Ibrahima Wadji med positiv dopingprøve: – Kom som et sjokk

FK Haugesund-spiller Ibrahima Wadji (24) har testet positivt på stoffet morfin.

Det bekrefter klubben i en pressemelding.

Det var etter eliteseriekampen hjemme mot Kristiansund 19. mai at Wadji testet positivt på en dopingkontroll i regi av Antidoping Norge.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Morfin står på dopinglisten og er klassifisert som narkotiske stoffer (dopinggruppe S7) som er forbudt i konkurranse. Det betyr at en positiv test utenfor konkurranse ikke ville blitt straffeforfulgt, men i senegaleserens tilfelle behandles altså saken som brudd på reglementet.

Wadji, som Rosenborg nylig har lagt inn bud på, er representert ved advokat Trond Jarle Bachmann. Ifølge advokaten tok 24-åringen medisin mot diaré i første halvdel av mai. Denne skal konen hans ha kjøpt i deres felles hjemland Senegal, og Wadji skal torsdag ha blitt kjent med at det inneholder morfin.

Spissen er tatt ut av både trening og kamp med Haugesund på ubestemt tid, opplyser styreleder Leiv Helge Kaldheim til VG. Han er klubbens toppscorer denne sesongen med fire mål i Eliteserien og ble kjøpt fra Molde for en million kroner i vinter etter et vellykket låneopphold til Haugesund i fjor høst (6 mål på 12 kamper).

– Det kom som et sjokk på oss. Gutten er dypt fortvilet over situasjonen han er havnet opp i. En situasjon som kom ut av intet og ingen har forventet, beskriver Kaldheim.

Senegaleserens advokat Trond Jarle Bachmann sier at han for øyeblikket ikke har mulighet til å uttale seg.

les også

Kilder til VG: RBK har lagt inn bud på Haugesund-spiss Wadji

– Det er vanskelig å uttale seg om alvorlighetsgraden, for skyldgrad er helt avgjørende på hva han kan få av sanksjon. Dette er et særskilt stoff som kun er forbudt i konkurranse, sier Britha Røkenes, avdelingsleder for kontroll og påtale i Antidoping Norge, til VG.

– Hvis han hadde blitt testet utenfor konkurranse, hadde han blitt tatt da?

– Da hadde det ikke vært et brudd.

– Er det mulig å si noe om hvor lang straff han kan få?

– Nei, det er dessverre ikke det. Skyld vil være helt avgjørende. Hvis du er uten skyld, skal du ikke ilegges noen annen sanksjon enn at du mister resultatet i den konkurransen det gjelder, men hvis det er gjort med forsett, kan straffen bli opp til fire år. Men det er mye mellom der.

– Vil det være noe fare for at Haugesund kan trekkes i poeng den kampen?

– De kan ikke trekkes i poeng, da må det være flere spillere som har testet positivt i samme kamp, sier Røkenes.

Hun forklarer at gangen videre er at spilleren selv velger om han ønsker en rask behandling av saken. I så fall blir det en forenklet behandling i påtalenemnden.

Deretter tar utøver stilling til om han ønsker å vedta den sanksjonen eller ikke. Dersom han gjør det, er saken ferdig fra Antidoping Norge og spillerens side. Dette går raskere enn en behandling i domsutvalget, som er den andre muligheten.

les også

«Den råskapen han får frem i enkelttilfeller, er han nok alene om i Eliteserien»

På spørsmål om Wadji har vært uforsiktig, svarer styreleder Kaldheim slik:

– Det har jeg ikke lyst å kommentere. Fra FKHs side tar vi selvsagt avstand fra situasjonen. Det er trist og leit, både for Wadji, Haugesund og fotballfamilien, svarer Kaldheim.

– Hvor dramatisk er dette sportslig for Haugesund?

– Det har vi ikke vurdert noe rundt foreløpig. Men det er ikke til å legge skjul på at det ikke vil være gunstig for oss å miste en spiller av Wadjis kaliber i det vi står overfor nå, sier Kaldheim om klubben som er videre til cupens fjerde runde, har fire Eliteserie-kamper den kommende måneden – og skal ut i Europa League-kvalifisering.

Kaldheim påpeker at det var Wadji selv – gjennom agenten – som opplyste om situasjonen.

Det norske nettstedet Dopinglist.com har registrert 13 saker der en utøver ble tatt med morfin i kroppen. Ingen av disse stammer fra perioden etter 2011. I to av tilfellene slapp utøveren straff, mens i andre tilfeller ble det gitt to års utestengelse. I ett tilfelle ble det også idømt en utestengelse i 30 måneder. 5 av 13 registrerte saker som gjelder morfin, er knyttet til kappgang.

FK Haugesund-trener Jostein Grindhaug har ikke besvart VGs henvendelser fredag formiddag.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Aalesund00000000
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
  • Champions League-kvalifisering

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder