RONALDO: Portugiseren Cristiano Ronaldo fikk det ikke til i sine to første EM-gruppespillkamper, men mot Ungarn løsnet det med to mål. Og Portugal avanserte etter tre uavgjorte kamper. Her har Ronaldo havnet en i pussig klinsj med en østerrisk spiller for en uke siden. Foto: Francois Mori Ap

Her er de villeste EM-statistikkene så langt i mesterskapet

Klart for åttedelsfinalene

Slik er lørdagens oddstips

Etter to uker, 36 kamper og 69 mål har åtte lag røket ut av turneringen. Det er tid for en oppsummering av de mer kuriøse hendelsene i EM hittil.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Lørdag starter EM opp igjen med åttedelsfinalene etter noen dagers velfortjent pause. Med et flunkende nytt 24-lagsformat hvor de fire beste gruppetreerne ble sikret avansement åpnet det opp for at flere innledende kamper hadde en heller laber underholdningsverdi.

For ifølge Daily Mail viser årets statistikk at antall mål i gruppekampene gjennomsnittlig har tørket inn siden 1996. Det kom som en følge av at noen lag hadde en nokså avventende kampholdning, og så at et avansement kunne nås med enten tre uavgjorte kamper eller bare én seier i gruppekampene. Med noen få unntak var det først i den siste puljekampen, og kanskje spesielt tirsdag og onsdag at dramaet virkelig tok av.

Følg Tipster på Facebook her

Nå kan UEFA med muligens rette argumentere med at uten det nye opplegget ville små nasjoner som Island, Irland og Nord-Irland slitt med å kare seg videre. Og slik får vi bare håpe at matchene fremover vil følge trenden fra tidligere denne uken og åpne seg opp mer. For med cupspillet er det på et vis nå det virkelig begynner.

Storavisen The Mirror har publisert en oversikt over noen pussige statistiske holdepunkter så langt. Her er noen av dem:

* 65 prosent av målene i gruppekampene ble scoret i andre omgang. 27,5 prosent av nettkjenningene kom etter det 80. spilleminutt.

* England har mønstret det yngste laget med en gjennomsnittsalder på 26 år og 59 dager. Italia er det eneste laget som har en gjennomsnittsalder på over tredve (30 år og 28 dager).

* Cristiano Ronaldo har hatt flest forsøk på mål (30), men har truffet på bare 7.

* Cristiano Ronaldo er den første spilleren som har scoret i fire forskjellige EM-sluttspill (2004, 2008, 2010 og 2016).

* Gareth Bale har gjennomført flest suksessfulle driblinger – 13. England som lag har lykkes med klart flest (59).

* Wales er den første debutanten som har toppet en EM-sluttspillgruppe siden Sverige i 1992.

* Tyskland hadde 79 prosent ballbesittelse mot Nord-Irland. Det er den høyeste prosenten i en enkeltkamp siden EM-1980.

* Belgia hadde 28 sammenhengende pasninger i forarbeidet til sin andre scoring mot Irland. Det er flest siden EM i 1980.

Dagens EM-meny

Det er Sveits – Polen (kl. 15.00), Wales – Nord-Irland (kl. 18.00) og Kroatia – Portugal (kl. 21.00) som møtes i dag til cupspillet hvor man ikke har råd til feilskjær.

I oppgjøret Wales – Nord-Irland gjelder det for begge lag – og kanskje spesielt for Wales som vant sin gruppe foran den mektige naboen England – at det har lagt all følelsesladet feiring bak seg. Nord-Irland endte på 3. plass bak Polen og Tyskland i gruppe C.

Nord-irene kan stille med samme lag som røk for Tyskland sist. Men ta med at de har fire spillere som bare er et gult kort unna en karantene. Laget har ikke slått Wales på åtte forsøk (0-4-4). Den siste triumfen var i mai 1980.

Wales og Ungarn var med sine seks fulltreffere de to lagene med flest scoringer i gruppespillet. Og Wales har med overtid inkludert, kun ligget under i to minutter og 31 sekunders spill hittil i turneringen. Landslagssjefen Chris Coleman har ingen nye skader å slite med.

Besøk vår nye oddstipsside – Tipster – og les flere av dagens oddsvurderinge r

Slik det står, ser vi for oss at begge lag kan bli fristet til å ligge bakpå og kjøre på mulige kontringer. Men at Wales sine kvaliteter til slutt vil skinne igjennom. Oddsen blir da 1,90, spillestopp er kl. 17.55 og NRK 1 viser matchen.

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder