeg ikke han ville synke

– Grått lag

Eriksen har sett seg lei av at Vålerenga klager på trange økonomiske rammer.

– Jeg tror de skal slutte å innbille seg at de har større problemer enn andre fordi de sliter med å bli bedre til å spille fotball. Det har skjedd før at lag står uten poeng etter to kamper. Mitt hovedpoeng er at de spiller dårlig fotball og det er et grått lag å se på. Etter fire år så begynner unnskyldningene å bli litt brukt opp, sier Eriksen.

Fikk du med deg denne? Her er spillernes Tippeliga-dom

Blant dem Vålerenga har hentet inn de siste sesongene er profilerte navn med landskamper som Mohammed Abdellaoue, Kjetil Wæhler, Jan Gunnar Solli, Daniel Braaten og Daniel Fredheim Holm.

Morten Langli om Tippeliga-nivået: – Aldri sett enn dårligere start

– Hovedstaden skal ha topplag

Fotballekspert Ivar Hoff understreker at det er 28 kamper igjen av sesongen, men forstår ikke at Oslo ikke har at topplag i fotball. Sist Vålerenga tok medalje var i 2010.

Les også: Riise sammenlignet seg med Northug

– En hovedstad har et lag i toppen mer eller mindre i hele Europa. Du finner sikkert en hovedstad som ikke har det, men en hovedstad skal til enhver tid ha et topplag som tar medaljer. Det er ressurser, publikum og sponsorer nok, men det jobbes for dårlig, sier Hoff, som mener også at Brann i Bergen, Viking i Stavanger og Start i Kristiansand får altfor lite ut av potensialet.

Neste oppgave for Vålerenga er Rosenborg 2. mars etter landslagspausen. Før det skal Vålerenga spille treningskamp mot Raufoss.

– Er det litt futt i Vålerenga-gjengen så ser de på Rosenborg som en utfordring de strammer seg opp til og viser seg frem på en helt annen side, sier Bengt Eriksen.

Steffen Iversen: - Riise blir Tippeligaens største profil

Rekdal: – Ikke bra nok

Hovedpersonen selv legger ikke skjul på at han er misfornøyd med poengfangsten de to første kampene.

– Null poeng sier seg selv. Det er ikke bra nok. Og prestasjonen søndag var i hvert fall ikke god nok. Nå er alt fokus på å fikse utfordringene våre frem mot Rosenborg-kampen, sier Rekdal til VG.

Slik gikk tidenes tidligste serieåpning: Hver fjerde tilskuer «forsvant»

– Hva er deres største utfordringer?

DEN GANG DA: Slik så det ut i Oslo da Vålerenga og Kjetil Rekdal feiret seriegull i 2005. Foto: Morten Holm, NTB scanpix

– Vi må få større presisjon i spillet og få bort stresset. I tillegg må vi bli farligere og skape flere målsjanser. Vi brukte mye tid på det i vinter, men i går så vi ingenting av det.

Sett denne? Eggen slakter Høgmos serieendring-utspill

– Hvordan skal dere gjøre det?

– Vi går gjennom kampene og finner ut av hvordan ting gikk som de gikk. Og så må vi legge disse kampene bak oss, for det som har skjedd, har skjedd. Nå er det RBK som gjelder, og noe vi må bruke til vår fordel er at vi er de eneste som tror at vi kan vinne. Resten av Fotball-Norge tror Rosenborg vinner, og ja, de er et godt lag, men de er ikke umulige å slå, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder