LIVE-TABBER: Både Chris Kamara (f.v), Mini Jakobsen, Erik Thorstvedt og Harald Bredeli har gjort sine tabber på direktesendt TV. Foto: Youtube/TV2/VG Nett montasje

Sportskommentatorer: - Her er våre verste tabber

Thorstvedt, Mini og Bredeli: - Ja, det er pinlig

LEEDS (VG Nett) Chris Kamara har blitt kjent verden over for sine tabber som sportskommentator, og er sikker på én ting: Det vil komme flere.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Av Lillian Holden og Ingunn Opsal

- Noen ganger tenker jeg bare: For en idiot jeg er. Men det at jeg tabber meg ut er jo ikke akkurat noe jeg har planlagt å gjøre, sier Sky Sports-reporter Chris Kamara til VG Nett.

Gikk glipp av rødt kort

Med godt over to millioner visninger det siste halvåret ligger Chris Kamaras siste sportstabbe høyt på YouTube-listene. Den populære feilen på direktesendt TV hendte i april i år, da Kamara var kommentator på en kamp mellom Portsmouth og Blackburn. Da studio valgte å sette over til ham på stadion, var det for å få en forklaring på hvorfor Portsmouth-spiller Anthony Vanden Borre hadde fått rødt kort.

- Jeg aner ikke, Jeff, var Kamaras svar til programleder Jeff Stelling. Reporteren hadde rett og slett ikke fått med seg at Vanden Borre var blitt sendt av banen av dommer Steve Bennett.

- Jeg skjønte vel ikke helt hvor ille den tabben var før lenge etter sending. Da fikk jeg nemlig telefoner fra presse over hele verden, og gjorde intervjuer i mange land, sier Kamara til VG Nett.

Youtube: Se Kamaras miss her!

TABBEREPORTER: Sky Sports-kommentator Chris Kamara har blitt vant til å gjøre feil på direkten. Foto: Camera Press

- Så jo at han gikk av banen

Slik forklarer Kamara en av årets tabber på direktesendt sport.
- Jeg fikk beskjed om at det var min tur til å gå på lufta, men studio gikk til en annen stadion. Dette gjentok seg fire ganger før det endelig var min tur til å komme med en oppsummering. I løpet av denne tiden hadde jeg gått til et hjørne av stadion, for å stå under tak. Det regnet voldsomt den dagen, sier Kamara.

Mens han vandret bort til hjørnet sitt, fikk ikke Sky Sports-reporteren med seg at dommeren holdt opp det røde for Vanden Borre.

- Jeg kikket meg over skulderen og så at han gikk av banen, og jeg hørte ingen som reagerte på dette, verken spillerne på banen, publikum eller de andre reporterne rundt meg. Så da programlederen spurte meg, trodde jeg han bare spøkte - det har han nemlig gjort et par ganger tidligere - men denne gangen hørtes han så seriøs ut, sier Kamara, som likevel ikke klarte å koble det røde kortet med det faktum at Vanden Borre hadde gått av banen.

- Jeg fikk beskjed av sjefen etter sending om å konsentrere meg mer om kampene, smiler han.

Trøbbel med mye

Denne episoden er bare den siste i en rekke av tabber Chris Kamara har blitt kjent for gjennom sin Sky Sports-karriere. Han har også hatt store problemer med uttale av spillernavn, samt trøbbel med å forklare mål.

- Jeg har blant annet hatt store problemer med tidligere Portsmouth-spiller Papa Bouba Diop, for å si det slik, sier han.

Youtube: Se Chris Kamara få vanskeligheter med å følge med under Fulham-kamp

- Jeg har blitt kjendis fordi jeg gjør tabber. Og det er vel helt greit, det, smiler han.

Nylig slo Kamara til igjen da han rett og slett gikk fra plassen sin da studioet satte over til kommentatoren på City of Manchester Stadium.

Misset annullering

Men det er ikke bare på Sky Sports det gjøres feil. Erik Thorstvedt ble døpt «Erik Kamara» av Davy Wathne da han fikk trøbbel med å få med seg hva som skjedde da Aalesund scoret i en kamp for litt tilbake. Thorstvedt meldte om scoring - men målet var annullert for offside. Noe han etter hvert fikk med seg.

- Jeg sitter jo og følger med på kampen, men må snu meg for å se i kamera. Så fort det blir scoring er jeg inne på direkten, og da må jeg se framover. Derfor ser jeg ikke at målet blir annullert, forteller Thorstvedt til VG Nett og ler.

Artikkelen fortsetter under bildet!

HUSKES FOR DETTE?: Erik Thorstvedt tror han vil huskes bedre for de tabbene han gjorde enn for redningene. Her fra en kamp mellom Tottenham og Arsenal i 1991. Foto: Scanpix

Ekstern lenke: Se Erik Thorstvedt «ta en Kamara» her!

- De beste tabbene er jo dem man får med seg live selv. Jeg husker jeg så på Mini og Morten Langli da de skulle inn direkte. Davy Wathne anropte dem, men det eneste som skjedde var at Langli sto og øvde på å si «Radovan Karadzic». Da lå jeg på gulvet og lo så jeg skrek, og sønnen min lurte på hva i all verden det var som gikk av meg, ler han.

Men til tross for tabber på TV-skjermen - Erik Thorstvedt er ikke i tvil om at ingen av de direktesendte tabbene kan måles med flausene han gjorde på banen.

- Det var mye, mye verre. Men sånn er det jo å stå i mål, da må man tåle å drite seg ut litt. Det er jo gjerne dette vi blir husket for også, ikke gode redninger, smiler han.

- Glimt i øyet

TV 2-kollega Mini Jakobsen har også «dratt en Kamara» - ved å få trøbbel med uttale av navn. Mini fikk ordentlig trøbbel med Mounir Hamoud da han ble satt inn direkte fra stadion.

- Ja, det ble mye «Mo... Ho... Mo» der, smiler Jakobsen overfor VG Nett.

- Men det gjør jo ikke så mye, synes jeg, at vi tabber oss litt ut innimellom. Vi i TV 2 skal jo gjerne se på sporten med et glimt i øyet, og det gjør vi jo når vi bommer litt en gang i blant, sier han.

MO-HO-MO: Mini Jakobsen fikk trøbbel med uttalen av Mounir Hamouds navn. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Ekstern lenke: Se Mini få trøbbel her, i TV2-sportens tabbekavalkade!

Mini forteller at han mange ganger har sittet i studio for å referere fra kamper han kun ser på en TV-skjerm - og gått glipp av ting som har skjedd.

- Plutselig har jeg fått et kakk i skuldra av Bengt Eriksen, innsett at det ble scoring og vært nødt til å vente på reprisen, smiler han.

- Men det er bare slik det er, og det må man akseptere når det er snakk om live-TV. Det viktigste er å ta det med et smil - og det er jo tross alt moro å se på at folk tabber seg ut, i alle fall til en viss grad, sier han.

Tungekrøll

Mini sier han selv har mest trøbbel med å stokke tunga.

- Jeg har jo en tendens til å snakke for fort, og da blir tunga ofte litt tjukk. Når jeg kommer inn live fra en stadion, så har jeg jo så mye jeg vil fortelle, og jeg må få det ut kjapt - da kan det stokke seg, og det hender at det kommer noen faktafeil, sier han.

- Hva mener du er den beste sportstabben?

- Jeg likte veldig godt den Harald Bredeli hadde, da han forsnakket seg om Gro Hammerseng. Det var jo en tabbe, men samtidig noe man kan smile av, for det var jo ikke vondt ment, smiler han.

UHELDIG MED NETT-TV: Harald Bredelis stemme var ikke på lufta - men ble fanget opp likevel. Foto: Terje Bringedal

- Den blir jeg husket for

Og Harald Bredeli selv, han blir stadig minnet på utsagnet om Hammerseng.

- Men det er jo en litt annerledes tabbe, for jeg var ikke på lufta da jeg sa det. Likevel ble det fanget opp av NRKs nett-tv. Det er jo egentlig en hendelse jeg gjerne skulle vært foruten, sier han til VG Nett.

Youtube: Her kan du høre Bredelis uttalelser!

Til tross for at han selv har forsøkt å fortrenge hendelse, blir det stadig nevnt av kolleger og andre.

- Jeg kan nok ikke unngå å bli husket for den, sier han.

Bredeli er enige med sine kolleger Thorstvedt og Mini i at det er fort gjort å gjøre en tabbe på direktesendt TV.

- Det er jo mye å holde styr på, og må man må hele tiden være på hugget. Jeg har sett Chris Kamaras tabber, og vel, jeg kjenner følelsen, smiler han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder