Lokalavis: Jarstein starter mot Tyskland

KJEMPER OM ÉN PLASS: Ørjan Håskjold Nyland er Norges førstevalg, men bak han står Rune Almenning Jarstein (t.h.) og Sten Grytebust klar til å ta over tronen. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Tallenes tale: Hvem er best av Nyland og Jarstein?

SANDVIKA (VG) Nok en gang er det uro rundt Norges landslagskeepere. Kan VGs tall gi svaret på hvem som bør stå mot Tyskland?

Artikkelen er over tre år gammel

Ørjan Håskjold Nyland (25) eller Rune Almenning Jarstein (31)? Det er spørsmålet.

Nyland: Høgmos førstevalg. Bare 13 baklengs på 12 kvalikmatcher siden 2014. 28 redninger. Redningsprosent: 68,3. Men: Ble satt på «tiltalebenken» og «dømt» for baklengsmålet da Norge tapte 0-1 i EM-playoff mot Ungarn på Ullevaal i fjor – selv om han ikke ville innrømme tabbeskyld.

Jarstein: Den erfarne.11 baklengs på ni kvalikkamper siste fire år. 18 redninger. Redningsprosent: 62,1. Men: Huskes fortsatt for temperamentet og sine tidligere feil.

Avis: Jarstein starter kampen

Nå står begge fast i Bundesliga. Jarstein for Hertha Berlin. Nyland for Ingolstadt, men NRKs ekspert Tom Nordlie vil vrake Nyland som Norges førstevalg etter «erroren» mot Hviterussland.

Nå hersker det usikkerhet rundt hvem Per-Mathis Høgmo velger mot Tyskland søndag kveld. Telemarksavisa mener å vite at deres lokale keeperhelt, Rune Jarstein, starter den viktige kampen.

VG har uansett studert de to keepernes prestasjoner på klubb- og landslag siden 2012 – da Opta begynte å kartlegge keeperstatistikk i Norge.

VG+: Skulle til Chelsea, endte i Ålgård

– Mye mer voksen

Jarstein har bedre redningsprosent enn Nyland både i Tippeligaen (for Viking) og i Bundesliga, men kvalifiseringskamper for Norge er Nylands trumfkort. I privatlandskamper er det Jarstein som kommer best ut.

– Jeg er nok mer klar enn jeg noensinne har vært. Jeg har fått nesten en hel sesong i Bundesliga hvor vi møter gode lag. Jeg har utviklet meg veldig, og har kjent på det høye nivået, sier Jarstein.

– Du fikk tidlig merkelappen «Norges neste landslagskeeper». Burde du hatt mer erfaring før du slapp til?

– Egentlig ikke. Er du god nok, så er du gammel nok. De mente kanskje at jeg var god nok, og jeg føler at jeg har gjort mange gode landskamper. Selvfølgelig har jeg hatt landskamper som er under pari jeg også. Man får sjansen og vokser på det, svarer Skien-gutten.

Han var 23 år da han debuterte for Norge.

– Jeg synes ikke det er feil å gi unge keepere sjansen. Jeg følte meg klar, men det er klart at jeg er mye mer voksen og forberedt nå, legger han til.

Les også: Dropper Høgmos drømmeprosjekt

Jarstein i hardt vær

Norges landslagskeeper har stadig kommet i hardt vær, egentlig helt siden solskinnsperioden med Erik Thorstvedt og Frode Grodås på 90-tallet.

Det vet Jarstein alt om. Han fikk på et tidspunkt nok av kritikken. Et omdiskutert Jarstein-baklengsmål mot Slovenia i VM-kvaliken i september 2012 ble fulgt opp med et knust headset etter et TV 2-intervju – og trusler moten fotograf dagen etter.

I forkant hadde Jarstein dummet seg ut to ganger i en privatlandskamp mot Hellas, og midlertidig mistet keeperplassen til Espen Bugge Pettersen. Men også Bugge Pettersen feilet, i kvalikkampen mot Island.

– Det er alltid diskusjoner, men det er ikke så mye å tenke på. Jeg er på samling, koser meg, trener godt og har selvfølgelig lyst å spille, sier Jarstein.

– Slik har det alltid vært. Man er nødt til å prestere uansett posisjon, og jeg føler at jeg har gjort det. Jeg synes personlig at jeg gjorde en god EM-kvalik med gode resultat og seks «clean sheets» på ti kamper, sier konkurrent Ørjan Nyland om den utsatte keeperplassen.

VG-kommentator om manglende resultatmål: – Totalt feil

Redningsprosent forteller noe, men selvfølgelig ikke alt. Den sier lite om antall tabber eller andre viktige sider ved keeperspillet – som feltarbeid, evnen til å lese spillet og kommunikasjon med eget forsvar.

En keeper på et svakere lag har naturligvis mer å gjøre enn en keeper på et topplag, men sistnevnte må ha evnen til å være maksimalt skjerpet når det skjer noe.

På sine siste 60 kamper som Viking-keeper slapp Jarstein inn 72 mål – 1,2 mål per kamp. I Molde fikk Nyland 61 nedturer på 61 kamper, altså bare ett baklengsmål i snitt. Det er et imponerende tall, men han hadde likevel en dårligere redningsprosent enn Jarstein.

For de som mener at redningsprosent ikke betyr noe, kan det være greit å se hvem som har høyest redningsprosent i de fem store ligaene (2012-2016): Jan Oblak (Atlético Madrid), Manuel Neuer (Bayern München) og Gianluigi Buffon (Juventus) – alle med en redningsprosent på rundt 80.

PS! En del av Jarsteins privatlandskamper fra sesongen 2012/13 finnes det dessverre ikke tall på.

PS 2 ! Keeperne møtes faktisk i kamp neste helg når Hertha Berlin og Ingolstadt barker sammen i den tyske ligaen.

STATISTIKK: VGs Geir Juva har sett på statistikken til Norges keepere. Her er utfallet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder