LEGGER INN ÅRENE: Fotballklubben Lyn. Foto: Scanpix

Lyn slår seg selv konkurs

Usikkert om det blir 1. divisjonskamp mot Tromsdalen søndag

(VG Nett) Fotballklubben Lyn slår seg selv konkurs, etter flere år med svært vanskelig økonomi.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL


FK Lyn leverer i dag oppbudsbegjæringen med virkning 30.06.2010, skriver klubben på sin hjemmeside nå i ettermiddag.

VG Nett-leser:Føler med folk med hjerte i Lyn.Diskuter her!

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

- Dette er kjedelig som faen for å si det på godt norsk. Vi har vist en egen evne til å stå på, og hadde håpet hele veien, men nå måtte vi innse realitetene. Vi kunne ikke kjøre videre, sier daglig leder Rolf Magne Walstad til VG Nett.

Klubben sier det er beklagelig at de ikke klarer å fullføre sesongen i 1. divisjon, og beklager seg overfor andre lag, ansatte, supportere og investorer.

En emisjon i vinter ga seks millioner kroner mindre i klubbkassa enn planlagt. Kostnadskutt og barberte lønninger har ikke vært nok. Etter det VG Nett kjenner til manglet klubben onsdag rundt 1,5 millioner kroner for å sikre drift ut sesongen.

Les også:Ny D-dag for Lyn: 29. desember

- Vi lette etter én snill eller ti halvsnille onkler. Vi brukte alle kontaktene vi hadde, og noen av dem flere ganger. Men vi nådde ikke opp, sier Walstad.

Artikkelen fortsetter under bildet!

MISTER FAVORITTLAGET: Bastionen sørger over tapet av FK Lyn. Foto: Scanpix


Klubben har innkalt til et informasjonsmøte torsdag. Spillerne vil bli fristilt og de ansatte har ikke lenger noen jobb å gå til, med unntak av Walstad som har diverse oppgaver i forbindelse med gjennomføringen av konkursen.

- Hva har gått galt i Lyn, Walstad?

- FC Lyn Oslo, som ble til FK Lyn, har forsøkt å drive klubben videre etter at TG Holding trakk seg ut. I september 2007 ble det vedtatt et budsjett for 2008-sesongen på 84 millioner. Det var som en bil som kjørte i 200 kilometer i timen som man forsøkte å bremse ned til 70, 50 og 30. Vi stoppet på 40, sier Walstad.

Dette er selvsagt en tung dag for supporterklubben, Bastionen, som selv bidro med 100.000 kroner i redningsaksjonen som ikke førte frem. Fansen har stilt opp på klubbens hjemmekamper på Bislett denne sesongen til tross for svake resultater.

Les også:Mangemillionær skal hjelpe Lyn

- Vi har jo vært kjent med at dette kunne dukke opp. Sånn sett er det ikke overraskende, men det er likevel veldig spesielt. Det er ikke noe som skjer daglig i fotballen. Det er litt vanskelig å ta inn over seg akkurat nå, sier Bastionen-talsmann Jørgen Holbæk Hanssen til VG Nett.

TRIST: Daglig leder Rolf Magne Walstad. Foto: Scanpix

- Vi kan forsikre dere om at dette ikke er slutten. Lyn vil atter reise seg, og Bastionen vil være en uvurderlig ressurs i denne prosessen. Nå må vi samle alle krefter. FK Lyn Oslo gikk kanskje konkurs i dag, men Lyn kommer alltid tilbake, heter det i en melding på bastionen.no.

Les også:Lyn mangler mindre enn 1 million

Lyn har begjært oppbud. Klubben vil først slås konkurs rent teknisk sett dersom bobestyrer konstaterer at det ikke er grunnlag for videre drift.

- Underveis i denne prosessen er det mulig for klubben å spille kamper, sier generalsekretær Paul Glomsaker i Norges Fotballforbund til VG Nett.

Hvis bobestyrer slår fast at det er grunnlag for videre drift, vil klubbens lag fortsatt måtte forholde seg til NFFs regelverk, herunder de bestemmelser som gjelder for deltakelse i de ulike konkurranser, opplyses det på fotball.no.

Alt om fotball:Sjekk VG Netts fotballforside!

Lyn er satt opp med hjemmekamp mot Tromsdalen søndag klokken 18. I TUIL forberedte man seg på kamp da VG Nett slo på tråden like etter klokken 18 onsdag kveld.

- Vi har ikke avbestilt flybillettene, for å si det sånn. Vi må forholde oss til at det er NFF som setter opp kampene, og vi har ikke fått beskjed fra forbundet om at kampen er avlyst, sier daglig leder i Tromsdalen Fotball, Roger Ness til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet!

KLUBBLØS: Mads Dahm har spilt i Lyn i en årrekke, men står nå uten klubb. Foto: Scanpix


- Vi regner med at laget blir strøket med umiddelbar virkning. Så lenge ikke fotballforbundet ber oss om det, vil vi ikke spille flere kamper i 1. divisjon i år. Men hvis de ønsker at vi for eksempel fullfører sesongen med amatørlag, må vi ta stilling til om det lar seg gjøre, sier Rolf Magne Walstad.

Sportsinteressert?Følg VG Nett-sporten på Facebook!

Oslo-klubben rykket ned fra eliteserien i fjor etter å ha hatt konkursspøkelset hengende over seg store deler av høsten.

FK Lyn er en del av allianseidrettslaget Ski- og Fotballklubben Lyn sammen med Lyn Ski og Lyn Fotball (breddefotball). Lyn Fotball har et 6. divisjonslag som nå blir klubbens beste etter konkursen.

- Det er viktig for oss å presisere at Lyn Fotball er et frittstående idrettslag i allianseklubben. Rent praktisk så har ikke dette noe å si for vår drift. Men det er selvfølgelig dumt at våre smårollinger ikke har noen helter oppe i systemet, sier styreleder Odd Karlsrud til VG Nett.

Les også:Lyn reddet fra konkurs - feirer med champagne

Lyn Fotball har fulgt utviklingen i FK Lyn og tenkt på mulige løsninger dersom 1. divisjonslaget ville gå konkurs.

- På juniorsiden har vi et interkretslag og et seniorlag i 6. divisjon. Vi vil gjerne satse, men ikke over evne. Vi vil gjerne prøve å overta plassen til FK Lyns andrelag i 3. divisjon. Det ville spart oss for noen år oppover i ligasystemet. Vi vil ha Lyn tilbake i kontrollerte former, sier Karlsrud.

Les også:Norsk klubbøkonomi ikke friskmeldt

FK Lyn har denne sesongen hatt lag i 1. og 3. divisjon samt et samarbeidslag med NTG på juniorsiden. Alle disse vil trolig forsvinne fra seriesystemet.

- Fotballklubben Lyn er i prinsippet historie, men fotball- og skiklubben og breddefotballen drives videre. Vår konkurs får ingen økonomiske konsekvenser for disse delene av klubben, sier Walstad.

Økonomiprofessor Steinar Strøm forteller at alt håp er ute for Lyn - selv om klubben nå skulle klare å komme opp med pengene de mangler.

- Hvis man har begjært oppbud, er det over. Håper er ute, sier Strøm til VG Nett.

PS! Lyn hadde avtalt treningskamp mot Leeds 27. juli. Klubben jobber nå med å finne en ny motstander til opprykkslaget fra balløya.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder