Bekymret for signaleffekten av Bamba-karantenen: – Bør gis tøffere straff

Kenneth Dokken (40) fikk syv kamper karantene for nedsparkingen av Johan Arneng i 2009. Den tidligere Odd-spilleren reagerer på signaleffekten ved at Daouda Bamba (24) kun fikk fire kamper for albueslaget mot Simen Wangberg (28).

– For å forebygge mener jeg det bør gis tøffere straffer for å vise de som kommer etter oss at slike ting blir slått hardt ned på, sier Dokken til VG.

Flere har reagert på at Daouda Bamba kun fikk fire kampers karantene for albueslaget mot Simen Wangberg på Brann Stadion søndag. Tromsø-stopperen måtte på sykehus og fikk konstatert en hjernerystelse etter hendelsen.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– Hva fikk Kenneth Dokken i sin tid? Syv kamper, ja. Det var brutalt, men jeg synes denne her er mye styggere, sier Mjøndalens Christian Gauseth i denne ukens episode av Eurosport-podcasten «Spillerrådet».

Dokken fikk syv kamper da han i cupsemifinalen mot Aalesund i 2009 sparket ned Johan Arneng:

– At denne situasjonen (Bamba) skulle gitt mer enn det, fra åtte kamper, er for meg helt åpenbart. Du må sette en standard. Sånn skal vi ikke ha det i norsk fotball, sier Mjøndalens kaptein.

Dokken selv mener det var helt korrekt at han fikk karantene i syv kamper.

– Samtidig så må jeg si at det ikke hadde hatt noen betydning for hvordan jeg opptrådte i etterkant om jeg hadde fått tre, fire, to eller åtte kamper, men dette handler om signalene som blir gitt med straffeutmålingen, sier Dokken, som nå er trener for Notodden i OBOS-ligaen.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen sa mandag til VG at han håpet på 10–15 kampers utestengelse for Brann-spissen.

I NFFs retningslinjer for disiplinærsaker i 2019 står det følgende om hva som gir grunnlag for karantene i tre til seks kamper:

«Gis ved grove forseelser som blant annet:

a) å sparke eller slå hvis spillet er avbrutt eller foregår et annet sted på banen
b) gjentatt grov munnbruk mot dommer
c) å sparke etter eller slå etter dommer
d) opptreden eller uttalelser som kan anses rasistiske eller diskriminerende
e) å nekte å oppgi navn eller andre opplysninger som dommer ber om
f) voldsom opptreden mot med- eller motspiller».

I Disiplinærutvalgets begrunnelse for Bambas karantene trekkes det frem at Kristiansunds Aliou Coly fikk karantene for en lignende hendelse mot Branns Taijo Teniste forrige sesong:

«Selv om foreliggende sak har likhetstrekk med den saken, finner disiplinærutvalget at Bamba har handlet med enda større grad av forsett enn Coly (...) De ovennevnte momentene tilsier at det må ilegges en strengere straff enn det gjorde i disiplinærsaken med Coly».

– Jeg vet ikke hvem som sitter og tar de valgene der, men grunnlaget er vel at de la listen i fjor da de ga Coly tre kamper når han burde hatt ti. Derfor tror jeg de gir så lite som fire kamper nå. Det er en stor skandale at de bare gir så få kamper og gjør du det der på gaten, så kan du havne i fengsel, sier Michael Karlsen i Spillerrådet-episoden.

– Det blir litt for enkelt at vi som spillere og trenere skal legge skylden over på dem som gir straff for det som har skjedd. Det er ansvarsfraskrivelse, sier Dokken.

– Vi må ta hovedansvaret når slike situasjoner oppstår på en fotballbane, men vi trenger en straffeutmåling som har en forebyggende effekt på dem som ser på og de som skal utøve sporten senere. Vi må vise at slike handlinger blir slått hardt ned på.

Leder av disiplinærutvalget, Eirik Lindstrøm, sier til VG at beslutningen om straffeutmåling vurderes ut fra NFFs retningslinjer og tidligere praksis.

– Det er naturlig for oss å forholde oss til praksis i nyere tilfeller, slik som Coly-saken i fjor. Når det gjelder Dokken-saken så er den betydelig eldre og det var også før min tid i utvalget, sier Lindstrøm til VG.

– Det er bare fint at mange har en mening om dette. Samtidig vil jeg si at å bli utestengt i fire kamper ikke er en bagatellmessig straff. Det er en utestengelse i omtrent fjorten prosent av sesongen.

Lindstrøm legger til at disiplinærtvalget har mulighet til å gi karantene opp til fem kamper. Dersom vurderingen er at straffen skal være høyere enn dette, må saken sendes videre til doms- og sanksjonsutvalget.

– Hvor grovt skal tilfellet være for at det skal bli gitt over seks kamper?

– Det er vanskelig å svare konkret på, men det vil da dreie seg om tilfeller hvor noen bevisst går inn for å skade en annen person og faktisk påfører betydelig skade, eller når noen går inn for å utøve vold mot en dommer, som har en særlig beskyttet posisjon på banen, sier Lindstrøm.

Kommunikasjonssjef i NFF Yngve Haavik skriver i en SMS til VG at NFFs administrasjon ikke går inn i enkeltsaker hvor uavhengige utvalg har fattet en beslutning.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder