FORTVILET: Kåre Ingebrigtsen sliter i Brann. Foto: Ørn E. Borgen, NTB

Branns poengsnitt halvert under Ingebrigtsen – krisen fortsatte mot Mjøndalen

MJØNDALEN (VG) (MIF-Brann 2–0) Sparkingen av Lars Arne Nilsen (56) skulle gjøre Brann bedre. I stedet er bergensernes poengsnitt halvert under Kåre Ingebrigtsen (54).

 • Joachim Baardsen

Et klokt frisparktrekk avsluttet av Martin Rønning Ovenstad (26) og et velplassert skudd fra nykommer Isaac Twum (22) sikret Mjøndalen en etterlengtet 2–0-seier over Brann på Consto Arena lørdag kveld.

Mjøndalen hadde ikke vunnet siden triumfen i Bergen 16. august og er Eliteseriens minstscorende lag, men mot Kåre Ingebrigtsens formsvake menn fremsto hjemmelaget med selvtillit og kvalitet og triumferte igjen.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

Etter sparkingen av Nilsen skulle Brann avansere på tabellen med Ingebrigtsen som sjef, men under trønderens åtte kamper lange ledelse har laget bare vunnet én match. To oppgjør har endt uavgjort, mens hele fem er tapt. Brann har tatt fem av 24 poeng under sin nye trener.

Fare for nedrykk

Poengsnittet per kamp forteller at Brann har gjort det dobbelt så dårlig under Ingebrigtsen som med Nilsen. Under sistnevnte tok bergenserne 1,25 poeng per match, mens de bare snitter på 0,63 med Ingebrigtsen som trener.

– Det at vi ikke scorer mål, gjør at vi må forenkle ting. Nå blir det litt for diffust. Uten at jeg skal bruke det som unnskyldning, må vi bytte mye på laget for tiden så vi har ikke fått spilt inn noe. Jeg må virkelig ta tak og forenkle ting for guttene slik at det blir lettere for dem å forstå hva vi ønsker, sier Ingebrigtsen til VG.

– Det er bare seks poeng ned til Mjøndalen under streken. Hva tenker du om faren for nedrykk her?

– Hvis vi ikke scorer mål, rykker vi ned. Vi må opp i ringene og ha folk på banen som har lyst til å score mål. Det har vært et problem for oss ganske lenge. Vi har skapt godt med målsjanser, men vi er ikke tøffe nok og villige til å ofre nok. Kanskje har ikke jeg som trener heller vært klar nok slik at spillerne forstår hvordan vi ønsker det.

Skrekkrekke for Brann

Seieren gjør at Mjøndalen, som ligger nest nederst på tabellen, avanserer til 17 poeng. Brann har bare seks poeng mer, noe som forteller alt om at de ni siste rundene trolig vil handle om å overleve for rødtrøyene.

Mot Mjøndalen manglet Fredrik Haugen, Amer Ordagic, Vegard Forren og Daniel Pedersen av ulike årsaker. Det bidro til at spillere som Ole Didrik Holmberg og Mathias Rasmussen debuterte fra start, mens nyervervelsen Sander Svendsen kom inn etter pause.

Ingen av Branns nye spillere klarte imidlertid å hjelpe Brann. I stedet fremsto laget uorganisert, uten et klart samhandlingsmønster og mer som 11 enkeltspillere satt sammen – og ikke som et velfungerende kollektiv.

– Jeg opplever en jevn fotballkamp. Vi har ballen fryktelig mye og er god mellom 16-meterne. Mjøndalen er forholdsvis effektive. De scorer på en dødball og et offside-mål, mens vi sliter med å score. Det har vi gjort en stund. Det er virkelig skuffende at vi ikke scorer mål, sier Ingebrigtsen.

Treneren uttalte til VG i august at ambisjonen er å ta gull med Brann neste år. Foreløpig er mannskapet langt unna et slikt nivå.

– Det som mangler mest, er folk som vil inn i boksen og score mål. Vi har masse offensive folk, men for få folk som går på løp inn i boksen. Vi er nødt til å komme inn i boksen med fem-seks stykker. Vi står i ro. Jeg tror vi skal hjem og forenkle ting litt. Vi trenger ikke å ha ballen så mye. Vi skal være langt mer direkte enn vi er for tiden.

MIF-fest

Dermed forblir Brann på 11. plass på tabellen, med eliteseriens avgrunn ikke langt unna.

For Mjøndalen ble lørdagen en helt annen: Vegard Hansens mannskap fremsto som en bunnsolid enhet – sulteforet på tre poeng. Og det var akkurat det bruntrøyene fikk.

– Det er veldig deilig. Det er dette vi har jobbet for. Vi måtte nesten vinne i dag. Vi var fire poeng bak Start. Å få tettet den luken, var sannsynligvis helt avgjørende, sier MIF-trener Vegard Hansen til VG.

Han mener nyervervelsene Twum og Ole Amund Sveen har tilført laget mye kvalitet.

– Vi har vært mer solide de tre siste kampene. Vi har fått inn to veldig gode forsterkninger. Både Isaac og Sveen har gitt oss veldig, veldig mye. Vi har sett tendenser. I dag er vi solide gjennom hele kampen.

– Hvordan vurderer du muligheten for å holde plassen nå?

– Dette hjalp veldig. Vi har en egen tabell her inne (i garderoben) - med oss mot Start. Nå er vi ett poeng bak dem. Vi gjør alt vi kan for å få en kvalikplass. Klarer vi det, blir det sikkert en jevn kamp mot et bra Obos-lag. Vi har ni kamper igjen. Hvis vi finner rytmen fremover, har vi et bra program - mens Start har tøffe kamper de neste månedene.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt21182171254656
2Molde21131752262640
3Rosenborg21116440211939
4Vålerenga2111553627938
5Kristiansund2198441291235
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Eliteserien
 2. Mjøndalen IF
 3. SK Brann
 4. Vegard Hansen
 5. Kåre Ingebrigtsen

Flere artikler

 1. Brann-profil forbannet etter nytt tap: – En grusom opplevelse

 2. Marerittstart for Lars Arne Nilsen: – Det er tungt

 3. Pluss content

  Se hvem som kom på rundens lag!

 4. Bare Glimt bedre enn Henriksens RBK

 5. Stygg stempling da Mjøndalen tapte bunnoppgjøret mot Sandefjord

Fra andre aviser

 1. Brann-sjefens skrekktall: Svakere start enn Norlings nedrykkslag

  Aftenposten
 2. Barmen: – Det er kanskje på tide å se på tabellen nå

  Aftenposten
 3. Alt gikk galt for Brann – tidli­gere Start-spiller sendte Mjøndalen til himmels

  Fædrelandsvennen
 4. Fem ferske forandringer: Slik har Ingebrigtsen endret Brann

  Aftenposten
 5. Ingebrigtsen om den tunge starten: Mener Brann burde vunnet alle kampene unntatt én

  Aftenposten
 6. Brann-motgangen fortsetter – etterlengtet seier for Mjøndalen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no