Islands herlige EM-avansement - møter England

Thrilleravslutning på gruppen fikset 2. plass for de blåkledde

ST. DENIS (VG) (Island - Østerrike 2-1) Lille Island sendte Østerrike ut av EM og seg selv videre etter en thrillerkveld. Nå venter England!

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– 17. juni har vært nasjonaldag på Island, men den må vi nok skifte nå. Så mye betyr dette for oss, sier Islands trener Heimir Hallgrimsson til VG på pressekonferansen etter kampen og smiler bredt.

I en usedvanlig spennende gruppeavslutning gikk Island til slutt videre i EM som gruppetoer. Det skjer etter 2-1-seier mot Østerrike, samtidig som Ungarn og Portugal spilte 3-3.

Rørende gledesscener

Vinnermålet, som sendte Østerrike på hodet ut av EM, kom tre minutter på overtid etter at de røde hadde sendt mann og mus i angrep. Målscorer: Innbytter Arnor Traustasson, som skled ballen inn på bakre stolpe til gledeseksplosjon blant i overkant av 10.000 islendinger på Stade de France. Målet sikret samtidig at England unngikk Portugal i åttendedelsfinalen, men i stedet møter de islandske vikingene.

– Jeg har alltid heiet på England når vi kke har spilt mesterskap selv, men vi kommer til å gå inn i kampen med full kraft for å få et resultat. Vi tror på oss selv, sier Kari Arnason, av Uefa valgt til banens beste spiller, på pressekonferansen etterpå.

– Å gjøre dette med dine beste venner er helt fantastisk, slik føler hele spillergruppa her. Å ha 10.000 islendinger i Paris er som å ha familien her; jeg ville kjent igjen halvparten av tilskuerne som er til stede her, fortsetter han.

Fra pressetribunen på EMs største stadion kunne vi se rørende scener etter kampslutt, hvor Gylfi Sigurdsson veivet med det islandske flagget mens de blåkledde heltene ble hyllet av sine landsmenn. Ikke én islandsk supporter hadde forlatt stadion et kvarter etter kampslutt.

Bödvarsson sendte Island i ledelsen

Men EMs minste deltakernasjon, med 330.000 innbyggere, gjorde det spennende for seg selv. De elleve av landets totalt 21.000 registrerte fotballspillere som var på banen tok ledelsen tidlig å ha dominert åpningen av kampen.

VG+: Les alt om Islands fotballunder

Et langt kast fra kaptein Aron Gunnarsson, som byttet ball rett før for å få best mulig tak, stusset videre av Kari Arnason, og til tidligere Viking-angriper Jon Dadi Bödvarson ga 1-0. Kaiserslautern-spillerens andre landslagsmål førte til at hele Island-benken reiste seg i jubel.

Misset straffe

Etter 37 minutter fikk Østerrike en alle tiders mulighet til utlikning. Ari Skulason holdt i armen til David Alaba, og dermed blåste Szymon Marciniak straffe. Mot hele den islandske delegasjonen bak mål sviktet Aleksandar Dragovic, og skjøt i stolpen og ut.

Straffen fremstod billig, spesielt ettersom dommeren ikke blåste da Ari Skulason liggende felte Marcel Sabitzer like etter pause.

Sjekk denne: Islands keeper om å møte Ronaldo og Sogndal

Innbytter utlignet

Men – som mot Ungarn i forrige kamp – maktet ikke Island å styre kampen lenge med ledelse.

Østerrikes trener Marcel Koller byttet en gang Rosenborg-aktuelle Sebastian Prödl med Alessandro Schöpf i pausen, og effekt kom raskt. De rødkledde, oppildnet av et stadig mer høylytt publikum bak mål, tok initiativet. David Alaba fant innbytteren, som danset vekk det islandske forsvaret og rullet ballen i hjørnet etter 61 minutter.

VG I ST. DENIS: Øyvind Brenne dekker EM for VG.

Utover i andreomgangen produserte Østerrike flere gode muligheter, men Haldorsson i buret og et oppofrende forsvar stod i veien. Og da Alaba og kompani aldri klarte å score, var Lars Lagerbäcks menn klare da sjansen bød seg på overtid. Dermed: Et historisk avansement til åttendedelsfinalen for sagaøyas fotballhelter.

Mens Østerrike - av mange ansett som en mulig outsider til å gå langt i mesterskapet - takket sine fans og gikk slukøret i garderoben. Ett poeng var alt laget fikk med seg fra Frankrike denne sommeren.

Enig? Mener EM-resultatene viser nordmenns undervurdering

– Alle som så kampen så nok hvor mye vi var villige til å kjempe for et resultat her. Vi var heldige ved enkelte anledninger. Vi hadde mange slitne spillere, men de kjempet fantastisk. Kampen var som en berg- og dalbane, sier Hallgrimsson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder