SKAMMENS ØYEBLIKK: England er slått ut av EM. Gary Cahill (t.v.), keeper Joe Hart and Dele Alli ligger på gresset i Nice og fortviler. Foto: Valery Hache AFP

Liverpool-legenden Hamann: – England har middelmådig liga med overbetalte spillere

Stempler Premier League som et Skoda-kjøp til Lamborghini-pris

Dietmar Hamann (42) er nådeløs mot engelsk fotball etter landslagets EM-fiasko. Den tidligere Liverpool-stjernen mener hovedproblemet er pengesløseriet i Premier League – og overvurderte spillere.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Etter at Island hadde slått England (2–1) ut av EM på sjokkartet vis i åttedelsfinalen i Nice mandag hamrer tyskeren løs på irsk TV (RTE) hvor han er fotballekspert under europamesterskapet i Frankrike.

KRITISK: Dietmar Hamann Foto: Winfried Rothermel/ Michael Sohn Ap

Les også: Slik forklarer England-stjernene fiaskoen

Han fillerister Premier League – som kringkastes verden over på betal-TV – og hevder den engelske toppserien har skapt urealistiske forventninger. Sammenlignet med kvaliteten på tysk (Bundesliga) og spansk (La Primera Division) fotball er England langt unna ifølge Hamann.

– Engelskmennene tror på opphaussingen av Premier League. Richard Scudamore og Premier League-selskapet har solgt en Skoda til prisen av en Lamborghini de siste 15 årene, sier Dietmar Hamann.

Siste gang Premier League var til salg betalte Sky Sports og BT Sport svimlende 59 milliarder kroner for tidsrommet 2017 til 2019. TV 2 har de norske rettigheten – til 1,6 milliarder kroner.

– Premier League er middels. Sammenlignet med Spania og Tyskland er det en helt annen kvalitet på fotballen. Bare fordi den vises verden over, blir det ikke et bedre produkt, sier Hamann.

Utblåsningen mot ligaen han selv var en del av i syv år (1999 – 2006) – og vant Champions League med Liverpool i 2005 – er gjengitt i Daily Mail. Hamann går også til angrep på spillerlønningene. Og kaller det et bedrageri.

Les også: Drillo om Islands EM-mirakel

– Noen spillere burde tenne et lys i takknemlighet hver kveld, for hvis de var islandsk, portugisisk, nederlandsk eller tysk skulle de få slite for å tjene en brøkdel av hva som betales i Premier League, sier Hamann.

Han skylder på klubbene.

– Det er ikke spillernes feil at klubbene betaler disse summene. Men det er en svindel. At det betales lønninger i verdensklasse for middelmådige spillere, sier Hamann.

På spørsmål om han ser for seg engelske landslagsspillere i Barcelona, Real Madrid eller Bayern München i de fem kommende årene svarer han: – Kanskje John Stones og Ross Barkley fra Everton. Og Marcus Rashford (Manchester United) som gjorde mer fremover i de minuttene han fikk mot Island enn hele laget klarte i hele matchen.

VGTV: Slik var galskapen på lille Island

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder