Pioner: Pep Guardiola har hatt trenersuksess med sin offensive og ballbesittende fotball hos Barcelona, Bayern München og Manchester City. Dette bildet er tatt i ligacupmøtet med Fulham 1. november. Foto: CRAIG BROUGH / REUTERS

Ekspert: – Pep har skylden for Tysklands nedtur

Etter VM-seieren i 2014 har det gått nedover med Tysklands A-landslag. Den tidligere landslagsstjernen Hans-Peter Briegel (63) gir Pep Guardiola (47) skylden.

Joachim Löws tyske landslag tapte EM-semifinalen for Frankrike i 2016, og i sommerens VM-sluttspill i Russland røk tyskerne ut i gruppespillet. Den nedadgående trenden har fortsatt i høstens Nations League der laget har blitt påført sure bortetap for Frankrike (1–2) og Nederland (0–3).

Her er mandagens oddstips

Og grunnen til disse svake resultatene? Briegel mener at Pep Guardiolas treårige trenerperiode i Bayern München og hans taktiske grep har hatt en negativ påvirkning på tysk fotball.

les også

Donnarumma: – For sjenert til å snakke med Ronaldo

Hans-Peter Briegel er ingen hvem som helst i tysk fotball. Fra sin venstreback eller defensive midtbanerolle vant han EM i 1980. Og var tapende VM-finalist i 1982 og i 1986. I 1985 vant han italiensk Serie A med Verona.

Katalaneren Pep Guardiola overtok Bayern München i 2013 og med sin pasnings og besittelses-orienterte fotball førte han sørtyskerne til tre Bundesliga-titler, i tillegg til UEFA Super Cup og VM for klubblag. Men suksessen har hatt sin pris, ifølge Briegel.

Det handler for mye om å diktere spillet og slik vinne kamper.

Husk å spille lotto! Onsdag kan du vinne ca. 42 millioner kroner i Vikinglotto. Lever kupongen her!

Hans Peter Briegel (til høyre) gliser på dette bildet i rollen som Albanias landslagssjef tatt i 2005. Men tyskeren kan styre sin begeistring for Pep Guardiolas påvirking på dagens tyske landslagsfotball. Foto: HEKTOR PUSTINA / ASSOCIATED PRESS

– Et veldig enkelt prinsipp har forlatt tysk fotball. Og det er at i fotball er resultatet mer viktig enn å kontrollere selve spillet. Etter at Guardiola ankom Bayern har dette endret seg. Vi har en illusjon om at ballbesittelse i 75 prosent av kampen er nok til å vinne. Men å beholde kontrollen på ballen er ikke nok til å vinne – i hvert fall ikke alltid, hevder Briegel overfor Roma-avisen Republicca – gjengitt i The Sun.

Nyere historie med regjerende verdensmester Frankrike har vist at et lag kan sikre en seier selv om det overlater ballen til motstanderen og har ballen i mindre enn 50 prosent av kampen. Tyskland har angivelig hatt ballen mer enn motstanderen i alle seks obligatoriske kamper i 2018. Mot Sør-Korea i VM med så mye som 74 prosent. Likevel røk Tyskland 0–2 i Kazan i juni – og måtte reise hjem.

Nå vant Tyskland torsdagens privatkamp 3–0 hjemme over Russland. Og de skal i kveld ut i den siste Nations League-matchen for denne gang – hjemme mot erkefienden Nederland.

VGs tips: Borteseier med 0–1-handikap.

Landslagssjef Joachim Löw melder at målet er å avslutte 2018 med en formtopp. Et relativt ungt tysk lag får med seg Marco Reus (a) – han sto over i torsdagens test.

Nederland har én dag mindre restitusjonstid ettersom de beseiret Frankrike 2–0 fredag. Men det er likevel ikke ventet noen endringer på laget fra sist. Det unge nederlandske laget bygger selvtillit i kamp for kamp, det har vært positive signaler over tid under landslagssjef Ronald Koemans styre. Og tenk på at Nederland vant det omvendte oppgjøret 3–0 i oktober.

Vi tester en borteseier med et 0–1-handikapp. – et spill som må kombineres. Det gir oddsen 1.80, spillestopp er kl. 20.40 og TV2 Sport1 sender kampen.

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder