Yngve Hallén til VG: - Ikke presset til å gi meg som fotballpresident

Yngve Hallén (47) sier til VG at FIFA-bråket ikke har påvirket hans beslutning om å gi seg som fotball-president.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tvert imot mener han at Norges og Nordens mulighet til å påvirke det internasjonale fotballforbundet var noe som nesten fikk ham til å snu og likevel gå for en ny periode som fotballpresident.

Det var under årsmøte i Sogn og Fjordane fotballkrins lørdag at Sogndal-karen kom med nyheten om at han likevel ikke vil gå for gjenvalg som president i Norges Fotballforbund.

Derfor fortalte han at eldstegutten Brage var den som fikk ham til å ombestemme seg.

Lørdag ettermiddag får VG noen minutter med fotballpresidenten i en pause i tingforhandlingene:

– Har du følt deg presset til å trekke deg?

– Nei, overhodet ikke!

Satser ikke mot internasjonal karriere

– Har bråket i UEFA og FIFA påvirket din avgjørelse om å slutte?

– Nei, tvert imot. Da jeg mandag satt sammen med mine nordiske kolleger i København og vi vurderte valget på ny FIFA-president, var det like før jeg snudde og sa at jeg ville være med videre.

– Hvorfor?

– På grunn av den rollen som jeg ser Norge og Norden kan spille. Jeg tror den er viktig.

– Har du snudd kappen etter vinden i bråket rundt FIFA og UEFA?

– Nei, aldri!

– Skal du selv satse på en internasjonal karriere nå?

– Nei, det skal jeg ikke. Jeg sitter i den etiske komiteen i FIFA og regner med å fortsette der. Jeg er valgt for en fireårsperiode og husker ikke hvor mange år jeg har igjen.

– UEFA-styret er ikke aktuelt?

– Nei!

– Mange stemmer i norsk fotball har kritisert deg for å sentralisere NFF for mye. Kommentar?

– Vi har hatt en god økonomi til å tilsette mange personer innen sport og fag og klubbutvikling. I min tid som president har vi tvert imot redusert på forvaltningen ellers. Jeg mener det har vært riktig satsing og riktige grep, selv om noen ser det som sentralisering. Vi har gjort dette for å styrke det sportslige ute i klubbene. Vi har også bevart de 18 fotballkretsene og jobbet for mer utvikling også der. Men jeg forstår at noen synes det er tungt at disse stillingene hovedsakelig er kommet sentralt.

Har møtt motbør

– Føler du at mye av kritikken rettet mot deg har vært urettferdig?

– Som leder skal du stå for det en stor organisasjon mener, og det er fint at det er takhøyde og diskusjon. Media har en utfordring med å nå gjennom nyhetsmuren, og av og til kan en føle at det blir unyansert. Det er nok også mange journalister enig med meg i.

– Hva er du mest stolt av det du har oppnådd som NFF-president?

– Det er mange ting, men først og fremst er jeg stolt over at vi har fått en god økonomi og god likviditet og sikret de verdiene vi har. Vi har bygd ut Ullevaal stadion. Det er et fundament for en solid økonomi, slik at vi slipper bekymringer pengemessig. Derfor har vi også kunne satse på aldersbestemte landslag.

– Men kvinnene ble slått ut av VM og gutta kom ikke en gang til EM-sluttspillet?

– Det var noen skuffelser i Canada og Budapest, at vi ikke nådde lengre. Men når vi trekker oss tilbake og ser det på litt avstand, så ser vi at det er en god utvikling. Jeg synes også det er kjekt å jobbe med bredden i norsk fotball. Det er så stor takknemlighet der.

– Hvordan?

– Her er det folk som står på og bidrar hver dag, og som er takknemlig fo rå bidra og takker for å få hjelp. Jeg er særlig fornøyd med å ha vært en del av det å sikre momsfritak på anlegg og øke tippenøkkelen.

Har tenkt på etterfølger

– Hva er du minst stolt over i din tid?

– Det er når vi ikke har greid å håndtere saker med enkeltpersoner i skvis. Det er synd når det ikke er bra i forhold til de verdiene vi skal stå for. Det har vært vondt, sier Yngve Hallén – og bedyrer at han må inn og høre videre på tingforhandlingene i Sogn og Fjordane Fotballkrins.

Han har tidligere tatt selvkritikk blant annet på behandlingen av Drillo da Per-Mathias Høgmo ble ansatt som landslagssjef.

– Hvem bør etterfølge deg som fotballpresident?

– Jeg har tenkt på det. Det skal jeg meddele valgkomiteen – om de spør. Ingen andre. Jeg skal ikke være en president som lusker i buskene.

– Bør den nye presidenten komme fra det nåværende styret?

– Det vil jeg ikke kommentere nå!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder