Tribunevold i Stockholm-derby etter at Elyounoussi ble matchvinner

FOTBALL

(Hammarby – AIK 0–1) Her koker det over for begge lags supportere etter at Tarik Elyounoussi (30) avgjorde toppkampen i Allsvenskan.

Publisert: Oppdatert: 20.05.18 18:59

Den norske landslagsspissen ble den store helten da han scoret kampens eneste mål, på straffe, etter 81 minutter på Tele 2 Arena søndag ettermiddag.

Det var 30-åringens andre scoring for klubben etter overgangen fra Olympiakos. Han scoret 2–0-målet i et annet Stockholms-derby da Djurgården ble slått i april.

Søndagens hjemmetap ble ikke særlig godt mottatt blant Hammarby-fansen. Etter kampen viste TV-bildene supportere i full slåsskamp på tribunen, mens politi og ordensvakter forsøkte å roe gemyttene. Flere av de sistnevnte var utstyrt – og delte ut slag – med batonger. Noen minutter senere skal politiet og vaktene ha fått orden på urokråkene.

Ifølge Aftonbladet var det tapende lags supportere som tok seg inn på AIK-fansens side av stadion. Det skal ha vært nærmere 30.000 tilskuere på matchen.

– 100 prosent sikker

Dette var Hammarbys første tap for sesongen, og laget leder nå Allsvenskan «bare» tre poeng foran nettopp AIK, som for øvrig trenes av tidligere Brann-trener Rikard Norling. IFK Norrköping er tre poeng bak, og har én kamp til gode i forhold til AIK og Hammarby.

– Jeg var 100 prosent sikker på at jeg kom til å sette den, skal Tarik Elyounoussi ha sagt etter straffescoringen, ifølge Expressen.

Det er absolutt ikke noe nytt at oppgjørene mellom Hammarby og AIK ender med tribunebråk. I 2004 ble oppgjøret stoppet i 40 minutter. Norling var for øvrig AIK-trener også i 2008 da dommeren måtte stoppe kampen på grunn av opptøyer på tribunene.

Men Hammarby rykket ned i 2009, og i fem sesonger var det ingen oppgjør mellom de to rivalene. I 2015 var laget oppe igjen, og lagene møttes i tillegg i cupen da over 40.000 tilskuere var på plass. Det skjedde selvfølgelig ikke ute at det ble bråk.

Også oppgjørene mellom AIK og Djurgården har vært preget av tribunevold, blant annet da Per-Mathias Høgmo var trener i sistnevnte klubb.

Flere tilfeller i Sverige

Svensk fotball har opplevd en rekke hooligans-problemer i løpet av de siste årene. I 2014 ble en Djurgården-supporter mishandlet til døde før en kamp i Helsingborg.

I 2018 løp en maskert tilskuer inn på banen i kampen mellom Jönköping Södra og Östersund, og angrep keeper Aly Keita.

Den norske hockeyprofilen Mats Rosseli Olsen fikk også mye negativ oppmerksomhet da han for to år siden stormet banen i storkampen mellom IFK Göteborg og Malmö FF. I den samme kampen ble en kinaputt kastet mot Malmö-spiller Tobias Sana, og han reagerte med å kaste et cornerflagg opp på tribunen. Kort tid etterpå ble kampen stoppet.

Her kan du lese mer om