UVIRKELIG! De islandske spillerne feirer 2-1-målet. Aron Gunnarsson kommer løpende mot Sightorsson, Johan Gudmundsson, Kari Arnason og Jon Dadi Bödvarsson. Foto: REUTERS

Kommentar

VG-rapport fra Nice: Århundrets vakreste fotballsagn

NICE (VG) (England – Island 1-2) Det er nesten som om man må skrive resultatet én gang til for å tro på dette er sant. Men det «islenska undrið» ER det.

De engelske spillerne synker sammen, mens hele det islandske laget stormer ned mot sine supportere, bortsett fra landslagssjef Lars Lagerbäck som tusler rolig bortover, men snur halvveis.

Han vil liksom ikke ta æren. Dette er spillernes triumf.

Bakgrunn: Mirakuløse Island slo ut England av EM

Plutselig hysjer kaptein Aron Gunnarsson på alle sammen, før alle taktfast begynner å klappe og synge. Så er Gylfi Sigurdsson er borte og kysser kjæresten og Kari Arnason har jo sagt at han kjenner igjen de fleste av de som er på tribunen, og sammen synger de på Magnus Thor Sigmundssons nasjonalhymne «Island er land thitt».

NÅ: England-sjefen trekker seg

Det er århundrets vakreste fotballsagn og det har altså enda flere kapitler. At den vesle øya langt uti havet skal få til dette er bare så ufattelig herlig, og uhøytideligheten og den jordnære måten å være på gjør det ikke mindre fint.

Nå skal islendingene ta Paris og Frankrike. De engelske spillerne bør dra på ferie, så kan de komme tilbake om et par måneder å bli bejublet av en Premier League-gal verden igjen.

«Complete horror», var ordene Englands største fotballjournalist-stjerne Henry Winter brukte om det som kom til å skje i hjemlandet dersom England skulle tape for Island.

Det trenger ingen oversettelse.

The Times-journalisten kom med masse «huff-lyder», smilte og visste nesten ikke hva han skulle si. Det virket som om han var hundre prosent oppriktig da han sa at han ikke engang orket å se det for seg.

Engelske fans: – Send de på første ferje hjemover!

I FRANKRIKE: Trond Johannessen.

De engelske journalistene hadde allerede skrevet Hodgson-nekrologene. Det handlet bare om når de skulle publiseres. Omtalen hadde blitt helt grei dersom det hadde stoppet i en kvartfinale.

Nå ender han i engelsk fotballs skrekk-kammer, sammen med Graham «Turnip» Taylor, han som tapte for Norge i 1993.

Riktignok ble det kvartfinale i EM i 2012, da Hodgson var en hasteansettelse etter at Fabio Capello gikk av. Men sist i en gruppe som inneholdt Costa Rica i VM og ut mot Island i EM, verre kan det nesten ikke bli.

Henry Winter mener dette er det verste engelske tapet noen gang, og han har brukbar kontroll, for i neste setning slo han fast at dette er Englands 959. landskamp siden starten på 1800-tallet.

Han dro hendene gjennom håret, han pustet tungt, smilte og visste nesten ikke hva han skulle si det. Det virket faktisk genuint som om han ikke orket å se for seg at det kunne skje.

Men det var lettelse i den engelske leiren allerede etter tre minutter. Raheem Sterling løp inn i keeper Hannes Halldorsson og fikk sin straffe, Wayne Rooney scoret og Island var ferdig.

8-delsfinale ble rett og slett for mye for dem, tenkte nok omtrent alle. Bortsett fra 11 islendinger. Rett i angrep.

– Ingen vil betale for å se innkast, sa Nils Arne Eggen, men akkurat dette innkastet hadde mange islendinger betalt titusener for å få oppleve: Gunnarsson-kast, Arnason-nikk og Sigurdsson i mål. Én, to, tre. Enkelt. Islandsk.

Nå var det moro igjen, men fremdeles mest sjarmerende, for det handlet jo om når England skulle ta kontrollen.

Isteden tok Kolbeinn Sightorsson kontrollen, dro med seg ballen inn i 16-meteren og scoret under en svak Joe Hart.

Kampen gikk fra sjarm til sjokk.

England hadde 70 minutter på seg, men skapte nesten ingenting. Island lå der på sine to stramme firerlinjer, drepte det meste av rom og England var fullstendig fantasiløse. Det hjalp ikke engang med Jamie Vardy inn en halvtime før slutt. Selv Leicester-spissens eventyr var over.

Det islandske fortsetter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder